Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van rekenrente naar rekenrendement?

Geld maakt niet gelukkig. Dat wordt doorgaans gesteld door hen die over voldoende pecunia beschikken. Er is echter overduidelijk bewijs van de juistheid van de stelling. Kijk naar onze pensioenfondsen. Nog nooit eerder in de geschiedenis waren de kassen zo vol. In totaal hebben de Nederlandse pensioenfondsen meer dan 900 miljard euro aan bezittingen. Dat is circa 140% van het bbpt. Ik denk dat er geen land in de wereld is met een dergelijk hoog percentage. Ook in beleggingsopzicht doen “onze” fondsen het niet slecht, zo blijkt uit OECD-onderzoek.

In 2011 behaalden de Nederlandse pensioenfondsen een rendement van 8,2%. Goed voor een tweede plek achter de 12,1% van Denemarken. Vergeleken met het gemiddelde negatieve rendement van -1,7% is de plus van meer dan 8% zelfs een topprestatie. Ook over 2012 zullen de behaalde rendementen fraai zijn, en mogelijk zelfs een dubbelcijferig percentage laten zien.Veel geld in kas, mooie rendementen en toch niet gelukkig. Hoe kan dat?

Een belangrijke oorzaak is het feit dat we steeds ouder worden. Daarom moet veel langer dan aanvankelijk gedacht pensioenen worden uitgekeerd. De premies waren in het verleden vastgesteld op basis van een onjuiste inschatting van de levensduur. De meest voor de hand liggende reactie hierop is een verhoging van de pensioenpremie. Daar moeten we niet over klagen. Als we ouder worden en langer een pensioenuitkering ontvangen, is de pensioenvoorziening meer waard.

100% dekkingsgraad
Daarvoor moet logischerwijs meer betaald worden. Hoewel ik het geen slecht idee zou vinden als er wat creatiever met die pensioenuitkeringen wordt omgesprongen. Zo vinden we dat op de pensioengerechtigde leeftijd, laten we zeggen 67, een pensioen van 70% van het gemiddelde loon een goede keuze. Wat is er slecht aan de gedachte bij het bereiken van de 75e leeftijd het pensioen terug te brengen naar 65%. En bij 80 jaar naar 60%.

Doorgaans geldt dat naarmate de leeftijd vordert de behoefte, en in ieder geval de fysieke en/of psychische situatie zodanig is, dat met minder financiële middelen kan worden volstaan. Het is maar een voorbeeld. Er zijn genoeg andere ideeën om de hogere levensverwachting financieel op te vangen. Het tweede nijpende probleem is de rekenrente. Via de rekenrente kunnen de toekomstige pensioenverplichtingen contant worden gemaakt. Als pensioenfondsen nu 900 miljard euro in kas hebben en de contant gemaakte verplichtingen zijn ook 900 miljard, dan is de dekkingsgraad 100%. Ik geef een gestileerd voorbeeld.

Stel dat de rekenrente 2,5% is en de gemiddelde toekomstige verplichting van de pensioenfondsen een looptijd heeft van 20 jaar. Dat betekent dat via de methode van de rekenrente wordt verwacht dat in het jaar 2033 de pensioenfondsen 1474 miljard in kas hebben, precies genoeg om aan de verplichtingen te voldoen. Feitelijk is verondersteld dat de pensioenfondsen gedurende 20 jaar een gemiddeld jaarrendement behalen van 2,5%. Dat is veel lager dan het feitelijk gerealiseerde percentage, dat eerder in de buurt van de 8% op jaarbasis ligt over de afgelopen 20 jaar. Hier zit natuurlijk de enorme spanning in de rekenrentediscussie.

Buitenlandse deskundigen
Wij vinden allemaal dat pensioenfondsen deels risicovol moeten beleggen om zodanige rendementen te realiseren dat ons pensioen betaalbaar blijft. Dat beleid heeft in die zin succes gehad, dat de behaalde rendementen redelijk met dat hogere risico in lijn liggen. Maar voor de toekomst denken we dat het risicovolle beleid uitsluitend het momenteel zeer lage risicovrije rendement opleveren. In feite rekenen we ons met deze methode arm. De huidige generatie betaalt mogelijk te veel premie ten opzichte van toekomstige generaties

Precies het tegenovergestelde vindt plaats als we de rekenrente loslaten en het historische rendement als maatstaf nemen. Dan schieten de dekkingsgraden omhoog en zijn we (nu) in één klap van al onze pensioenproblemen verlost. Maar met een dergelijk rekenrendement is de kans op toekomstige tegenvallers levensgroot. In dit geval rekenen we ons rijk en is er een aanzienlijke kans dat toekomstige generaties met onze rekenrendementproblemen worden opgezadeld.

Hoe dit dilemma op te lossen? Verschillende belangenorganisaties (Stichting Pensioenbehoud, Koepel van Nederlandse Vereniging van Gepensioneerden) pleitten ervoor buitenlandse deskundigen in te schakelen. “In tegenstelling tot Nederlandse deskundigen zijn zij namelijk niet vooringenomen.” Wat een onzin. Nederlandse deskundigen zijn niet vooringenomen. De discussie over de rekenrente is zo heftig omdat het een probleem is dat niet wetenschappelijk is op te lossen. Daarom wordt de discussie beheerst door directe belangen van gepensioneerden, bijna gepensioneerden en jongeren.

Halfbakken garanties
Mogelijk hebben deze buitenlandse deskundigen deze belangen niet, maar dan zullen ze niet verder komen dan een vlak en weinig verrassend advies (lage rekenrente kost oudere generatie geld, hoge rekenrente kost jongere generatie geld). Dat weten we nu wel. Er is maar één echte oplossing voor het rekenrenteprobleem: we moeten zo snel mogelijk volledig overstappen van defined benefit (zogenaamde pensioengaranties op basis van onwetenschappelijke rekenrentes) naar defined contribution (de inleg en de (onzekere) beleggingsopbrengsten bepalen het pensioen).

Natuurlijk geeft dit meer onzekerheid over de uiteindelijke hoogte van pensioen. Maar het is veel beter dan te werken met halfbakken garanties via rekenrentes en de daarbij behorende onoplosbare problemen die op quasi wetenschappelijke wijze getackeld worden. Dat maakt zeker niet gelukkig.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. cowdude 10 januari 2013 12:46
    Interessant stuk. NL-se pensioenfondsen doen het dus vrij goed. Ik vraag me af: Als de NL-se pensioenfondsen gemiddeld 8% hebben gehaald, wat de range is in rendementen van de individuele fondsen. Ze zullen, hoogst waarschijnlijk, niet allemaal 8% hebben gehaald. Welk pensioenfonds heeft het best geboerd? En welke het slechtste? Wat zijn de verschillen tussen de fondsen en is er wat van te leren? Waarom scoort de een beter dan de ander? Is de aanpak van de een beter? Ik ben benieuwd of daar aandacht aan besteed kan worden in een column.

