Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Even slikken

  • Teva Pharmaceutical Industries
  • Tickercode: TEVA
  • ISIN-code: US8816242098
  • Koers: 41,44 dollar
  • Koersdoel: 65,00 dolllar
  • www.tevapharm.com

Teva Pharmaceutical Industries kwam op vrijdag 30 november voorbeurs met een stevige winstwaarschuwing. Volgend jaar zal de winst per aandeel (WPA) waarschijnlijk niet boven de brandbreedte van 4,85 tot 5,15 dollar uitkomen, bij een omzet van rond de 20 miljard dollar.

Analisten gingen tot voor kort gemiddeld nog uit van 5,63 dollar op een omzet van 20,8 miljard dollar. Met deze aankondiging liep de onderneming vooruit op nadere mededelingen op de strategiedag voor analisten op 11 december aanstaande.

Dat was voor sommige beleggers even slikken en bij opening ging de koers van het aandeel dan ook direct onderuit. Gedurende de handelsdag herstelde de koers en sloot het uiteindelijk zelfs hoger.

Van apotheek tot farmaceut
De geschiedenis van Teva Pharmaceutical Industries startte meer dan honderd jaar geleden in een alledaagse apotheek in Israël. Inmiddels is Teva uitgegroeid tot één van de vijftien grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.

  • Teva is wereldwijd de grootste leverancier van generieke geneesmiddelen, waarvan er wereldwijd meer dan 1300 worden geproduceerd.
  • Teva heeft zich de laatste jaren ook sterk toegelegd op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen uit eigen research.

Het Israëlische bedrijf heeft een notering aan de Amerikaanse beurs door middel van een ADR*, waar het aandeel in Amerikaanse dollars verhandeld wordt. De onderneming heeft meer dan 46.000 medewerkers en is vertegenwoordigd in meer dan 60 landen.

Bijna 50% van de omzet over 2011 werd gerealiseerd in de Verenigde Staten, Europa volgde met ruim 30%. Het concern zet in op expansie op de emerging markets.

Pharma in transitieproces
De afgelopen tien jaar is de farmaciesector uit de belangstelling van de beleggers geraakt. Nieuwe geneesmiddelen, de blockbusters, miljarden dollars omzet genererende medicijnen, kwamen pas na langdurig onderzoek en moeizame goedkeuringsprocedures op de markt.

Voor veel bestaande geneesmiddelen met hoge marges verviel de patentbescherming. Farmaceuten zoals Teva, brachten goedkopere generieke geneesmiddelen op de markt die de dure merkgeneesmiddelen konden vervangen.

Bovendien werd het gebruik van merkloze geneesmiddelen door overheden en verzekeraars aangemoedigd om de kosten van de gezondheidszorg enigszins in te tomen. Teva Pharmaceutical haalt nu tweederde van zijn omzet uit generieke geneesmiddelen.

Het farmaceutische concern heeft een tweehonderdtal aanvragen lopen voor approval product applications bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De concurrentie is fors want ook de eerste generieke door biotechnologiebedrijven ontwikkelde medicijnen komen eraan.

Eigen merk
Naast de omzet in generieke geneesmiddelen, haalt Teva 20% van zijn omzet uit eigenmerkgeneesmiddelen. De marges op deze producten zijn veel hoger dan de marges op de merkloze medicijnen. Bekende eigen geneesmiddelen zijn:

  • Copaxone voor Multiple Sclerose
  • Azilect voor de ziekte van Parkinson

Copaxone zorgt nu voor 30% van de winst. Een gerechtshof in de Verenigde Staten heeft onlangs het patent op Copaxone verlengd tot en met 2015.

Acquisities
De omzet van Teva groeide van ruim 5 miljard dollar in 2005, naar meer dan 20 miljard dollar in 2012, wat vooral de danken was aan acquisities. Teva heeft het afgelopen decennium een reeks biotechbedrijven overgenomen, te weten:

  • Barr Pharmaceutical, dat net zelf Pliva had ingelijfd, voor 8,8 miljard dollar in 2009
  • Ratiopharm voor 5 miljard dollar in 2010
  • Cephalon, voor 6,2 miljard dollar in 2011

Met deze acquisities wilde Teva zich minder kwetsbaar maken voor de prijsdaling van generieke geneesmiddelen. Teva had zelf een te gering aantal eigen hoge marge-merkgeneesmiddelen.

Het is opmerkelijk dat Teva nu met zijn eigenmerkgeneesmiddelen binnen enkele jaren zelf in de verdediging is gedrongen. Teva zal zich net als andere farmaceutische bedrijven verweren tegen generieke concurrentie door verbeteringen aan zijn bestaande geneesmiddelen (bijvoorbeeld een orale toepassing van Copaxone in plaats van injectie) en nieuwe toepassingen voor bestaande medicijnen.

Over-the-counter
Maar de winstwaarschuwing duidt er op dat Teva nu toch al snel concurrentie verwacht voor Copaxone. Teva wil daarnaast vaste voet krijgen in de OTC-markt - OTC (over the counter): geneesmiddelen waarvoor geen voorschrift vereist is - en werkt daarbij samen met Procter & Gamble (P&G).

De combinatie van de eigen farmaceutische kennis en de ervaring van P&G in de consumentenmarkt geeft hier de benodigde slagkracht. Met het recente aantreden van een nieuwe Chairman van de Board (Phillip Frost) en de van branchegenoot Bristol Meyers Squibb afkomstige CEO Jeremy Levine heeft Teva opnieuw een strategiewijziging ingezet.

De winstwaarschuwing op 30 november ging vergezeld van de mededeling dat er ook nog fors in de kosten gesneden gaat worden; voor meer dan  1,5 miljard dollar. Een deel van de research naar nieuwe geneesmiddelen wordt gestaakt.

De nieuwe topman heeft nu zijn bureau schoongeveegd. Op 11 december zal Teva in New York een toelichting geven op de nieuwe strategie aan analisten. Na de winstwaarschuwing zal er dan waarschijnlijk volop aandacht zijn voor het goede nieuws.

Sommige analisten houden zelfs rekening met een opsplitsingsscenario voor Teva. Bij andere farmaciebedrijven heeft dat goed uitgewerkt voor de koers van het aandeel.

Verrassend sterke cashflow
Voorafgaand aan de winstwaarschuwing rapporteerde Teva begin november bedrijfsresultaten over het derde kwartaal van 2012 die beter waren dan analisten hadden verwacht. Teva rapporteerde een klein verlies van 0,09 dollar per aandeel, vanwege een afwaardering op de research and development-portefeuille.

De cijfers:

  • Exclusief buitengewone baten en lasten rapporteerde Teva een WPA van  1,28 dollar over het afgelopen kwartaal.
  • In totaliteit een klein verlies van 79 miljoen dollar.
  • Exclusief buitengewone baten en lasten een netto winst van 1,4 miljard dollar.
  • De netto omzet steeg van 4,3 miljard dollar een jaar geleden, naar 5,0 miljard dollar.
  • De cashflow steeg zelfs met 117%.

Tegenover de afname van 11% in de wereldwijde omzet in generieke middelen, stond een omzetstijging van 34% van merkgeneesmiddelen. In de Verenigde Staten steeg de omzet zeer sterk.

De geringe stijging van de omzet in Europa (1%) was vooral te wijten aan de daling van de euro ten opzichte van de dollar. In lokale valuta steeg de omzet in Europa met 13%.

Met slechts 7,5 keer de getaxeerde winst per aandeel voor de komende twaalf maanden, valt op dat de waardering van het aandeel Teva veel lager is dan die van de Britse of Europese farmaceuten.

Hoger dividend
Tegenover het relatief matige dividendrendement van 2,5% staat echter een consistente en hogere dividendgroei. Naar verwachting zal Teva het gedeelte van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd, de komende jaren verder verhogen.

Teva beschikt over een sterke balans, want de onderneming is voor circa 75% met eigen vermogen gefinancierd. Na een sterke outperformance van het aandeel in de periode van 1990 tot medio 2010, liep de koers op tot 64,95 dollar.

Sindsdien is het aandeel zeer sterk teruggevallen omdat analisten en beleggers zich zorgen maakten over het aflopen van het patent op Copaxone. Daar staat tegenover dat Teva nog veel nieuwe middelen zal introduceren, die de strijd aan zullen aangaan met merkgeneesmiddelen van de concurrentie, waar sprake is van het aflopen van patenten.

Elf in fase III
Bovendien zal ook de merkportefeuille behoorlijk kunnen groeien, omdat Teva al elf nieuwe geneesmiddelen in fase III van de goedkeuringsprocedures en try-outs bij de FDA heeft liggen.

Analisten gingen al uit van tamelijk lage groeiverwachtingen en na de winstwaarschuwing rekenen weinig meer op groei. Op dit terrein zou Teva echter nog wel eens kunnen gaan verrassen. Ik acht het neerwaarts risico voor de koers van het aandeel nu gering.

Bittere pil
De Amerikaanse gezondheidszorgprogramma’s, ObamaCare, Medicare en Medicaid, spelen Teva eveneens in de kaart, omdat overheden en verzekeraars meer inzetten op betaalbare generieke geneesmiddelen, dan op de duurdere merkmedicijnen.

Op grond van de forse relatieve onderwaardering en het forse dividendpotentieel vind ik het een echt waardeaandeel en dat zelfs een koersdoel van 65,00 dollar haalbaar is, terwijl analisten gemiddeld slechts van 47,50 dollar verwachten.

Ook dat is echter nog een fors koersstijging, waarbij bovendien ook het toenemende dividendrendement de bittere pil van de winstwaarschuwing zal vergulden.

* American Depositary Receipts. De uitstaande ADR’s vertegenwoordigen meer dan 80% van de totale beurswaarde van Teva.

Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V. heeft een positie in dit aandeel voor de beheerportefeuilles.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links