Overnamegeruchten: speculeer, maar gok met mate
2013-05-19 22:55:34.0
Het is een oude beleggerswijsheid en hij legt zeker op de korte termijn vaak geen windeieren: "buy on the rumour, sell on the fact." Is het verstandig om als belegger al te gretig te reageren op overnamegeruchten, die vooral Britse kranten met grote regelmaat de wereld in lijken te sturen?

Het Britse farmacieconcern Glaxo wil het Deense Genmab overnemen. Althans: dat meldt The Daily Mail. De koers van Genmab loopt vervolgens op. Dezelfde krant meldt dat de Britse bank HSBC BinckBank wil overnemen. Gevolg: flinke koersreacties. En flinke winsten ook voor de beleggers, als tenminste de geruchten niet op gebakken lucht gebaseerd blijken te zijn.

Aandacht op gezonde bedrijven
"Het blijft een gok als iets nog niet is bevestigd door een persbericht", zegt Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor in BNR Beurswatch. Eigenlijk is de geruchtenstrategie alleen lucratief voor handelaren die op de korte termijn georiënteerd zijn. "Handelaren moeten vooruitlopen op wat er feitelijk gaat gebeuren, maar als langeretermijnbelegger kun je beter je aandacht richten op gezonde bedrijven die om de één of andere reden een lage waardering hebben. En dat soort bedrijven wordt toch regelmatig overgenomen, omdát ze gezond zijn en laag gewaardeerd."

De kans dat een krant wordt misbruikt door speculanten, die een slaatje denken te kunnen slaan uit het effect van een zelf verspreid gerucht, acht Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vrij klein. "Het is strafbaar om te proberen de beurs te manipuleren. Dus dat is niet aan te raden. Je kunt weinig met zo'n gerucht. Het kan soms heel lang duren. Jarenlang werd er gespeculeerd op een overname van ABN Amro. Niemand dacht dat het zou gebeuren en uiteindelijk gebeurde het toch."

Kracht van een bedrijf
Soms kan het natuurlijk geen kwaad om de stroom overnamegeruchten goed in de gaten te houden. Zo zou USG People volgens Versteeg een aardige overnamekandidaat kunnen zijn voor bedrijven als Adecco en Manpower, als die de thuismarkt van Randstad willen aanvallen. "Het kan heel goed dat twee bedrijven uitstekend bij elkaar passen, maar je kunt veel beter kijken naar de kracht van een bedrijf en de waardering. En als er dan een overname is, dan zie ik dat als een extraatje erbij."

Maar soms gaat het niet goed, merkt Huibers op. Zoals bij de afgeketste overname van TNT door UPS. "En als je daar vol ingeslagen hebt omdat je denkt dat je die laatste 20 procent ook nog wel kunt pakken doordat er vast nog wel een andere kaper op de kust komt: weet dat je er ook geld op kunt verliezen. Ik zou veel meer letten op of je het bedrijf überhaupt wel in je portefeuille wilt hebben omdat je het een interessant bedrijf vindt gezien de waardering en andere statistieken."

Bnr.nl