Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cees contra Sem

Ik ben een groot fan van alle oude beursrotten en ook van alle oude beurswijsheden er zit vaak een belangrijke kern van waarheid in en het zijn vaak heel relativerende opmerkingen. Zo ben ik een fan van Kostolany.

Op de beursborrel kwam ik zelf een 93-jarige beursman tegen die zo zijn broer had kunnen zijn en ik maar denken dat die beursmannen allemaal eerder uitstappen door stress. Nu vraagt u zich af waar ik heen wil en waarom ik dit vertel.

Nou, ik zag toen ik laat terugkwam van die nieuwjaarsreceptie... en die was weer veel beter dan vorige jaren, de speech was bijvoorbeeld precies lang genoeg en ook het eten was weer veel beter dan vorig jaar. Maar ik dwaal weer af...

Vopak en de AEX
Ik kwam dus laat thuis en keek nog even hoe Wall Street gesloten was en zag daar een column van mijn oude meester Sem (van Berkel). Ik waardeer Sem als mens enorm, maar als analist ben ik kritisch op hem; op iedereen overigens.

Dus toen hij in de Telegraaf beweerde dat er een negatieve correlatie bestaat tussen Vopak en de beurs dan is dat voor mij iets dat ik nog even voor het slapen ga bekijken.

Ja, we zien Vopak de afgelopen weken dalen maar als het licht bij uw buren uitgaat als u net de televisie op een ander kanaal zet kan het ook toeval zijn.

Maar kijkt u zelf even naar de AEX-weekgrafiek vanaf 2003.

En dan naar de Vopak-weekgrafiek vanaf 2003.

En om het makkelijk te maken als Vopak contrair is aan de beurs dan is het ook wel even leuk om de koers van Vopak inverted scale te maken, dus een daling is een stijging en een stijging een daling. Want dan zou de koers dus juist wel weer gelijk moeten zijn aan de beurs.

Daarna leg ik gewoon de twee grafieken zonder op-zijn-kop-effecten op elkaar voor het geval ik het nog niet goed gezien heb. Zwart is Vopak en rood de AEX. En wat is de conclusie? U mag het zeggen. Het blijft wel een leuk verhaal want je zou denken dat de beurs afhankelijk is van energieprijzen.

Maar mogelijk is Vopak ook gecorreleerd aan de Baltix Dry Index, schepen zijn nu zo goedkoop dat je prima een paar tankers voor de kust kan leggen wachtend op hogere prijzen. Maar ook kunnen er effecten zijn van Schaliegas en andere moderne zaken?

Snel naar Apple. Ze komen met een goedkopere versie van de Iphone en een mini-versie van de Ipone5. Ook zitten we te wachten op Apple-TV. Ik blijf positief op het aandeel en als we echt een rally verwachten op de beurs dan is dit een aandeel wat zeker mee moet doen.

U kunt dus beter dit aandeel kopen dan de index.

Optieconstuctie
Als u puts verkoopt op Apple, krijgt u mooie premies maar u moet natuurlijk wel het aandeel willen hebben. Als u nu bijvoorbeeld op april-basis de put 520 verkoopt krijgt u 37 dollar als premie. U koopt dus met een korting van 37 dollar.

Om risico’s kleiner te maken kunt u er ook een out-of-the-money put onder kopen, maar u zou ook gewoon een lagere strike kunnen schrijven. Maar nogmaals, u moet wel het geld hebben om honderd aandelen te kunnen kopen anders kunt u beter een gokje wagen met een turbo long.

Ik ben van mening dat Apple het beter zal doen dan de index. Dus bij een stijging gaat het harder omhoog en bij een daling van de beurs minder hard omlaag omdat het aandeel reeds gecorrigeerd is terwijl de index dat niet is.

Crap rally?
De afgelopen week gingen veel aandelen hard omhoog die eerder als crap bestempeld werden en maar weinig goed konden doen. Nu is natuurlijk de ene man zijn angel een ander zijn crap...

Ik ben al tijden heel positief op Nokia en afgelopen week kwamen ze uit met Lumia-verkoopcijfers en die vielen mee. Ervoor leek het er nog even op of we een val zouden krijgen maar we kregen een rally.

Research in Motion moet volgens mij nog uitkomen met de Blackberry 10 en dan weten we meer over hoe de kaarten gaan vallen. Maar vrijdag ging het aandeel al even uit zijn dak met een stijging van meer dan 13%.