    Met vriendelijke groet,

    Gerard, een jongere (34 jaar) die vanwege de kleine werkgever geen deelname heeft aan een pensioenfonds en het zelf moet regelen. Daarom is de hypotheek volledig spaar en wordt er wat geld weggezet voor beleggingen die hopelijk voldoende zijn om een extraatje te genereren als het pensioen zich aandient.
  2. [verwijderd] 10 januari 2013 12:50
    De laatste tijd zelden zo'n duidelijke uitleg omtrent de pensioensituatie gezien als deze. Ik hoop dat journalisten en politici dit ook lezen, misschien gaan ze er dan wat van begrijpen. En wat de reactie van frank2you betreft: misschien is het verstandig om eerst eens na te denken over de voordelen van het loyaliteitsprincipe. Met een beetje gezond verstand is het m.i. niet nodig de diverse belangengroepen tegen elkaar uit te spelen. Polderen dus en niet polariseren!
  3. ton1947 10 januari 2013 13:11
    En de grootste boeven zitten bij de overheid. Pensioenfondsen worden gedwongen om met een opbrengst van 2,5% te rekenen, maar van particulieren wordt verwacht dat ze minstens 4% over hun vermogen zullen realiseren, waarover ze dan 30% belasting moeten betalen. De overheid is een draak met vele koppen.
  4. [verwijderd] 10 januari 2013 13:23
    Toen ik op mijn 17e begon te werken in 1965, was er een werkweek van 48 uur, verder kreeg ik 10 vakantiedagen en vijf snipperdagen toegewezen. Vakantiegeld was 6%. In de avonduren volgde ik cursussen en behaalde ik vakdiploma's, alles voor eigen rekening. In de jaren daarvoor (50/60) was het allemaal nog zwaarder, een zesdaagse werkweek, werkweken van 55 uur of meer, vijf tot tien vakantiedagen, jaja. Van lieverlee is daar het e.e.a. in veranderd in de jaren dat de welvaart toenam.
    Tegenwoordig vinden we het heel normaal als we pas gaan werken rond het 22e of 23e levensjaar, en starten dan met een werkweek van 36 tot 38 uur, en vinden 25 vakantie- snipperdagen heel normaal. 8% Vakantietoeslag.
    Allemaal verworvenheden uit de top van de gouden jaren van de vorige eeuw. Vele gepensioneerden van nu hebben dus heel wat werkuren voor de kiezen gekregen in hun leven, aantallen waar de jongeren van tegenwoordig misselijk van zouden worden, maar toch.
    Voor mij is er maar één oplossing en dat is later met pensioen gaan.
    Door de medische kennis die we de afgelopen decennia hebben opgedaan, en nog steeds opdoen, worden we alleen maar ouder, en blijven ook relatief gezond. Ons lichaam is dus in staat om veel langer flink actief te blijven in de maatschappij. Om pensioenen dus betaalbaar te houden, moeten we of later met pensioen of aanzienlijk langere werkweken gaan maken, door het laatste kunnen we dan extra pensioenrechten opbouwen. Een ding is duidelijk, als je pas boven de 20 start met werken, 36 uurtjes per week werkt, 25 vakantie- snipperdagen opsoupeert, dan hoort daar nu al een pensioenleeftijd bij van 70 jaar. We hebben dan ook mensen genoeg om onze kantoren en fabrieken te bemannen, en zijn ook niet afhankelijk van buitenlanders, die ons per saldo alleen maar weer geld gaan kosten. Want eenmaal geen werk meer voor die mensen, betekent dat de werkgever ze op straat zet, en de maatschappij ze voor haar rekening krijgt, de werkgever geeft dan niet meer thuis, maar vulde wel zijn zakken. Waar wachten we nog op?
  5. [verwijderd] 10 januari 2013 13:27
    Helemaal mee eens. Dat roep ik nu al jaren. Echter de Nederlanders zijn een volkje van zekerheid van de wieg tot het graf en zijn niet bereid risico en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Niettemin, een defined contribution plan zal onvermijdelijk zijn; daarmee leg je het risico waar het hoort bij het individu.
  6. PP parels 10 januari 2013 14:03
    @ton1947: De rekenrente van de fiscus suggereert een relatie met inkomen. Maar in feite is het gewoon nog de aloude vermogensbelasting alleen dan geen 8 promille maar 1,2%. Kortom die 4% is alleen maar voor een politiek gegeven. Elk percentage is ok als de uiteindelijke inhouding maar 1,2% is.
  7. gerjacjos 10 januari 2013 14:05
    Lijkt me allemaal heel juist en behartenswaardig.
    Niettemin was de voor-vorige beleidslijn waarbij ongeacht de actuele rentestand een rekenrente van 4% werd aangehouden (zowaar de helft van het blijkbaar daadwerkelijk rendement, maar bovendien zo ongeveer het gemiddelde rendement op staatsleningen gedurende de laatste 500-of-zo jaar) ook niet slecht.
    Voornamelijk vanwege de extra buffer die zodoende ontstaat als en/of zolang het werkelijk rendement hoger is. En niet meer afromen natuurlijk, want in slechte tijden weer bijspijkeren gaat niet lukken. Misschien liever gebruiken voor renderende algemeen-nut investeringen, maar zonder de eigendomstitel aan te passen. Verder zou een nationale Pensioen-Unie kunnen helpen om fondsen met een afnemend ledenbestand aan een tijdig maar niet ongunstig einde te helpen.
  8. PP parels 10 januari 2013 14:35
    Mee eens. De rekenrente is kunstmatig en vertekent de situatie. Maar er zijn meer mogelijkheden. Langer werken en premiebetalen levert extra pensioen over minder jaren en zou een oplossing kunnen zijn.
    Maar bieden werkgevers wel werk aan ouderen? Demotie, afvloeien, aannamebeleid wijzen daar niet op. Voor de hoger opgevoerde werkdruk willen de werkgevers geen ouderen. Het lijkt dan logisch om jongeren meer uren te laten maken en de vakantiedagen te beperken. De werkgevers behoren voor de hogere werkdruk en de toename van werktijd te betalen en minsten 50/50 in de vorm van meer pensioenpremie.
    En worden wij wel ouder? Een hogere werkdruk, noodzaak om tweeverdieners te zijn, en meer werktijd zullen effecten hebben voor de levensverwachting. Simpel lineair extrapoleren van de levensverwachting lijkt een zware overschatting. Onze levensstijl kan op termijn de levensverwachting weer verminderen. Dan snijdt het mes aan twee kanten: meer premie door langer en harder werken en korter uitbetalen van pensioen.
  9. [verwijderd] 10 januari 2013 14:52
    Goede idee die gefaseerde uitbetaling van pensioen rekening houdend met het dalende behoeftepatroon. Wel oppassen met invoering van andere progressieve belastingen en hogere zorgbehoefte dekking. Een aantal jaren geleden, toen de AEX op 650 stond, waren er pensioenfondsen met een dekkingsgrasd van 180. Nu zitten ze op 80. Dus dom gedaan. Bij een hoge AEX hoef niet te gaan naar een hogere dekkingsgraad dan 140 maar dan overstappen op defensief beleggen. Een aantal fondsen hebben zich speculatief te rijk gerekend. Dom. Dus bij lage dekking risico nemen en bij hoge dekkingsgraad consolideren. Maar dit laatste staat niet stoer voor premiejagende topbestuurders. Zie Joris Luyendijk theorie. Voor pensioenfondsen is MVO: 1e: People en 2e Profit en 3e Planet (hoge consumptiedrift van de topbestuurders)
  10. Karel 200 10 januari 2013 15:56
    De overheid pakt het geld het liefst af waar het het makkelijkst gaat. Gepensioneerden zijn slecht georganiseerd en kunnen niet staken. Ze hebben dus geen machtsmiddelen en de staatsboeven kunnen dus afpakken wat ze willen. Omdat de overheid graag schermt met grote reserves, ook al is het niet hun geld, om bv. de tripple A-status te kunnen houden. Daarom worden pensioenen zwaarder belast en gekort, niet omdat er geen geld is. Listige maar laffe politiek dus. Natuurlijk, we worden ouder maar dat is een zeer geleidelijk proces dat door de pensioenfondsen allang is ingecalculeerd. Een rekenrente opleggen die veel lager is dan het werkelijke rendenment is eveneens louter bedrog en ongeoorloofd staatingrijpen in particuliere bedrijfsvoering. Moet dit niet eens voorgelegd worden aan bv. Europees Hof??
  11. sparenbas 10 januari 2013 16:04
    quote:

