Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Let op goud en zilver

Indirect is er natuurlijk dat Fed-verhaal van gisteren dat het stelsel van centrale banken niet eeuwig staatsobligaties blijft opkopen. Wat de directe aanleiding nu is voor de daling van goud en zilver is mij niet duidelijk. Uur U vandaag lijkt mij 14:30 uur als het Payroll Report verschijnt.

De Fed hanteert officieel een target van 6,5% werkloosheid om al haar dopingpraktijken te staken. Dat is nu 7,7% en strakjes wordt een getal van 7,8% verwacht (en 155.000 nieuwe banen). Kortom, bij een meevaller kan goud nog een klap krijgen, of juist opkrabbelen bij een tegenvaller?

Voor de goede orde als u dit even ontgaat: de vuistregel is dat hoe meer de Fed stimuleert (ofwel, de dollar ondermijnt), hoe beter het is voor goud (zeg vaste waarde).


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Silver World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Aspers
0
Fantastische prijs van zilver om nog meer bij te kopen....ik waardeer deze dagen echt. Zilver gaat vanzelf weer omhoog, alle voorwaarden zijn m.i. super positief.
Skater
0
Ik heb voor kerst all-in gegaan, en hoop dat de prijs eind deze maand laag genoeg staat om mijn stack te completeren, ik zal erna wellicht jaren geen geld meer vrij hebben, misschien zelfs aan de bedelstaf gaan. (geen baan, geen opleiding, crisis komt op stoom).

Fantastische handreiking aan hen die een beetje wakker worden uit de FIAT droom. Deze arme sloeber (nu al zonder schulden) heeft over een jaartje of 10-15 een fijne wijngaardje in een fijner land, met echte seizoenen. Sneeuw in de winter, zon in de zomer.
[verwijderd]
0
1 opmerking hintend op dat er mogelijk een einde zit op ongelimiteerd QE en alles daalt.

Goud, olie, euro/dollar, aandelen en obligaties.

En dan zijn er nog mensen die denken dat de prijzen van alle assets NIET gebubbeld zijn door de uiterst domme en schadelijke acties van de politici en centrale bankiers.

Eerst de banken op de vingers tikken voor de risico's en de enorme balansen en vervolgens zelf alles ongelimiteerd gaan doen en de banken met moord weg laten komen om ze er weer bovenop te helpen over de rug van iedereen die een bijdrage levert aan de maatschappij.

Het eerste scheurtje in de by QE inflated asset prices.

Eens zien hoe snel ze de woorden weer gaan inslikken met wat geruststellende woorden van Ben Bernanke want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je maanden lang honderden miljarden aan het pompen bent om dan na zo'n opmerking het hele effect er van, wat al weinig was, omzeep geholpen te zien worden met een juist stijgende rente waar de bedoeling toch echt was om de rente omlaag te krijgen.
Aspers
0
Ik heb nog niet het gevoel dat goud en zilver in een bubbel zitten, maar de obligaties wel!
hoeky
0
Toch bizar, Toen ze vorige maand bekend maakten ook nog voor 85 miljard per maand (dat is dus 970 miljard per jaar) direct aan staatsobligaties in te gaan kopen, was de reactie op de koers van edel metalen zero!
Sterker nog, goud en zilver werd omlaag gehamerd.
En nu maken ze bekend dat als de omstandigheden verbeteren, ze er misschien ooit weer eens mee op gaan houden (sowieso vaag) en dan zou dat ineens een huge impact moeten hebben.
Volgens mij bewegen de koersen van goud en zilver totaal niet in correlatie tot de kortstondige nieuwsberichten. Al zal het op de lange termijn de koers wel doen opdrijven. Als men maar genoeg water bij de wijn kiepert, dan word het vanzelf wel spa druivensap.
[verwijderd]
1
goud gaat omhoog als je het niet verwacht en omlaag als je denkt dat het omhoog moet...alles draait om handelsbelangen en niet om economische logica.

Zilver is een belangrijke grondstof (en in mindere mate een monetair edelmetaal) en zou zich anders moeten gedragen dan goud, dat meer een puur monetair edelmetaal is. Des te opvallender is de 'hand in hand' beweging van beide edelmetalen!

Goud zal m.i. zijn waarde behouden op basis van de internationale valutastrijd (currency wars)...hoe meer een land aan goud heeft, des te sterker de uitstraling is voor haar munt.

In mijn optiek is de grootste economische HOAX , de wens om de valutakoers laag te houden om economisch concurrerend te blijven! Hoe duurder je munt, des te goedkoper grondstoffen worden, importen worden en des te meer je krijgt voor je geld. Concurrerend blijven zit 'm in de marge (goedkope grondstoffen, betekent dat je ook je verkoopprijs lager kunt brengen...het gaat tenslotte om de marge tussen kost- en verkoopprijs.


De werkeloosheidscijfers zijn statistische leugens, en makkelijk te manipuleren...zeggen mij niet heel erg veel. De kwaliteit (in combinatie met kwantiteit) van inkomen is veel belangrijker! Hoeveel ZZP-ers in ons land zitten mogelijk onder bijstandsniveau en tellen toch niet als werkelozen? Echt bijdragen in de consumptiemaatschappij doen ze niet...
Met zilver tot slot, moet de schoen een keer gaan wringen...

www.beurs.com/2013/01/04/zilver-goedk...

Zilver: goedkoper dan in 1980 en veel schaarser
By Ronald Hendrickx | 04/01/2013 | 308

Weet u wat er momenteel nog altijd goedkoper is dan in 1980 terwijl de kwaliteit gelijk gebleven is. Overigens is het nu wel veel schaarser geworden, terwijl de vraag enorm is veranderd, maar niet is afgenomen. Het gaat om fysiek zilver. Vroeger zeer gevraagd voor fotografie. Dat is nu over, maar zonnecollectoren en Smartphones zijn nu grote vragers geworden. De reden is vooral het feit dat de zilverprijs niet tot stand komt door vraag en aanbod.

Enkele banken (zoals JP Morgan) houden de zilvermarkt volkomen in hun greep. Ze doen dat door zo nu en dan extreem grote shortposities in te nemen, zodat het lijkt alsof de markt overspoeld wordt door zilver. De prijs gaat dan fors omlaag en tot mijn stomme verbazing blijven er op dat moment aanbieders van zilver in de markt actief. Net genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen.

Eric Sprott moest begin 2011 twee maanden wachten op de levering van het door hem bestelde zilver, maar dat deed hij ook. Blijkbaar had hij geen mogelijkheid snellere levering te eisen. Blijkbaar kan dat in deze markt.
Maar Eric Sprott wilde alleen zilver hebben om in een kluis te kunnen leggen. Als een bedrijf als Apple, Nokia, Samsung geen zilver kunnen krijgen, dan worden er geen smartphones gemaakt. Hoe lang kunnen die bedrijven wachten op levering?

Tom Lassing
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 22 mrt Liveblog: Recessiespook 13
  2. 22 mrt BeursVandaag: We weten het zo
  3. 21 mrt Liveblog: Financials, rentes en ... 1

Gesponsorde links