Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wigrisico

Er is nog steeds niets aan de hand in het kortetermijnbeeld van de AEX of andere indices. Wel blijft de vraag of de top voorlopig is gezet en de indices nu al zullen corrigeren, of dat er toch nog eerst een (voorlopig) laatste opgaande versnelling wordt ingezet.

Kijkend naar het totale technische beeld, lijkt het tweede scenario nog steeds de voorkeur te moeten krijgen. Ik gaf gisteren al aan dat op de weekgrafiek niets aan de hand was en er juist recent een volgende fase was gestart in de versnellingsfase sinds juni vorig jaar.

De bodemlijn van deze versnellingsfase ligt nu rond de 336 en dat is gelijk aan het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de novemberbodem van 319,75. Het eerste (38,2%-niveau) ligt bij 341.

Wigrisico
Op de daggrafiek is het grootste risico nog steeds de stijgende wig sinds november. Hierbij stijgen de bodems sneller dan de toppen waardoor deze lijnen naar elkaar toe lopen (kruisen).

Een vuistregel is dat een neerwaartse doorbraak plaatsvindt op tweederde tot drievierde van het gehele patroon (tot aan het kruisen van de lijnen). Dit betekent dat een neerwaartse doorbraak nu zou moeten plaatsvinden, anders wordt de betrouwbaarheid van dit patroon aanzienlijk minder.

Gisteren testte de AEX de onderkant bij 346,20. Deze bodemlijn is vandaag opgelopen naar ongeveer 347. Een slotkoers hieronder is een eerste teken dat een top gezet kan zijn. Toch houd ik, zoals u weet, de onderkant van de recent geslagen gap aan als bevestiging. Dit niveau ligt bij 344.

Openstaande gap
Dit betekent dat eenderde van de openstaande gap (tussen de 344 en 347) ondertussen is gesloten en zolang deze gap deels open blijft staan, zijn de kansen voor de zeer korte termijn nog steeds opwaarts gericht. Er is nog geen duidelijk bodemsignaal vanuit de candlesticks, maar dat is geen vereiste.

Onder de 344 lijkt de top voorlopig te zijn gezet bij de 352. Dit was mijn voormalige richtpunt sinds november in het kortetermijnbeeld. Hier ligt namelijk het 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de voormalige novembercorrectie (destijds van 339,40 naar 319,75).

Zolang de gap in stand blijft tot aan de 344, lijkt een verdere stijging reëel. Het eerste richtpunt ligt bij 352 tot 352,30 (recente toppen). De stijgende toppenlijn van de wig ligt ondertussen bij 354.

Eerst omhoog
Zodra deze niveaus opwaartse worden gebroken, dan lijken de bewegingen sinds begin dit jaar (na de volgende opwaartse uitbraak boven de 346,85) slechts een tijdelijke consolidatie, ofwel een kleine correctie in de tijd.

In dat scenario blijft een verdere stijging naar de zone 360 tot 370 reëel voordat het startsein in de loop van dit kwartaal wordt gegeven voor een echte correctie van 5 tot 10%. Belangrijke weerstanden liggen dan bij 359, 363 en de top van 2011 van 373.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: verder omhoog
De DAX heeft gisteren het smalle gapje wel opgevuld, maar daar ligt de ondergrens bij 7595. Zolang de Duitse index daar boven blijft, is er niets aan de hand. Onder de 7595 is een dubbele top geplaatst bij 7790 en kan een diepere (normale) correctie worden gestart.

Toch blijf ik van mening dat eerst een verdere stijging tot mogelijk de all-time high van 8150 kan plaatsvinden voordat een forsere correctie wordt gestart.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: potentiële toppatronen
Dit zelfde geldt voor de S&P 500. De koers voert de druk op de top van 1474,50 verder op en een uitbraak lijkt aanstaande. Toch werden in de afgelopen dagen enkele potentiële toppatronen gevormd, veel hanging man’s. Die worden bij koersen boven de 1474,50 opgeheven.

Pas onder de zone 1451 tot 1448 lijkt de top voorlopig te zijn gezet.

Zwitserse frank: bullrun
Opvallend is de euro-Zwitserse frank. Ruim een jaar geleden werd een bodem afgesproken van 120. Na een jaar van geen beweging, liep de koers de afgelopen dagen ineens op naar de weerstand van 124,30.

Een opwaartse doorbraak van dit niveau betekent de start van een mogelijk aanzienlijke bullrun van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

140 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
140 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links