Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oliemarkt verkrapt. En snel.

Een maand geleden citeerden we een analiste van Bank of America Merrill Lynch, die voorspelde dat de prijzen van Amerikaanse (WTI) en Europese (Brent) olie nog veel verder uit elkaar zouden gaan lopen dan ze al deden op dat moment.

Liep dat even anders. Ze had haar CNBC-microfoon nog niet afgedaan toen de WTI-spotprijs begon aan een indrukwekkende inhaalrace tegenover de onbeweeglijke Brent-olie. Zie de laatste maand in deze grafieken:

Is de situatie ineens veranderd? Op de oliemarkt als geheel in ieder geval wel, stelt het Internationale Energie Agentschap (IEA) vandaag officieel vast. Vraag en aanbod hebben ineens een heel andere wending genomen dan waar eind vorig jaar rekening mee werd gehouden. Met name de vraag vanuit China neemt veel sneller toe dan voorspeld.

Dat zorgt ervoor dat zelfs bij het enorme aanbod op de markt - de OPEC draaide gewoon weer een recordjaar in 2012 en de productie van schalieolie in Amerika groeit spectaculair - de krapte toch eerder toe- dan afneemt. Verrassend, zegt het IEA, maar de Parijse onderzoekers waarschuwen ook: “It may be too early, however, to declare the . . . return to the bull market of yesteryear.”


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente columns van Pieter Kort

  1. 12 nov Bitcoin (heel even) boven $16.000 3
  2. 09 nov Green sweep AEX
  3. 09 nov BeursVandaag: Reality check 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. London Brent Oil Jun 16 39,60 mrt '16
    +0,34
    +0,87%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare