Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gezond verpand

In de afgelopen weken heb ik veel vragen gekregen over bestaande polissen die (meestal) verpand zijn aan een hypotheek. Wat is er vanaf 2013 nog mogelijk? Aangezien er diverse verpande polissen zijn, zal ik stapsgewijs de soorten polissen met daarbij de mogelijkheden doornemen.

Box 3-polis (ingangsdatum na 1 januari 1992 en voor 14 september 1999) 
Voor de 'oude' box 3 polis is er een aparte vrijstelling. Het maximale bedrag voor de vrijstelling voor het spaargedeelte bedraagt 123.428 euro per verzekeringnemer. U moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen, namelijk:

  • 15 jaar achtereen jaarlijks premie hebben betaald binnen de bandbreedte 1:10 (de hoogste premie mag niet meer bedragen dan tien maal de laagste premie) 
  • 15 jaar jaarlijks premie hebben betaald, waardoor de vrijstelling 28.134 euro bedraagt 
  • 20 jaar jaarlijks premie hebben betaald, waardoor de vrijstelling 95.294 euro bedraagt

Indien minimaal 20 jaar achtereen premie is betaald, worden de vrijstellingen van 28.134 euro en 95.294 euro bij elkaar opgeteld, zodat de totale vrijstelling 123.428 euro wordt. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, is het rentebestanddeel belast.

Bestaande huizenbezitters met een 'oude' box 3 polis kunnen bij een verhuizing naar een andere koopwoning hun polis niet meenemen. Zij hebben nog wel de mogelijk hun polis om te zetten naar een box 1 polis. Dit moet voor 1 april 2013 plaatsvinden.

Box 3-polis (na 14 september 1999) 
Bij de box 3 polis die is afgesloten na 14 september 1999 wordt de opgebouwde waarde ieder jaar meegeteld als vermogen in box 3. Boven de vrijstelling moet dan worden afgerekend met de fiscus (1,2%). Deze polissen kunnen ook niet worden meegenomen bij een verhuizing. Een omzetting naar box 1 is mogelijk tot 1 april 2013. 

Box 1 polissen
Bij een box 1 polis (KEW)/rekening (SEW)  kunt u onbelast een bedrag sparen ter aflossing van uw hypotheek. Hieronder de voorwaarden (KEW) waar u aan moet voldoen voor een onbelaste uitkering:

  1. De uitkering moet worden gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen.
  2. Er dient tenminste 15 jaar premie te worden betaald en de bandbreedte van 1:10 mag niet worden overschreden. De hoogste premie mag dus niet meer zijn dan 10 keer de laagste premie in een jaar.
  3. De verzekering moet recht geven op een eenmalige uitkering bij leven en/of overlijden.
  4. De verzekering moet ondergebracht zijn bij een professionele verzekeraar.
  5. Degene die de polis sluit moet beschikken over een eigen woning die hem als hoofdverblijf ter beschikking staat. De eigen woning mag ook eigendom zijn van de echtgeno(o)t(e) of van degene met wie hij of zij duurzaam een gemeenschappelijke huishouding voert.
  6. De polis moet betrekking hebben op de eigen woning van de verzekeringnemer, zijn echtgeno(o)t(e), of diegene met wie hij/zij duurzaam een gezamenlijke huishouding voert.

Bovendien mag de looptijd van de polis niet langer zijn dan 30 jaar. In de polis komt een aparte KEW clausule te staan. Wie in de toekomst wil verhuizen kan zijn KEW/SEW meenemen. Bovendien is het mogelijk om een beleggingspolis (KEW) om te zetten naar een bankspaarrekening (SEW) en andersom.

Hierbij is er nog niets bekend of de dekking bij overlijden verhoogd of verlaagd mag worden. Voorlopig zijn de volgende eisen bekend waaraan voldaan moet worden als u een lopende box 1-polis voortzet:

  • de maandpremie mag niet verhoogd worden bij een beleggingspolis (uitkering is niet gegarandeerd bij dit product)
  • het verzekerd bedrag mag niet verhoogd worden bij een bankspaarrekening/spaarpolis (uitkering is wel gegarandeerd bij dit product)

Bovendien mag de looptijd niet verlengd worden. Op het ogenblik is er nog niets bekend over extra stortingen. Ik hoorde van een klant van Nationale Nederlanden dat deze mondeling heeft doorgegeven dat vanaf 2013 er geen extra stortingen meer mogelijk zijn. In de tekst van Staatssecretaris Weekers is hier niets van terug te vinden.

Indien dit klopt, begaat het kabinet een grove fout want dan zetten zij honderdduizenden bestaande huizenbezitters in de kou. Ik zal daar later nog op terug komen in een aparte column als hier meer duidelijkheid over is. 

Er is ook nog geen duidelijkheid over wat er gebeurt als een polis twee verzekeringsnemers en twee verzekerden heeft en deze gewijzigd moet worden naar één. Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Is dit nog mogelijk of helemaal niet? En wat zijn dan de eisen?

Tot slot is nog niet bekend of een lopende hypotheek zonder NHG over gesloten kan worden naar een hypotheek met NHG waarbij de box 1-polis kan worden meegenomen. 

Aflossingsvrije hypotheken
Veel huizenbezitters hebben een gecombineerde hypotheek. Meestal wordt een gedeelte van hun hypotheek niet afgelost (aflossingsvrije hypotheek). Het is na 2013 niet meer mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een bankspaar-, spaar- en of beleggingshypotheek.

De omzetting kan alleen nog plaatsvinden naar een annuïteiten en/of lineaire hypotheek. De bankspaarhypotheek die per 1 januari 2008 is ingevoerd en een groot succes is geworden, heeft het dus vijf jaar volgehouden. Deze hypotheekvorm bestaat per 1 januari 2013 feitelijk niet meer. 

Zoals u kunt lezen, zijn er aardig wat regeltjes bijgekomen. Wie een verpande polis heeft, kan nog stappen ondernemen tot 1 april 2013. Wie in de toekomst gaat verhuizen doet er verstandig aan om eerst een adviseur te raadplegen. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de gevolgen als er een andere woning wordt gekocht?

Het is te hopen dat Staatssecretaris Weekers in de maand december antwoord geeft op bepaalde kwesties die nu nog onduidelijk zijn. Voorlopig constateer ik dat het een grote puinhoop is en het onmogelijk is een klant goed te informeren/adviseren.

Het is dan ook terecht dat de VEH het kabinet adviseert om de nieuwe regels niet per 1 januari 2013 in te laten gaan, maar pas per 1 januari 2014. Ik ben zeer benieuwd of de heren in Den Haag zo slim zijn om dit advies op te volgen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 bartvde 7 december 2012 14:22
    Jos, als iemand een box 3 polis heeft ter waarde van 100.000 euro, en een aflossingsvrij deel van ook 100.000. Moet hij dan bij verhuizing na 1 april 2013 de box 3 polis omzetten in een annuitaire vorm die voor 100% die 100.000 euro aflost?

    En hoe zit het dan met mensen die nu bij een bank zitten die niet meer actief is op de Nederlandse hypotheekmarkt? Die kunnen niet meer omzetten, maar zouden met een boete moeten overstappen naar een andere bank?
  2. Jos Koets 7 december 2012 14:56
    quote:

    bartvde schreef op 7 december 2012 14:22:

    Jos, als iemand een box 3 polis heeft ter waarde van 100.000 euro, en een aflossingsvrij deel van ook 100.000. Moet hij dan bij verhuizing na 1 april 2013 de box 3 polis omzetten in een annuitaire vorm die voor 100% die 100.000 euro aflost?

    En hoe zit het dan met mensen die nu bij een bank zitten die niet meer actief is op de Nederlandse hypotheekmarkt? Die kunnen niet meer omzetten, maar zouden met een boete moeten overstappen naar een andere bank?
    Box 3 polis moet je voor 1 april 2013 omzetten naar box 1 als je de polis wilt voorzetten bij een verhuizing. Box 3 polissen kan je niet meenemen naar een andere woning. Je bent niet verplicht een box 3 polis om te zetten naar een annuitaire aflossing.

    Wie bij een bank zit die niet meer actief is, kan de box 1 polis fiscaal voortzetten bij een andere actieve bank.

    Gr. Jos
  3. Jos Koets 7 december 2012 15:24
    quote:

    Nee schreef op 7 december 2012 14:57:

    Je info is alweer achterhaald;
    ''Het is na 2013 niet meer mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een bankspaar-, spaar- en of beleggingshypotheek.''

    Tot 1 april hebben we de tijd....

    www.vvponline.nl/nieuws/55206
    Zag het vanmiddag ook. Alleen het uitstel van 1 april vind ik veel te kort. Een jaar uitstel is veel beter en dan eerst eens alles goed uitwerken. De druk van diverse instanties helpt in ieder geval wel. Blijen doorgaan de komenden maanden. Nog genoeg onderwerpen om aan te tonen dat het helemaal fout gaat.

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 7 december 2012 18:58
    Hallo Jos,

    Wat gebeurt er met de polissen van voor 14 sept. bij verhuizing? Ze blijven toch gewoon in box 3 en behouden toch hun vrijstelling? Of mis ik iets.

    En als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt met een bankspaarproduct, waarbij de hypotheek een looptijd heeft van stel nog 10 jaar en deze moet je dan oversluiten? Ben je dan ook veroordeelt tot annuïteiten en/of lineaire hypotheek? Dan wordt het nog een heel gepuzzel met de uitkering KEW/BEW, de voorwaarde is dat de hypotheek zoveel mogelijk wordt afgelost, dan los je straks af, en ben je weer de klos met boeterente omdat je meer aflost dan bijvoorbeeld 20%.
  5. Jos Koets 7 december 2012 20:32
    quote:

    pennypacker schreef op 7 december 2012 18:58:

    Hallo Jos,

    Wat gebeurt er met de polissen van voor 14 sept. bij verhuizing? Ze blijven toch gewoon in box 3 en behouden toch hun vrijstelling? Of mis ik iets.

    En als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt met een bankspaarproduct, waarbij de hypotheek een looptijd heeft van stel nog 10 jaar en deze moet je dan oversluiten? Ben je dan ook veroordeelt tot annuïteiten en/of lineaire hypotheek? Dan wordt het nog een heel gepuzzel met de uitkering KEW/BEW, de voorwaarde is dat de hypotheek zoveel mogelijk wordt afgelost, dan los je straks af, en ben je weer de klos met boeterente omdat je meer aflost dan bijvoorbeeld 20%.
    Oude box 3 behoudt de vrijstelling, maar kan niet worden meegenomen bij een verhuizing.

    Je tweede vraag begrijp ik niet helemaal. Waarom moet je verplicht oversluiten. Als de rente periode is verlopen, krijg je een nieuwe rente aangeboden. De hypotheekvorm loopt gewoon door, dus geen verplichte annuiteiten.

    Verplichte annuiteiten komt om de hoek kijken als je gaat verhuizen naar een duurdere woning.

    Gr. Jos

    NB: Ik vermeld even mijn e-mail adres voor mensen die rechtstreeks vragen hebben. Mijn mail box loopt de afgelopen dagen aardig vol met diverse vragen over de lopende polissen (jjkoets@chello.nl)
  6. sjeetje 7 december 2012 22:38
    Op het ogenblik is er nog niets bekend over extra stortingen. Ik hoorde van een klant van Nationale Nederlanden dat deze mondeling heeft doorgegeven dat vanaf 2013 er geen extra stortingen meer mogelijk zijn. In de tekst van Staatssecretaris Weekers is hier niets van terug te vinden.
    Ik heb toevallig vanochtend de ABN AMRO Bank gebeld met precies dezelfde vraag, omdat ik dit wellicht volgend jaar (net als dit jaar) wil doen. Ze wist het niet maar heeft het nagevraagd. Antwoord was dat dit nog gewoon kan, omdat de regels niet zijn veranderd. Het wetsvoorstel is er nog niet doorheen dus het kan nog wijzigen zei ze wel erbij. De regels voor bestaande gevallen zijn ongewijzigd.
    Dat is dus wat ik heb gehoord.
  7. babbeleguchjes 8 december 2012 09:26
    he jos,
    Ik heb een aflossingsvrije hypotheek zonder verpanding aan spaarproduct. Ik spaar nu zelf in box 3, maar probeer mijn spaarcentjes al een tijdje in box 1 te krijgen (zonder dat mijn hypotheek moet worden overgesloten). Ik ben de hele markt bij langs geweest maar moet constateren dat alleen ABN Amro en Brand New Day hier iets voor hebben. Ik moet concluderen dat het echte banksparen nooit bestaan heeft. Of weet jij nog andere aanbieders?
    Als ik met banken en verzekeraars bel en hen vraag; "ik wil iedere maand geld op een geblokkeerde rekening bij jullie storten en dat langer dan 15 jaar", dan zeggen de meeste banken doodleuk; geen interesse... :-(
  8. [verwijderd] 8 december 2012 12:10
    Je adviseur raadplegen????? Jos, het feest is over, mensen die gaan kopen die moeten nu echt gaan aflossen en betalen. Pff, sjips he, dan bouwen ze waarde op en hebben ze ook gelijk een pensioen. Ook daar is straks geen stuiver meer te verdienen. We vertellen jullie, OVERBODIG die financieele sector, weg ermee. Wat verdiend u? Ok dat kost zoveel per maand en over 30 jaren heeft u de woning en pensioen. Hopla, klaar. Zo simpel was het vroeger voor de fananciele wizzkids het overnamen en nu ligt de boel aan puin en gaan we weer normaal doen. Maar eerst moeten we de komende 20 jaren het puin ruimen van de kidds.We moeten nu van de verplchting af dat we een advies van €3000 nodig hebben voor een hypotheek die schaamteloos wordt gevraagt. Dievengilde, niets adviseurs, simpel zo en anuiteitding. Ik ben voor mijn zoon bezig die na 3 jaar 4000 euro heeft gespaart voor een huis van 250.000 !!!! schandalig advies. Ik moet 25000 bijlappen om de boel op de rails te houden. Ik zou willen dat de adviseurs al jaren geleden warden aangepakt, ze hebben de boel opgeblazen, de politiek, snapt er niets van of keek er gewoon niet naar.
  9. Jos Koets 8 december 2012 16:14
    quote:

    vastgoedkoning schreef op 8 december 2012 12:10:

    Je adviseur raadplegen????? Jos, het feest is over, mensen die gaan kopen die moeten nu echt gaan aflossen en betalen. Pff, sjips he, dan bouwen ze waarde op en hebben ze ook gelijk een pensioen. Ook daar is straks geen stuiver meer te verdienen. We vertellen jullie, OVERBODIG die financieele sector, weg ermee. Wat verdiend u? Ok dat kost zoveel per maand en over 30 jaren heeft u de woning en pensioen. Hopla, klaar. Zo simpel was het vroeger voor de fananciele wizzkids het overnamen en nu ligt de boel aan puin en gaan we weer normaal doen. Maar eerst moeten we de komende 20 jaren het puin ruimen van de kidds.We moeten nu van de verplchting af dat we een advies van €3000 nodig hebben voor een hypotheek die schaamteloos wordt gevraagt. Dievengilde, niets adviseurs, simpel zo en anuiteitding. Ik ben voor mijn zoon bezig die na 3 jaar 4000 euro heeft gespaart voor een huis van 250.000 !!!! schandalig advies. Ik moet 25000 bijlappen om de boel op de rails te houden. Ik zou willen dat de adviseurs al jaren geleden warden aangepakt, ze hebben de boel opgeblazen, de politiek, snapt er niets van of keek er gewoon niet naar.
    Van de week een starter die een huis wilt kopen. Was bij een hypotheekwinkel geweest. Deze shop vroeg 3.940 euro voor het advies. Ik viel bijna van mijn stoel af toen ik het las in de berekening. Er komt nog een column over de advieskosten die de banken en shops gaan rekenen in 2013. Gemiddeld is dat rond de 2.000 euro. Dit bedrag zal de komende tijd voor starters minder worden. Een adviseur heeft nog wel een toegevoegde waarde voor doorstromers die een bestaande polis hebben. Hierbij moet gekeken worden wat nog mag en is waarschijnlijk de bijleenregeling van toepassing.

    Adviseurs zijn een uitstervend ras. Ik noem het gewoon de SRV-man die langs de deur kwam. Aan de andere kant zal niet iedereen zijn hypotheek via internet gaan afsluiten. Dat zie je nu ook met bijv. kleding kopen. De tijd zal het leren. Voorlopig wordt het voor bestaande huizenbezitters die gaan verhuizen vrij ingewikkeld. Een mooie doelgroep voor mij om deze goed te adviseren wat mogelijk is of niet.

    Gr. Jos
  10. Marconosto 8 december 2012 16:18
    Tjonge tjonge. Is volgens mij oneerlijk. Ik heb een box 3 polis welke in eerste instantie verpand was aan mijn hypotheek (gedeelte). Na oversluiten bij een andere bank is er voor het gedeelte van de polis een aflossings vrije hypotheek afgesloten. De polis (levensverzekering)loopt uiteraard gewoon door en betaal ik nog gewoon voor.
    Datum van afsluiten is juli 1999. Betekent dus voor 14 sep '99 afgesloten maar krijg dus niet de kans om hiervoor 15 jaar premie te betalen en heb volgens de voorwaarde geen recht op een belastingvrij deel. Ben ik nu de klos? Wat te doen?
    Moet ik nu straks mega belasting betalen?
  11. Jos Koets 8 december 2012 17:20
    quote:

    Marconosto schreef op 8 december 2012 16:18:

    Tjonge tjonge. Is volgens mij oneerlijk. Ik heb een box 3 polis welke in eerste instantie verpand was aan mijn hypotheek (gedeelte). Na oversluiten bij een andere bank is er voor het gedeelte van de polis een aflossings vrije hypotheek afgesloten. De polis (levensverzekering)loopt uiteraard gewoon door en betaal ik nog gewoon voor.
    Datum van afsluiten is juli 1999. Betekent dus voor 14 sep '99 afgesloten maar krijg dus niet de kans om hiervoor 15 jaar premie te betalen en heb volgens de voorwaarde geen recht op een belastingvrij deel. Ben ik nu de klos? Wat te doen?
    Moet ik nu straks mega belasting betalen?
    Ik heb je mail rechtstreeks ontvangen en ik heb gereageerd aan je. Om antwoord te kunnen geven moet ik de polis inzien.

    Gr. Jos
  12. searcher 8 december 2012 18:58
    Beste Jos,

    Als je na 1999 een hypotheek van 200000 hebt waarvan 100000 aflossings vrij en de andere helft wordt opgebouwd via box 3.
    Er is nl gebruik gemaakt van een eenmalige storting waardoor er niet is voldaan aan 1:10 verhouding voor box 1

    Dan betekend het dat er een probleem ontstaat bij een verhuizing.
    Immers omzetten naar Box 1 is niet mogelijk ( 1:10 )

    Het lijkt me dat je dan klem zit.
    De hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar.
  13. Jos Koets 8 december 2012 23:06
    quote:

    Spanje12 schreef op 8 december 2012 19:26:

    Beste Jos,

    Ik heb een beleggershypotheek met een levensverzekering voldoe aan alle voorwaarden maar zit in box 3 hoe moet ik deze omzetten naar box 1

    Maatschappij bellen. Dan ontvang je een wijzigingsformulier die je alleen hoeft te ondertekenen.

