Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen directe doorbraak

De AEX testte gisteren de horizontale weerstand van 359. Hier ligt de onderkant van een neerwaartse gap uit mei 2011 en een dubbele top van medio 2010. Deze weerstand bleek echter te sterk voor een directe doorbraak. Deze doorbraak verwacht ik binnenkort wel om de huidige bullrun nog iets verder voort te zetten.

Boven de 359 liggen nog weerstanden bij de horizontale lijn van 363 en de stijgende toppenlijn die evenwijdig ligt aan de bodemlijn van de voormalige stijgende wig. Deze toppenlijn is vandaag te vinden bij 368. Over twee weken breekt deze toppenlijn mijn kortetermijnkoersdoel van 373 (de top van 2011).

Voor de komende weken verwacht ik een beweging naar ongeveer dit niveau. Een overshoot naar 378 is ook mogelijk. Daar ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de stijging van 281 (juni) naar 340 (september). Maar een top onder de 373 is ook een realistische mogelijkheid. Het precieze topmoment is niet te voorzien en te bepalen.

Hogere top
Maar ik verwacht dat de huidige opleving zal resulteren in de vorming van een tijdelijke top en het startsein van een forsere correctie richting het einde van dit kwartaal. Het zal daarna lang kunnen duren (loop van dit jaar) voordat die top gebroken gaat worden. Maar een beweging naar de 400 – 420 blijft daarna voor de tweede helft van dit jaar mijn uitgangspunt. In het kortetermijnbeeld is de weerstand van 359 tot gisteren te sterk gebleken.

Een eerste steunpunt ligt nu bij de stijgende bodemlijn sinds november langs de bodems van 319,75, 339,50 en 346. Deze bodemlijn maakte voorheen deel uit van een grote stijgende wig, die twee weken geleden werd opgeheven. Deze bodemlijn ligt nu bij 354,40. Een volgend horizontaal steunniveau is te vinden bij de dubbele top van 352,30 (begin januari).

Een terugval naar de zone 344 – 346 zie ik pas na de vorming van een hogere top (richting 370) plaatsvinden. In deze zone liggen het dieptepunt van januari en de onderkant van een nog openstaande gap. In het kortetermijnbeeld treedt overigens wel een eerste verzwakking op zodra zowel de stijgende bodemlijn als de 352,30 neerwaarts worden gebroken, maar dat zie ik nu nog niet plaatsvinden.

Een kleine consolidatie van enkele dagen als aanzet voor de opwaartse doorbraak boven de 359 lijkt reëel. Zodra de AEX ruim boven de 360 komt, moeten we wel alert worden op belangrijke toppatronen die het startpunt van de verwachte correctie kunnen aanduiden. Een ander sterk signaal is dat de RSI ruim boven de vorige top en het 70-niveau is gekomen. Toch stijgt de totale spanning in de markt en lijkt de AEX op weg om een belangrijke top te vormen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei, DJ Transport, S&P & Nasdaq 100
Als ik nog even kijk naar enkele andere indices dan valt op dat:

  • de Nikkei de zware 2010 top van 11.360 nadert. De kans op een correctie is daar ook toegenomen.
  • De DJ Transport brak boven zijn all-time high maar kan deze terugtesten in de komende dagen. De Dow-theorie werd overigens zowiezo bevestigd (opwaartse langetermijntrend) doordat beide indices (transport en Industrials) hogere toppen maakten in het langetermijnbeeld.
  • Ook de Nasdaq 100 zou een terugval in de komende dagen tot net onder de 2.700 kunnen maken. Hier liggen de neklijn van een afgerond bodempatroon, de onderkant van het stijgende kortetermijntrendkanaal en zowel het 200 als 50-daags gemiddelde die net een golden cross hebben gemaakt. Een sterke trendontwikkeling die even pauzeert.
  • De S&P 500 drukt al enige tijd tegen de sinds november stijgende toppenlijn aan (vandaag bij 1.513). Een doorbraak lijkt aanstaande, maar een kleine terugval als aanloopje is mogelijk. Een tussenliggende stijgende zeer kortetermijnbodemlijn is te vinden bij 1.492, daaronder ligt verder nog de zone 1.470 – 1.474.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

178 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2013 10:14
    quote:

    Apokathilosis schreef op 31 januari 2013 09:57:

    Ons forum neemt nu wel een hele rare wending...maar oké, ik doe mee:

    www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/wen...

    onze taal maakt een domme fout want 'wenden' en 'keren' zijn verschillende begrippen. het is 'de steven wenden' en niet 'de steven keren' want dan zou het schip op zijn kop kunnen liggen.
178 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links