Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwitserse franc: zwarte piste

Altijd leuk als-ie weer uitkomt: de Big Mac-index van The Economist. Voor niet-kenners: het Engelse blad vergelijkt jaarlijks de koopkracht van verschillende valuta door te kijken naar een product dat overal ter wereld exact hetzelfde is en op exact dezelfde wijze wordt gemaakt: de Big Mac van McDonalds. 

Door de prijzen van exact gelijke producten te vergelijken zie je goed in hoeverre een munt (in koopkachttermen) is over- of ondergewaardeerd. Conclusie anno 2013? Arme, arme Zwitsers. Letterlijk, want de franc is in hamburgertermen meer dan 60% overgewaardeerd.

The Economist kwam dit weekend uit en of de duvel ermee speelde zette de franc meteen een scherpe daling in. Dit gebeurde gisteren met EURCHF:

De Wall Street Journal houdt het erop dat de plotselinge swing een gevolg is van afnemende eurozorgen, gecombineerd met milde paniek onder handelaren, nu allerlei stops in snel tempo worden uitgenomen.  

De Zwitserse centrale bank zal het in ieder geval best vinden; die kocht zich de afgelopen jaren scheel aan euro's en kan daar even mee stoppen. En de Zwitsers zelf kunnen ook wel wat lucht gebruiken; iedereen die het afgelopen jaar wel eens in Zwitserland is geweest weet waar we het over hebben. Noorwegen is er trouwens net zo aan toe, met een zwaar overgewaardeerde Noorse kroon.

Verder opvallend bij The Economist: euro, dollar en Japanse yen doen nog weinig voor elkaar onder in fastfood-koopkrachttermen. De Japanse yen is sinds de recente daling zowaar weer eens óndergewaardeerd in vergelijking met euro en dollar. Ook daar lijkt de markt een kleine correctie op uit te voeren vandaag.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 januari 2013 00:26
    Arme arme Zwitsers? waarom? dat is toch geweldig voor ons Zwitsers, dat de euro sterker wordt en de frank afzwakt, bijzonder goed voor onze export en concurentiepositie. Bovendien hebben de ingekochte euros aan waarde gewonnen (inmiddels 400 miljard) dus daar verdienen we dik aan.
    Beetje erg dom verhaal dus om met arme arme zwitsers te beginnen dus.
    Mischien eerst eens je verdiepen in een land voordat je iets over zegt. Blije blije zwitsers, was beter geweest.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links