Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SNS Forever, deel 4

De spanning stijgt: wat gaat er gebeuren met SNS Reaal en - om preciezer te zijn - wat gaat er gebeuren met obligatiehouders in SNS Reaal? Even een korte samenvatting van het voorafgaande:

  • Door het verbod uit Brussel op deelname van ABN Amro en ING in een eventuele redding van SNS Reaal, stijgt de kans op overheidsingrijpen.
  • Volgens de nieuwe interventiewet mag de overheid ook obligatiehouders laten 'meebetalen' - in de vorm van afwaardering - aan zo'n redding.
  • Die dreiging zorgde er onder ander voor dat de koers van de perpetuele obligaties van SNS (zie hier en hier) de afgelopen dagen instortte.
  • Vandaag zegt kredietbeoordelaar Fitch in het FD dat afstempelen van obligaties grote consequenties zal hebben. In feite betekent dat dat de kredietwaardigheid van alle Europese banken een knauw krijgt. 
  • Jeroen Dijsselbloem gaat daar (nog) niet inhoudelijk op in, maar geeft al wel aan dat Fitch een 'denkfout' maakt.

Nu weten we dat credit rating agencies wel vaker denkfouten maken - en Fitch is slechts de nummer drie - maar dat wil niet zeggen dat ze niet zelf over hun ratingbeleid gaan, wat Dijsselbloem ook protesteert.

Waar Dijsselbloem wel over gaat is het lot dat de SNS-obligaties gaat treffen. Er wordt volop gespeculeerd over hoe het nu verder moet met de SNS-perps, maar het is héél pittige materie, waarbij je niet alleen financieel, maar ook juridisch van goede huize moet komen.

Hier op de redactie wagen we ons niet aan een mening hierover. De beste bron voor dit verhaal is elders op deze site te vinden, in ons forum, waar in dit draadje op hoog niveau wordt gediscussieerd over de SNS-perpetuals en waar veel - zo niet alle - ins en outs ter sprake komen. 

Ter aanvulling nog een commentaar dat we vandaag ontvingen van vermogensbeheerder Ortelius, dat zich al langer bezighoudt met de SNS-perps: 

"Wat er met de achtergestelde SNS obligaties gaat gebeuren is ongewis maar het zal lastig worden om een haircut door te voeren, onder andere vanwege het feit dat er dan een boekwinst wordt behaald waar belasting over moet worden betaald (cash out). Een dergelijke actie brengt ook weinig op indien PF [SNS Property Finance - red.] apart wordt gezet."

"Wanneer de obligatiehouders anderszins worden aangesproken is het aannemelijk dat er een reeks van claims en rechtszaken voorbij zullen gaan komen. Immers, in 2012 is er al zo’n €440 miljoen aan achtergesteld kapitaal op selectieve wijze afgelost met toestemming van DNB. En wie de voorwaarden van oa de 11,25% SNS beoordeelt weet dat het participatie certificaat 3 (per juni 2013 twv € 57 miljoen) zekerheid biedt mbt de rentebetaling over 2013. Want zoals het naar uitziet wordt dit certificaat in juni gewoon afgelost."

"Niet onbelangrijk is om even stil te staan dat SNS zomaar een selective default aan de broek kan krijgen indien de staat of DNB een haircut op verschillende obligaties doorvoert (in principe kan dit alleen wanneer de staat SNS als geheel nationaliseert). De gevolgen van een selective default kunnen ertoe leiden dat SNS het bokje is mbt de leenkosten."

[...]

"Hoe het ook zij; opgeklopte doemscenarios en angst voor het onbekende zorgen ervoor dat de koersen van enkele SNS obligaties, met een beperkt percentage aan omzet van de uitstaande nominale bedragen, in blinde paniek worden gedumpt. Het zou goed zijn wanneer de staat en DNB op zeer korte termijn duidelijkheid verschaffen en beleggers weer op basis van feiten hun aan- en verkoop beslissingen kunnen nemen."


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 januari 2013 20:24
    Die denkfouten zijn dan niet alleen voorbehouden aan rating agencies, want de fiscale belastbaarheid van een vrijval van(achtergestelde) verplichtingen zal met de compensabele verliezen die SNS heeft uit hoofde van afboekingen links en rechts niet zo'n punt zijn.

    Maar verder zou ik wel eens weten waar in de interventiewet ergens staat dat bondholders, buiten de normale volgorde van ons vermogensrecht, een haircut aangemeten kunnen krijgen? Deposito's kunenn gedwongen worden overgedragen aan een derde, activa en passiva kunnen worden overdragen aan een derde, en aandelen kunnen worden overgedragen aan een derde, zonder dat aandeelhouder of financiele instelling zich daar tegen kunnen verzetten (anders dan de ontvangen marktconforme prijs). Maar nergens is te lezen dat bondholders prioriteit op een haircut kunnen krijgen. Niet in de wettekst, ook niet in de memorie van toelichting. En met goede reden: daar is die wet ook niet voor geschreven. Ik twijfel nog tussen bluf of broodje aap.

