Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Beweging intact

Met een tiende punt werd de top in de AEX gisteren verder aangescherpt. Er zijn tot op heden twee doji’s gevormd. Opvallend verder is dat dit pas de derde rood gevulde candle is sinds de bodem werd gezet op 16 november bij 319,75. Een rood gevulde candle houdt in dat het slot van die dag lager ligt als de opening.

De huidige zeer steile opgaande beweging blijft echter nog steeds intact, ondanks dat er enkele toppatronen werden gevormd. Toch moeten we alert zijn op een plotselinge neerwaartse draai in de markt. Ik verwacht binnenkort toch een terugval van een punt of 10 tot 15 om een hogere kortetermijnbodem te gaan vormen.

Deze bodems zijn normaal en noodzakelijk om een bredere stijgende trend te ontwikkelen. Steile stijgingen zoals we nu zien sinds 16 november zijn zeldzaam en worden zeker op een gegeven moment voor een deel gecorrigeerd. Op dit moment houd ik als richtpunten voor een terugval de volgende niveaus aan.

  • Eerste richtpunt is er de opwaartse recente gap tussen 334,45 en 335,70 en daaronder het 50-daags gemiddelde van 333.
  • Een ander belangrijk punt ligt bij het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging. Echter is dit niveau nog niet te bepalen aangezien we wel een bodem (319,75) hebben maar nog geen definitieve top.
  • Zodra de AEX vandaag of begin volgende week boven de 345 komt, worden de toppatronen van de afgelopen dagen opgeheven en wordt de voortgang naar mijn doelzone van 346,85 – 351 voortgezet. De vraag is echter of de AEX wel de bovenkant van deze zone nu al zal halen. Zolang hij onder de 344,70 – 344,90 blijft, lijkt de topvorming meer vorm te kunnen krijgen.
  • Eerste steunpunt ligt bij de voormalige top van 340,20. Na de verwachte terugval in de komende weken verwacht ik begin volgend jaar een voortzetting van de stijgende kortetermijntrend tot boven de 350 waarna mijn koersdoel voor het eerste half jaar van 2013 alweer in zicht komt. Dit niveau ligt bij 373.

Euforische stemming
Bijkomend punt in het voordeel van mijn tijdelijke terugvalscenario is de algemene opinie. Er lijkt een euforische stemming te ontstaan onder zowel beleggers als analisten die vaak wijst op de vorming van een tijdelijke top.

Zoals gisteren al gezegd, ben ik zeker niet negatief voor de komende weken tot maanden, maar correcties en tijdelijke korte terugvallen zijn nodig om de contouren van een stijgende trend aan te geven.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX rommelt rond de top van vorig jaar van 7.600 en drukte opnieuw tegen de stijgende toppenlijn aan. Wel is op de daggrafiek gisteren een duidelijk omkeerpatroon gevormd, een tweedaagse bearish engulfing.

Zolang de top van 7.626 niet meer wordt gebroken, is een topje gezet en mag een terugval worden verwacht voor de vorming van een hogere bodem. Richtpunten voor een terugval liggen bij 7.350 (gap) en het 50-daags gemiddelde van 7.306. Tussenliggend is nog steun te vinden bij 7.450.

Boven de 7.626 ontstaat ruimte naar ruim 7.700, maar feit blijft dat de huidige opgang te steil is en een keer voor een deel moet worden gecorrigeerd. Voor de komende paar maanden verwacht ik overigens wel een test van de all-time high bij 8.150.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei
Als laatste heb ik de weekgrafiek van de Nikkei toegevoegd. Oordeelt u zelf na de zeer steile opgang in de afgelopen weken (nu 9.885). Een langere dalende toppenlijn wordt getest. Als ik kijk naar meerdere factoren dan is een uitbraak reëel, maar eerst een aanloopje in de komende paar weken zou een normale en gezonde beweging zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

327 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. platta 14 december 2012 09:22
    De toppenlijn waar ik gisteravond over sprak, is er vannacht en vanmorgen al uitgesloopt.
    Nu is van belang of het ergens stopt bij 7610 of 7620, de beide toppen.
    Zo niet dan een aanval op de top van 7643.
    Mag niet dalen van H&H.
    Vooralsnog geen hoop voor shorts.
    Hedgen und scalpen. Richtig arbeiten!
  2. kolenboer 14 december 2012 10:07
    Ik ga even kijken om wat in te zetten voor vanavond. Veel beter dan die beurs.

    Ik ben nu long AEX gegaan met CFD's en short Dow zit ik nog steeds. Die Dow gaat wel zakken maar de AEX? Blijft gewoon staan, dat is het allerergste. Steeg die dan maar flink maar ook dat gebeurt niet. Mijn calls en puts worden gewoon geslacht.
  3. [verwijderd] 14 december 2012 10:10
    quote:

    kolenboer schreef op 14 december 2012 10:02:

    [...]

    Wat maakt dat nieuws uit?
    Mijn idee is dat we voor de kerst nog wel een punt of 10 zakken om vervolgens wel year high het jaar uit tegaan.
    Dus vandaar dat ik benieuwd ben naar het nieuws omdat mijns inziens we slechts een kleine trikker nodig hebben om de om de boel opeens te laten zakken.

  4. [verwijderd] 14 december 2012 10:25
    Short straddle gesloten. Na aftrek van de kosten voor de hedge hou ik 93 Euro per straddle over.

    Als ik nu de premies zie voor een straddle dan schieten de tranen in mn ogen :). Ik kan me niet herinneren dat het zo laag geweest is. Maar toch ga ik maar weer short. De grote jongens hebben de boeken volgens mij al gesloten dus de bewegingen zullen weer minimaal zijn. Ik ga alleen eens even kijken hoe ik goedkoper kan gaan hedgen. Misschien dat ik daar nog wat meer winst uit kan halen.
  5. Waterblok 14 december 2012 10:28
    quote:

    so green schreef op 14 december 2012 09:57:

    weten jullie wat alle macro hebben gedaan om half 10? ( ik kan ze niet vinden)

    daarnaaast zal de ECB een positief scenario noemen.Hoe denken jullie erover?
    Deze is heel snel bijgewerkt: www.forexfactory.com/
    Kan je ook voorkeuren (onze tijd) instellen.

    En bij Ad bijvoorbeeld:
    www.adnbeursanalyse.nl/agenda.html

    Gr.
327 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links