Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijn beurslievelingen

Voor velen is deze week pas de start van het jaar. De kerstvakantie is over en we gaan over naar de orde van de dag. Laten we hopen dat de volumes wat toenemen. De komende weken komen ook de eerste bedrijfscijfers weer uit.

Het cijferseizoen begint natuurlijk altijd in de Verenigde Staten en dan later volgen wij in Europa. We kijken dan even niet meer naar een bungee jump of een briljante oplossing die we even een fiscal cliff hebben genoemd, maar lekker naar dingen die ik wel begrijp en dan zijn resultaten.

Unilever blijft een lieveling van me juist omdat dit aandeel defensief is en dus ook lekker rustig omhoog is gekabbeld.

Imtech is ook een lieveling. De koers heeft eindelijk de correctie laten zien waar ik al een tijdje op zat te wachten. We hebben mooie koopsignalen in de Twindicator en dus zit ik dit aandeel zakelijk long.

SBM Offshore is een andere lieveling en ook die heeft een mooi koopsignaal laten zien.

In de Verenigde Staten ben ik al een tijdje positief op Dell en gelukkig heeft de steun gehouden en is de koers verder aan het stijgen. Mochten ze iets terugvallen dan moeten we dit aandeel zeker weer opvangen.

Caterpillar is tegenwoordig ook weer een koop, het aandeel weet zelfs te profiteren van de Schaliegas-activiteiten. Maar profiteert ook van de politieke strijd tussen Japan en China. Wie er niet in zit zou kunnen hopen op een kleine dip waarbij de gap in de grafiek opgevuld kan worden.

Ook Facebook blijf ik een longkandidaat vinden. Dit is overigens voornamelijk een technisch verhaal. Maar ook de mobiele-advertentiemarkt wordt steeds slimmer.

Apple blijft voor mij een keiharde koop. Het is een heel gezond bedrijf, de P/E is slechts 10 (bij een koers van 527 dollar) en tien keer de winst vind ik laag voor een groeibedrijf. Hoewel het nog een beetje aan het uitstuiteren is vind ik het wel een leuk aandeel om op te pakken. U kunt dit doen via een turbo.

Optieconstructie
Maar door de hoge volatiliteit kunt u ook leuke dingen doen met opties. U zou een put of een putspread kunnen verkopen. Als u bijvoorbeeld verkoopt de AAPL April 470 put dan ontvangt u 16,10 dollar. U koopt dus dan het aandeel op 470 min 16,10 dus op 453,90 zit u long op Apple.

Nu is dit best een heftig aandeel en dus is het beter om ter bescherming een AAPL put April 440 op 9,20 USD te kopen dus voor de spread ontvangt u 6,90 credit). Een ander idee: u verkoopt de april 400 put van AAPL daar krijgt u 4,10 dollar voor dus onder de 400 wordt u verplicht om Apple te kopen.

Gezien de huidige pijplijn en berg cash zou je toch niet verwachten dat ze in april onder de 400 staan. Maar let op doe dit alleen als u weet hoe het werkt en ook de aandelen zou willen kopen. Bij twijfel altijd uw adviseur vragen.

Nog even naar Research in Motion. Na eerder winst genomen te hebben in de maker van BlackBerry hebben we nog steeds verkoopsignalen. Pas als de BlackBerry tien een enorme hit wordt moeten we weer naar dit aandeel kijken.

Tot die tijd heb ik liever Apple en dat is voor mij als BB-fanaat toch niet niets om makkelijk te zeggen.

Er zijn dus een hoop leuke dingen te beleven en de komende weken wordt het alleen maar leuker. Have fun!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 7 januari 2013 11:47
    Kan Apple niet onder de $ 400,- ?
    Een jaar geleden stonden we nog onder de 400.
    Gevaarlijk advies. Apple is uit. Vraag het de jeugd. Niemand koopt meer een Apple. Samsung en Nokia, dat zijn de hardlopers. Apple kan zijn marge nooit handhaven.
    Dit jaar eindigt Apple op 300 en eind 2014 stan we op 100.
    Heb dus al een tijdje de Turbo Short. Succes !
  2. [verwijderd] 7 januari 2013 12:39
    hahah...idd Apple is niet meer wat het geweest is, maar ik gun iemand de hoop dat het ooit nog wat gaat worden. Dell vind ik trouwens ook een linke....tablets zijn hot en op de laptop en notbook markt is het echt kommer-en-kwel....tenzij ze daar een keer knappe high resolution schermen in het formaat van 13 tot 15 inch gaan introduceren. Die 1.366 x 768 resoluytie die er al jaar en dag is is toch echt achterhaalt vind ik. Ook de ingebouwde graphics zijn vaak om te huilen qua performance n OK ik weet dat het geen desktop is met aparte videokaart, maar toch....investeer in een knappe gpu (zie AMD) en krik dat niveau van niks eens een beetje op tot iets knaps....MISSCHIEN....heel misschien wordt die markt dan weer initeressant.
    Owww ja...de porijs moet dan ook niet veel hoger dan pak-em-beet de 500 euro liggen....anders heeft het nog geen zin want niemand die 800 euro of meer gaat uitgeven voor een laptop met slechte prestaties.
    Nee Dell zie ik ook niet zo snel zitten.

    Komt bij dat onze vriend Cees met zijn portefeuille ook meestal het slechtste rendement scoort op zijn visies :-)
    Ik zou er vanaf blijven.
    Mijn TIP ---> ING
  3. [verwijderd] 7 januari 2013 13:55
    Grappig dat iedereen zegt dat Apple uit is. De verkoopcijfers zijn nog nooit zo hoog geweest.

    macworld.nl/nieuws/18759657-ipad-4-en...

    www.applenieuws.com/artikel/7062/5-mi...

    En nou zijn er analisten die de verkoop vinden tegenvallen. Vind je het gek, die hadden een verkoop geschat van 6 - 10 miljoen. Vergeet niet dat bij de verkoop van de iphone 4, de eerste 3 dagen slechts 1,7 miljoen stuks zijn verkocht tov 5 miljoen stuks verkoop iphone 5
  4. TimothyF 8 januari 2013 09:34
    quote:

    joostvls schreef op 7 januari 2013 11:47:

    Kan Apple niet onder de $ 400,- ?
    Een jaar geleden stonden we nog onder de 400.
    Gevaarlijk advies. Apple is uit. Vraag het de jeugd. Niemand koopt meer een Apple. Samsung en Nokia, dat zijn de hardlopers. Apple kan zijn marge nooit handhaven.
    Dit jaar eindigt Apple op 300 en eind 2014 stan we op 100.
    Heb dus al een tijdje de Turbo Short. Succes !
    "Vraag het de jeugd"

    De jeugd loopt nog vrolijk met een blackberry opa, of een HTC, want die zijn wel betaalbaar.

    "Niemand koopt meer een apple".... Heb je dan écht helemaal niet iets van de berichtgeving gezien van de aantallen verkochte handsets in de VS, China (2mln 1 weekend), en de wachttijden in Europa?

    Volgend jaar staan we op de 100? Grappig, omdat apple alleen aan cash, al 120-130 p/aandeel bezit.

    Long AAPL
  5. [verwijderd] 26 januari 2013 10:16
    De AAPL spread heeft op 25 januari de volgende ontwikkeling:

    koers aandeel: 439,88 usd
    ontvangen voor de spread: 6,9 usd
    intrinsieke waarde spread: 439,88-470+440-439,88+6,9 = -22,98 usd.

    Het is natuurlijk nog geen april, maar de spread heeft nu het maximale verlies! Geeft aan hoe voorzichtig je met adviezen moet zijn.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links