Ik hoor in mijn omgeving dat er veel problemen zijn met Samsung-telefoons, maar of dit een trend wordt moeten we ook even zien.

Sprekend over trends: Facebook is weer helemaal in de lift. U als lezers wist het want ik ben al tijden heel positief. Nu ben ik ook heel positief op Dell en ik had  gehoopt op een grotere vraag naar PC’s tijdens de feestdagen (zeker na de introductie van Window 8) maar dat is niet gebeurd en dat kan Dell raken.

Kortom even kijken naar dit aandeel.

De Twindicator geeft pas op 10,26 een verkoopsignaal.

Nog even snel naar een aandeel dat het verbluffend goed deed en waar niet direct een verklaring voor kwam: Binck.

Binck is bezig met een comeback; iets wat we ook in de gaten moeten houden.

Het laatste fonds waar ik even naar wil kijken is Alcoa, het fonds beet het spits weer af bij de cijfers en trok even de beurs hard mee omhoog maar viel uiteindelijk toch weer terug. In de Twindicator hebben we nog een koopsignaal maar als ze onder de 8,80 sluiten krijgen we een verkoopsignaal.

Kortom deze week wordt zeker niet saai helemaal niet als we weten dat er nog het nodige gebeuren gaat.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2013 11:53
    Heb overigens het artikel van Sem niet gelezen, maar waarom zo moeilijk. Correlatie is toch echt objectief meetbaar, geen discussie. Enige waarover je kan discussieren is het tijdsvak en of je uur-,dag,week-, ...-koersen gebruikt.

    Correlatie meten op een lang tijdsvak is trouwens ook minder relevant.
    Vopak correlatie is relatief laag door de crisis heen omdat het lange tijd een 'Safe Haven' is geweest met een ijzersterke groeistrategie naar een EBITDA van 1 miljard per 2016. Na een beleggersdag in December heeft het vertrouwen een deukje gekregen dat zij dit daadwerkelijk gaan halen, vandaar ook slechte performance over de afgelopen maand op een bullish AEX.
    Vopak is minder de veilige haven die het was, tevens minder aantrekkelijk om je heil te zoeken in een defensive.
    Was dus zeker een mooi voorbeeld waarin je de upside had kunnen verkopen.
  2. [verwijderd] 14 januari 2013 16:58
    LOL @ 'als het licht bij uw buren uitgaat als u net de televisie op een ander kanaal zet kan het ook toeval zijn'. Sem van Berkel is een oude kwebbeltante in Torremolinos of waar zit ie, zie zijn comments op Alex. Vroeger (=voor mijn tijd) was hij misschien best ok, maar als Smit het 'vak' bij hem heeft geleerd, twijfel ik toch. Verder was dit een leuk stukje, maar pas op, schrijver begint steeds meer zijn reputatie als contra-indicator waar te maken. Op zich niks mis mee trouwens, je moet het alleen niet uit het oog verliezen.
  3. [verwijderd] 14 januari 2013 18:20
    In tegenstelling met hetgeen davantage in een reactie naar voren brengt,

    ben ik op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken,

    voor welke op Euroniveau in het toenmalige Europa van de twee snelheden ontstane,

    en dan ook, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben, op Euroniveau

    - en uiteraard niet door souverein hierbij betrokken "souvereine" lidstaten -

    te blussen brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje is aan te wijzen, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid uit de zondebokkenhemel is gevallen,

    slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving van mening

    dat dit geen 'leuk' stukje is,

    maar in duidelijke bewoordingen gratis deskundig inzicht gevend

    "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan"

    artikel van een deskundig auteur.
  4. [verwijderd] 14 januari 2013 18:40
    na vanaf $90 structureel negatief te zijn geweest op Apple beste Cees, heb je boven de $500-600 jouw mening herzien. voortschrijdend inzicht, etc. het zij je gegund.
    ik geef je echter wel een kleine waarschuwing; "de jeugd" blieft Apple om meerdere redenen niet (te duur, 30+ vooral de gebruikers). Apple heeft zijn glorydays (voorlopig) weer achter de rug, oogt relatief goedkoop uit fundamenteel oogpunt, maar geldt ondanks de ijzersterke balans en, vooralsnog, aardige verkoopcijfers als value trap. ik zou zeggen, trap er niet in ;)
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links