Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wachten op Amerika

Diverse banken kregen enorme boetes voor het fixen van de interbancaire rentes. In de sportwereld worden wedstrijden verkocht behalve in Nederland maar wij  doen ook geen onderzoek. In de Tour lijkt het wel of iedereen met doping heeft gesport. Kortom, overal is manipulatie.

En de overheid manipuleert obligaties en aandelenmarkten, maar zij worden daar niet voor gestraft en noemen het bijvoorbeeld QE3. Iedereen doet het; de een heeft nog grotere stimulatiepakketten dan de ander. Speculanten die hierdoor geld verliezen hebben volgens de overheid gewoon pech.

Overheden zorgen dat diverse beurzen op all-time highs staan en ik vraag me af of hier ook boetes voor betaald gaan worden.

Twee maten
Los van de directe en indirecte manipulatie hebben we ook nog manipulatie door uitspraken van de diverse ministers. Sommige uitspraken hebben grote effecten in de financiële wereld. Als een minister bijvoorbeeld zegt dat hij eigenlijk ook de gewone obligatiehouder wil laten meebetalen aan een onvrijwillige overname.

Bij de inlijving van de SNS werden we ook gemanipuleerd met de overnamesom. Die bleek later veel lager te zijn dan men ons eerst deed geloven. Dit zijn negatieve vormen van manipulatie, maar we hebben ook Mario Draghi...

Hij maakte eerder vorig jaar positieve opmerkingen die grote effecten hadden op de rente en de beurs. Als een topman van een bedrijf dit zo zou doen zou er direct een onderzoek starten. Kortom in de manipulatie wordt er met twee maten gemeten.

Koopsignalen
Om even aan te geven hoe gek de politiek (en het volk) is hoeven we alleen naar  bijvoorbeeld Berlusconi te kijken. Om het al helemaal niet te hebben over de show om de Europese begroting waar we zogenaamd net zoals Engeland, met 1 miljard korting weg gingen.

Maar dit was bij voorbaat al bekend en hier worden ook de belastingbetalers gemanipuleerd. Ik troost me met de gedachte dat uiteindelijk de markt gelijk zal krijgen. Maar ondertussen hebben we dus de S&P 500 op een all-time high.

Zolang de Amerikanen ondanks het nieuwe fiscal cliff-risico per 1 maart nog gewoon koopsignalen hebben. Moeten we voorzichtig zijn met shortposities.

De Dow Jones heeft ook een nieuw hoogtepunt neergezet, maar ik ben nogal sceptisch over deze situatie.

Ik heb dan nog steeds meer vertrouwen in de situatie in China.

Vreemd genoeg is het dus zo dat we in de Verenigde Staten overal koopsignalen hebben en in de Eurostoxx en alle andere Europese indices hebben we verkoopsignalen in de Twindicator.

Voor de Duitse DAX moeten we bijvoorbeeld eerst weer boven de 7.831 sluiten alvorens er weer een koopsignaal komt.

Ik heb dan ook vorige week even winst genomen in mijn gekochte puts op de AEX. De daling is snel gegaan en dus zouden we best een klein herstel kunnen gaan zien alvorens het weer verder gaat met dalen.

Let wel de trend is omlaag en dus moeten we oppassen dat we niet dezelfde fout maken als tijdens de stijging en we met ongeloof ertegenin handelden. De trend is onze vriend?.

Over trends gesproken, in de euro-dollar hebben we een verkoopsignaal en dat betekend dat de euro weer zwakker gaat worden als we de Twindicator moeten geloven.

Kortom een interessante markt, waar het wachten is op de Verenigde Staten.

Een laatste ding wat ik zie is dat we een verkoopsignaal in de commodities hebben. Kijkt u maar eens naar de brede Commodity Index.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links