    Let even op: als je een overlijdensdekking hebt in de polis, is er een kans dat je een "opeet" scenario krijgt. Het is nog niet duidelijk of je bij box 1 polissen de dekking mag wijzigen na 1-4-2013. Misschien is het verstandig om dat nu al te doen. Je sluit dan een losse risicovz. af waardoor de premie in de beleggingspolis volledig belegd kan worden. Andere optie (misschien wel de beste) is de beleggingshypotheek intern overzetten naar een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Bij dit laatste moet je wel een bank hebben die dit nog kan aanbieden.

    Voor meer info kan je me altijd van de week even bellen. Morgen geen tijd vanwege klanten.

    Gr. Jos
  14. Jos Koets 8 december 2012 23:08
    quote:

    searcher schreef op 8 december 2012 18:58:

    Beste Jos,

    Als je na 1999 een hypotheek van 200000 hebt waarvan 100000 aflossings vrij en de andere helft wordt opgebouwd via box 3.
    Er is nl gebruik gemaakt van een eenmalige storting waardoor er niet is voldaan aan 1:10 verhouding voor box 1

    Dan betekend het dat er een probleem ontstaat bij een verhuizing.
    Immers omzetten naar Box 1 is niet mogelijk ( 1:10 )

    Het lijkt me dat je dan klem zit.
    De hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar.
    Klopt. Ik kom veel polissen tegen waarbij de storting te hoog is geweest. Stomme fout met grote gevolgen. Bovendien heb je nu te maken met een box 3 waarbij je moet afrekenen in box 3!

    Gr. Jos
  15. Jos Koets 8 december 2012 23:13
    Even ter info aan alle lezers. 18-19 december wordt alles pas beslist. Het is mogelijk om alles te volgen via deze link.

    www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33405...

    Opvallend is dat iedereen in Den Haag er mee eens is dat de verplichte aflossing en de bestaande polissen zeer ingewikkeld gaat worden. Anders gezegd: het wordt zo ingewikkeld dat ze nu al verwachten dat ze moeten gaan schaven. Ik vind het verwonderlijk dat de heren dan toch hun voorstel doorzetten. Ze weten dat het problemen op gaat leveren.

    Als alles zo doorgaat dan worden bestaande huizenbezitters met polissen heel erg in de kou gezet. Deze kunnen bijna niets meer met hun lopende polis. Persoonlijk vind ik dat niet netjes en dan druk ik mij nog heel netjes uit. Ik blijf alles dagelijks volgen en ook min.fin moet nog diverse antwoorden geven op bepaalde casussen die ik heb voorgelegd. Wordt vervolgt dus.

    Gr. Jos
  16. [verwijderd] 9 december 2012 20:36
    quote:

    Jos Koets schreef op 8 december 2012 16:14:

    [...]

    Van de week een starter die een huis wilt kopen. Was bij een hypotheekwinkel geweest. Deze shop vroeg 3.940 euro voor het advies. Ik viel bijna van mijn stoel af toen ik het las in de berekening. Er komt nog een column over de advieskosten die de banken en shops gaan rekenen in 2013. Gemiddeld is dat rond de 2.000 euro. Dit bedrag zal de komende tijd voor starters minder worden. Een adviseur heeft nog wel een toegevoegde waarde voor doorstromers die een bestaande polis hebben. Hierbij moet gekeken worden wat nog mag en is waarschijnlijk de bijleenregeling van toepassing.

    Adviseurs zijn een uitstervend ras. Ik noem het gewoon de SRV-man die langs de deur kwam. Aan de andere kant zal niet iedereen zijn hypotheek via internet gaan afsluiten. Dat zie je nu ook met bijv. kleding kopen. De tijd zal het leren. Voorlopig wordt het voor bestaande huizenbezitters die gaan verhuizen vrij ingewikkeld. Een mooie doelgroep voor mij om deze goed te adviseren wat mogelijk is of niet.

    Gr. Jos
    GRappig,

    Ik kwam laatst ook al zo een enorm bedrag tegen bij een hypotheker. En let op, daar werd niet eens een doorrekening bij gemaakt voor aov. Er stond letterlijk bij dat klant daar geen advies over wilde hebben, en dat had klant dus helemaal niet aangegeven!

    Ketens zijn de eersten die gaan vallen na het provisieverbod.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links