Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

"AEX dit jaar naar 400"

In een ruim uurtje presteerde technisch analist Nico Bakker het gisteren om niet alleen een visie op 2013 te geven voor een hele serie indices, aandelen, grondstoffen en valuta's, maar en passant ook nog eens een technisch instrumentarium uit te leggen waar iedere belegger mee kan werken.

Voor wie het online seminar - dat we organiseerden in samenwerking met IG - niet heeft kunnen volgen even snel wat grafische highlights.

Een kleine twee uur voor Apple gisteren onderuit ging op de resultaten waarschuwde Nico Bakker al voor langetermijn-narigheid. De neerwaartse 'cross' door de voortschrijdende gemiddeldenlijn van enkele weken geleden is daar een belangrijke factor in.

Google - dat gisteren juist vorstelijk presteerde na prima cijfers - ligt er volgens Bakker ook op de langere termijn stukken beter bij. "De weerstandlijn is gebroken, er is een pullback geweest en die weerstand fungeert nu als steun".

 

Met goud is het een beetje aanmodderen op het moment. Net als de grafiek vlakt ook de gemiddeldenlijn af. De grafiek vertoont nog weinig richting, vindt Bakker.

Hoewel Bakker op zich positief is over de aandelenmarkt ziet hij in de DAX een waarschuwingslampje aanfloepen. Hoewel de koersgrafiek nog stijgende toppen laat zien, laat de RSI-indicator (relative strenth index) dàlende toppen zien. Die 'negatieve divergentie' is vaak het signaal van momentumverlies, zegt Bakker.  

Als extraatje behandelde Bakker ook nog even de AEX-grafiek. Die bekeken we live op het IG-platform en staat dus niet in de presentatie, vandaar geen plaatje. Maar van momentumverlies waar de DAX mee te maken heeft is in de AEX geen sprake, vindt Bakker. "Wanneer precies is moeilijk te zeggen - en het is ook geen eindejaarsdoel ofzo - maar ik verwacht dat we ergens in 2013 de stand van de AEX met een 4 kunnen beginnen." 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 28 mei Dit zijn alle 20 long- èn shorttips van de Hollandse Aandelenavond 2
 2. 03 mei Welkom op de vernieuwde voorpagina van IEX.nl
 3. 09 apr Zo leert u succesvol handelen 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 januari 2013 13:02
  Als een steun gebroken wordt vormt dit niveau een weerstand en vice versa; de grote vraag is vervolgens of dit al dan niet gebeurt. De vraag is dus feitelijk: Gaat het omhoog of omlaag, en gaat het daarna (verder) omhoog of omlaag. Wie daarop een antwoord kan geven is een wijs en rijk man en hoeft mijns inziens geen seminar te geven om de mindere goden onder ons wat bij te spijkeren.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Nico Bakker

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. Alphabet 2.513,930 11 jun
  -7,670
  -0,30%
 3. Apple 127,350 11 jun
  +1,240
  +0,98%
 4. DAX 15.693,27 11 jun
  +122,05
  +0,78%
 5. Gold World Spot (USD) 1.877,58 11 jun
  -20,85
  -1,10%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links