    PlanningMaster schreef op 10 januari 2013 12:50:

    De laatste tijd zelden zo'n duidelijke uitleg omtrent de pensioensituatie gezien als deze. Ik hoop dat journalisten en politici dit ook lezen, misschien gaan ze er dan wat van begrijpen. En wat de reactie van frank2you betreft: misschien is het verstandig om eerst eens na te denken over de voordelen van het loyaliteitsprincipe. Met een beetje gezond verstand is het m.i. niet nodig de diverse belangengroepen tegen elkaar uit te spelen. Polderen dus en niet polariseren!
    Nou, ik denk wel dat frank2you verwoordt wat het grote probleem is van defined contribution systeem: je bent verplicht om mee te doen, maar je hebt garantie tot aan de voordeur. Dus als het pensioenfonds slecht belegt, heb je pech en sta je met 'lege' handen. Dat zal een forse druk geven op de solidariteitsgedachte !
  12. peeter 10 januari 2013 16:10
    Als ik het zou moeten zeggen zou ik er wel wat voor voelen om jaarlijks een halve rekenrente en een halve rendementsberekening op de reserves los te laten. Worden de slimmerikken beloond voor hun inzet en blijven de reserves toch op hoogte bij een wellicht lagere premie. Werkgevers dus ook blij, en de werknemers hebben meer geld te besteden. Kan de economie ook weer een beetje aantrekken.
  13. Cupido61 10 januari 2013 16:12
    Allereerst Een pluim voor degene die de discussie opwerpt want het is een moeilijk onderwerp maar het gaat iedereen aan.

    Ik onderschrijf de stelling "Doorgaans geldt dat naarmate de leeftijd vordert de behoefte, en in ieder geval de fysieke en/of psychische situatie zodanig is, dat met minder financiële middelen kan worden volstaan" niet. Hoe ouder je, na je pensioendatum, wordt des te meer je inkomen door allerlei 'rampen' (o.a. inflatie/ regeringsmaatregelen) wordt aangetast. Dat zie je in elke samenleving. Oud zijn gaat gepaard met gezondheidsklachten. Naarmate je ouder wordt worden de vrije bestedingen steeds meer aangetast door kosten die je maakt om je leven qua gezondheid leefbaar te houden. De stelling: 'hoe ouder je wordt des te armer' gaat mijns inziens eerder op.

