Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gokje long

Ik word misselijk van het populistische gedoe rond de nationalisatie van de SNS. Bonussen innemen en nog veel meer van dit soort teksten. Toen we in de jaren zeventig en tachtig onze industrie steunden hadden we dit soort teksten ook niet en helaas leven we in een vrij land en kunnen we dus niet de overheid boven alle wetten zetten.

Het is al bizar genoeg dat we nu ineens een invorderingswet hebben die zo alle aandeelhouders en obligatiehouders buitenspel zet. Ze hadden ze ook een keuze kunnen geven. Dus bijvoorbeeld iedere aandeelhouder een storting laten doen of dat ze alsnog hun geld kwijt waren...

ik hou er over op, want ik was al grieperig, maar voel me nu helemaal ziek terwijl ik geen posities heb en het me dus eigenlijk niet zo moeten raken.

We moeten het psychologische effect van deze nationalisatie dan ook niet onderschatten. Maar ondertussen willen de markten maar niet omlaag en jagen de Amerikanen op een all-time high.

De maand januari was een heel goede maand en volgens sommige analisten zegt het verloop van januari iets over hoe het jaar gaat lopen. We zouden ons dan ook klaar voor een verdere stijging moeten maken.

De AEX leek vorige week even aan een correctie te beginnen, maar de nationalisatie van een bank bleek totaal geen impact te hebben op de markt. Alles went klaarblijkelijk op het failliet van Bear Stearn en Lehman werd minder cool gereageerd.

Ook op de volatiliteithoogte had SNS geen effect. De VEAX blijft in gelijke trend met de VIX. Maar persoonlijk geloof ik niet zo in al die stijgingverhalen. Ik wil eerst even een echte gezonde correctie zien alvorens ik echt geloof dat we omhoog gaan. Hoewel ik wel actie ga ondernemen om mee te doen aan de gekte.

Mobieltjesmakers
Maar los hiervan blijf ik zoeken naar andere leuke dingen. Een paar ervan wil ik graag met u delen. Ik kijk bijvoorbeeld naar Samsung. Nu is dit een heel groot bedrijf dat niet alleen mobieltjes maakt, maar het idee werd wel door de mobieltjespoot getrickerd.

In mijn Bloomberg heb ik even een aantal mobieltjesmakers bij elkaar gezet en wat ons opvalt is dat ze allemaal aan het corrigeren zijn. Behalve Samsung.


Klik op de grafiek voor een grote versie

U weet dat ik als beheerder van het Lage Landen-fonds het graag dicht bij huis hou en daarom kijk naar Samsung met de notering in Frankfurt. We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator en dat de koers weldegelijk ook aan het verzwakken is.

Gelukkig ben ik voor de BB10-bekendmaking uit Research in Motion (Blackberry) gestapt want dat was ook weer even grote stappen gauw thuis. Als ze boven de 12,89 dollar blijven hebben we vreemd genoeg weer een koopsignaal.

Nu ik het toch over vreemde dingen heb: Apple is gewoon door de 500 heen gezakt en handelt ineens rond de 450 dollar. Wie had dat voor mogelijk geacht? Ik sta nog steeds achter strategieën waarbij we dit aandeel opvangen zo onder de 500.

Voor mij is het onvoorstelbaar dat we wel nieuwe all-time highs in de indices  zetten terwijl belangrijke fondsen als Apple steeds verder wegzakken. In mijn beleving klopt of het een of het ander niet.

Facebook was een tijdje mijn lieveling maar nu met koersen onder de 30,06 dollar hebben we een verkoopsignaal in de Twindicator. Doe er mee wat u wil.

Google had er vrijdag zin in en zette even een nieuw hoogtepunt neer. Ik laat het even uitrazen.

Wie überhaupt niet negatief wil doen kan ook long. We willen zelf inspelen op het idee dat de spelletjesmarkt in China opengaat. Als u denkt dat de Chinees geen tijd voor spelletjes heeft, dan moet u het niet doen maar anders kan het best een idee zijn om een gokje te wagen.  

Bijvoorbeeld in Activision Blizard, in de Twindicator heb ik ook een koopsignaal.

Een ander idee kan zijn Electronic Arts, ook hier koopsigalen.

Ook als ik uitzoom, dan krijg ik het gevoel dat het geen gek gokje is. Maar het blijft speculatief.

En voor wie nog een keer wil lachen:


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2013 13:43
    De Chinezen kopieren hun software in 90% van de gevallen illegaal dus erg aantrekkelijk lijkt me dit idee niet.

    En dit idee: "Dus bijvoorbeeld iedere aandeelhouder een storting laten doen of dat ze alsnog hun geld kwijt waren..." Hahaha, hoe wil je dat gaan uitvoeren? een storting hahaha, jaja. SNS is de facto failliet gaan = aandeelhouders de klos.
  2. [verwijderd] 4 februari 2013 18:50
    quote:

    winner schreef op 4 februari 2013 14:30:

    wat een verkeerde kunst om de jaren 70 en 80 te vergelijken met nu. er waren toen ook geen spreadsheetmanagers en geen iphones en al die onzinnige tv.programma's en stress.
    Maar onze goede vrind bij de SNS, Corne, had toen wel haar op zijn hoofd.

    Geen boter, maar haar.
  3. [verwijderd] 5 februari 2013 07:49
    " Bonussen innemen en nog veel meer van dit soort teksten. Toen we in de jaren zeventig en tachtig onze industrie steunden hadden we dit soort teksten ook niet en helaas leven we in een vrij land en kunnen we dus niet de overheid boven alle wetten zetten."

    Verschil met toen en nu, is dat de directie EIGENDOM hadden in de company. Da's tegenwoordig helaas niet meer het geval. Nou ja, Heineken is zo'n club

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links