Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verrotte Apple?

Op 26 april vorig jaar schreef Het Financieele Dagblad ‘Nasdaq boven 3000 door Apple’. Apple sloot een dag eerder 8,85% hoger omdat de kwartaalcijfers beter uitvielen dan verwacht. Een interessant gegeven is dat in de tien jaar voor de eeuwwisseling de Nasdaq Composite met ruim 1000% in waarde was gestegen en Apple met meer dan 1300%.

De 50%-koersstijging in de eerste vier maanden van 2012 kwam aardig in de buurt van de laatste versnellingsfase destijds in de Nasdaq Composite in de periode november 1999 t/m maart 2000.

U weet dat na maart 2000 de Nasdaq Composite met bijna 80% in waarde daalde. Zou zoiets nu met het aandeel Apple ook kunnen gebeuren?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ebt weg
Gisteren werden nabeurs Apple-bedrijfscijfers bekendgemaakt waarna de handel in het aandeel Apple nabeurs 10% inleverde bij een koersnotering rond 460 dollar per aandeel. Het hierboven geschetste rampscenario kan zich voltrekken als de stijgende steunlijn van de afgelopen tien jaar onder 450 dollar afbreekt.

Vooralsnog lijkt het dalingsrisico op de korte termijn nu beperkt. Dit kan worden afgeleid uit de positieve divergentie in de relatieve sterkte index (RSI) die sinds medio november gaandeweg zichtbaar wordt.

Met andere woorden, de neiging om te verkopen ebt langzaam weg. Het omgekeerde proces werd in maart/april 2012 en augustus/september 2012 waargenomen tijdens het topvormingsproces.Er tekent zich in de laatste maanden ook een bullish falling wedge af in de koersontwikkeling.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zachte analyse
Deze dalende wig wordt meestal aan de bovenzijde verlaten en niet aan de onderkant. Als mocht blijken dat het aandeel Apple vandaag laag opent, maar hoger eindigt door speculatieve vraag aan het einde van de handelssessie, dan zou de basis gelegd worden voor een herstelbeweging naar circa 550 respectievelijk 600 dollar per aandeel. Mocht het aandeel openen rond 460 dollar, dan lijkt in technisch opzicht het koersrisico beperkt tot circa 10 dollar, gelet op de stijgende steunlijn rond 450 dollar.

Een kans op een technisch herstel van circa 90 tot 140 dollar naar bovengenoemde weerstandniveaus afgezet tegen het koersrisico van 10 dollar oogt bijzonder aantrekkelijk. Apple hoeft nog niet te worden aangemerkt als verrot aandeel. Maar onder 450 dollar wordt deze analyse een stuk zachter.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. PeterZ 24 januari 2013 15:08
    @PaulH: Zou nog even wachten ...

    Apple was gewoon overgewaardeerd. Te hoog gespannen verwachtingen. De bomen groeien nooit tot in de hemel.

    Ik ga de helft van mijn turbo's short maar eens verkopen. Zit al short sinds 26/9, dus al met al een goeie slag geslagen :-) Eens houdt het feestje op, maar het zou mij niet verbazen als Apple nog wat verder doorzakt, dus hou ik nog 500 turbo's in portefeuille.

  2. Met Effekt 25 januari 2013 09:55
    quote:

    PeterZ schreef op 24 januari 2013 15:08:

    @PaulH: Zou nog even wachten ...

    Apple was gewoon overgewaardeerd. Te hoog gespannen verwachtingen. De bomen groeien nooit tot in de hemel.

    Van hun beurswaard is 1/3 cash. Als je dat weghaalt dan hebben ze een KW=7. Voor een bedrijf dat zo hard groeit (27%/jaar) zeker niet overgewaardeerd.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links