    Vreemd (of juist niet!) overigens dat we juist nu de 'defined contribution'-discussie krijgen. Ik vind het prima. Maar dan ook de defined contribution terug in de tijd (vanaf 1945?) erbij halen zodat we een goed beeld krijgen van de grote inkomstenverschillen tussen generaties. Momenteel worden die met de meest potsierlijke nieuwlichterij weggepoetst om toch maar vooral de uit het verleden opgestapelde voordelen naar de toekomst toe te kunnen behouden.
  14. [verwijderd] 10 januari 2013 16:35
    De door de staat opgelegde rekenrente is volksverlakkerij. Dit heeft niets met het evaringsrendement van de afgelopen twintig jaar of langer te maken. Dit laatste cijfer is veel realistischer, daarbij nog in het midden latend of pensioenfondsen deskundig bestuurd zijn. Veelal door op incapabele politieke en vakbondsmannetjes. Dat kon want de pensioengerechtigden hadden toch nul komma niks inzicht in de sitiuatie van hun pensioenfonds. Maar wel verplicht deelnemen. Waar bemoeit de staat zich eigenlijk mee ? Pensioen is deel van een arbeidsovereenkomst in feite uitgesteld loon. Laat de aftrekbaarheid van de premie vervallen en de uitkering t.z.t. belastingvrij. Dan zijn we van een stuk staatsterreur af. Dan kun je het ook beter zelf regelen. Nu is die aftrekbaarheid een onderdrukkingselement.
  15. [verwijderd] 10 januari 2013 16:58
    slecht idee om de pensioenen vanaf 75 jaar te gaan verlagen. Als gepensioneerde van die leeftijd heb ik te maken met mijn (hoge) hyp.rente, die echt niet minder wordt. Integendeel volgend jaar loopt mijn huidige rentetermijn af en het ligt voor de hand dat dan een hogere rente zal moeten worden betaald dan de 6% die ik nu betaal. Voorts heb ik al te maken met koopkrachtverlies vanaf ongeveer het jaar 2000, zo'n 10 tot 15%. Om maar niet te praten over de 0,5% korting op mijn pensioen per april a.s. En wat te zeggen van de miljarden die onder het bewind van dhr.Lubbers illegaal uit de pensioenpotten zijn gehaald cq gestolen. Andere kosten nemen voor mij ook toe, bijv. de ziektekosten (met hogere eigen risico)en bovendien als oudere heb ik nu toch veel meer ziektekosten dan toen ik nog jonger was.
    Een korting op het pensioen als je 75 wordt is voor mij als gepensioneerde niet acceptabel.
    Ik zou nog wel meer argumenten kunnen aanvoeren, maar mijn energie is beperkt en ik stop dan ook met mijn betoog.
  16. frank2you 10 januari 2013 17:08
    quote:

    sparenbas schreef op 10 januari 2013 16:04:

    [...]
    Nou, ik denk wel dat frank2you verwoordt wat het grote probleem is van defined contribution systeem: je bent verplicht om mee te doen, maar je hebt garantie tot aan de voordeur. Dus als het pensioenfonds slecht belegt, heb je pech en sta je met 'lege' handen. Dat zal een forse druk geven op de solidariteitsgedachte !
    Dank U, niets mis met solidair zijn maar ik weiger het (als het al zou kunnen) om solidair te blijven met die nietsdoende zakkenvullers.......ik wens solidair te zijn met een groep mensen waarmee je gezamelijke rechten en VERPLICHTINGEN afspreekt. Of met andere woorden....meer diversiteit, meer keuzevrijheid........en aan de politiek. Handen af van onze pensioenen.
  17. rob_j 10 januari 2013 18:01
    Het verlagen van de uitkering naar leeftijd (naar behoefte) gaat al automatisch door de geldontwaarding. Ik zie het gebeuren bij mijn moeder die op dit moment echt de eindjes aan elkaar moet knopen, en elk jaar het besteedbaar inkomen achteruit zit gaan.
    Als we percentages aan leeftijd (behoefte) gaan knopen gaan we dubbel compenseren. Dit nog afgezien van hoe je in vredesnaam kunt zien wat de behoefte is ver in de toekomnst. Niemand kan nu voorspellen hoe de lichamelijke gesteldheid is van mensen van 80 over 30 jaar.
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links