    Wat wel kan binnen de interventiewet is dat SNS leeggeplukt wordt door de goede onderdelen (zijnde bank en verzekeringen) eruit te halen, en geforceerd bij een derde onder te brengen, waarna de holding (en dus de aandeelhouders en sommige bondholders) veel succes met Property Finance wordt gewenst.

    Maar da's denk ik niet het knipwerk wat de heren politici in gedachten hadden. Oplossing: zoek een andere kapper.
  2. Braams 24 januari 2013 22:45
    Bluf of broodje aap? Waarom zou Dijsselbloem aangeven dat obligatiehouders ook mee moeten betalen? Als dit wapengekletter voor de (politieke) bühne is schiet hij er weinig mee op. Hij wint er niet veel mee als de SNS "gered" wordt zonder oblihouders aan te spreken. Sterker nog, hij kan verweten worden dat iedereen ervoor opdraait behalve de obli's terwijl hij dat wél heeft toegezegd! Dus als de overheid (=belastingbetaler) SNS helpt, gaan de oblihouders zeker mee.

    Enige uitzonderingen zijn sterke juridische bezwaren (gezichtsverlies Dijsselbloem!) of overname door private partijen zoals andere banken.

    Persoonlijk denk ik dat als een minister op zoiets hint, hij meer weet dan wij denken.

  3. [verwijderd] 24 januari 2013 22:51
    quote:

    wollum schreef op 24 januari 2013 20:38:

    @perpster:
    even serieus: welk model krijg ik bij die andere kapper dan?
    Akker eens een scenario door, wat denk je van bijv met een 60% haircut van tier 1 50% tier 2 enz.
    Hoe zie jij de weg er uit?.
    Dan moet Dijsselbloem een wet ontwerpen en door de tweede en eerste kamer loodsen die hem de bevoegdheid geeft elementaire beginselen van vermogensrecht t.a.v. schuldeisers opzij te zetten, want de interventiewet geeft hem die bevoegdheid alleen ten aanzien van
    1) de financiele instelling zelf
    2) aandeelhouders

    De rest is inderdaad geklater voor de buhne, en ik ben het met de poster hierboven eens dat hij ws. al weet dat zijn bluf niet gecalled gaat hoeven worden.

    De enige manier waarop hij een haircut kan forceren is door bank en verzekeraar uit het concern te lichten en vervolgens de aandeelhouders, en schuldeisers van de holding het haasje te laten zijn. Die interventiewet is niet een blanco machtiging om lukraak maar wat opportunistisch te doen, en zo moet je Fitch' commentaar imho ook lezen.
  4. [verwijderd] 25 januari 2013 00:03
    @perpster
    dat klinkt er geruststellend ik kan dus de 11,25% kopen op 50% en gebieten van een rendement van 20% met een bonus van 50% vermogensgroei de komende jaren?
    (ik heb destijds ook de aegon 4,156% gekocht op 21%, en al lang weer verkocht, dus ik heb die rit helaas niet uitgezeten...)
  5. forum rang 7 LL 25 januari 2013 09:55
    * Talks with funds, institutional investors -paper

    * Looking at several scenarios, no decision yet -SNS Reaal

    AMSTERDAM Jan 25 (Reuters) - Troubled Dutch bank and insurance group SNS Reaal is in talks with cash-rich domestic and foreign investors about a capital injection of 1 billion to 1.5 billion euros ($1.3-2 billion), a paper said.

    SNS Reaal, which received 750 million euros of state aid in 2008 at the height of the financial crisis, is widely expected to require a second state bailout because of losses at its property unit and is planning to announce a restructuring plan by next month.

    SNS Reaal is talking to investment funds as well as a few institutional investors from inside and outside the European Union, Dutch financial daily Het Financieele Dagblad reported on Friday, citing unnamed sources in the financial sector.

    An SNS Reaal spokesman said: "We are investigating several scenarios. We have not yet taken a decision. We hope to make statements at a later time."

    Talks have already been taking place for a few months, the paper said, citing the sources.

    Political sources in The Hague, where the Dutch government and parliament are located, have taken into account the likelihood that the Dutch state will nationalise SNS Reaal within a few days, the paper said.

    Dutch daily De Telegraf reported on Wednesday that the nationalisation of SNS Reaal was a "serious option", which may cost the government several billion euros.

    All aid plans call for the troubled property finance operations, which have recorded more than 1.3 billion euros of net losses since 2009, to be set apart in a so-called "bad bank", which would be wound down in ten to 15 years, Het Financieele Dagblad said.

    A capital injection of 1 billion euros would mean a change of ownership because SNS Reaal's market valuation is around 200 million euros, the paper said. ($1 = 0.7477 euros) (Reporting by Gilbert Kreijger; Editing by Helen Massy-Beresford)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links