Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Sterke kabel, zwakke dollar

In de zoektocht naar bevestiging voor de beweging in EUR/USD naar de 1,35 en hoger bekijk ik de stand van zaken vanuit verschillende optieken. In het recente verleden nam ik de EUR/USD zelf onder de loep, waarna ik de dollarindex daartegen heb afgezet.

Vandaag doen we het over de rug van het Britse pond. We gaan dus bezien of de stijging in EUR/USD nu komt door de kracht van de EUR of door de zwakte in de USD. Dat is niet van belang voor de hoogte van de koersen, maar wel van belang wanneer het gaat om de parameters die we moeten blijven checken voor de haalbaarheid van koersdoelen.

Met andere woorden, we moeten de triggers in kaart brengen en in de gaten houden waar ze ontstaan. Dat is namelijk ook waar de eerste kinken in de kabel gaan ontstaan.

Huiskamervraag
U begrijpt het bruggetje: de vergelijking van vandaag gaat dus over kabel, zoals GBP/USD ook wel wordt genoemd. We kijken naar twee timeframes. Overigens, weet iemand waarom dit paar kabel heet? Voor het eerste juiste antwoord reserveren wij 2 plaatsen voor het avondje Erem+Nikken op 11 december in Utrecht op onze kosten.

Antwoorden graag onder het artikel van vandaag posten. Daar gaat ie dan, de daggrafiek. 

De analyse voert ons langs 3 technieken die elkaar bevestigen.

 1. Er is een opwaartse trend die recent met succes getest is. De aanwezigheid van deze trend wordt bevestigd door de RSI die wel overbought (OB) noteert in dezelfde periode maar nooit oversold (OS) is geweest. De zogeheten bull market range regeert als het ware deze beweging.
 2. Er is een PR gevormd, Positive Reversal voor de niet-kenners. Dit is afgebeeld aan de hand van de blauwe boogjes in de grafiek. De RSI heeft een lagere bodem gemaakt dan in juli terwijl de koersen dat niet hebben gedaan.
 3. Er heeft 50% retracement op Fibonacci-gronden plaats gehad.

Zelfde beeld als goud, zilver en EURUSD
Al deze punten geven aan dat koersen naar de 1,67 kunnen stijgen. Op basis van punt 1 komt de bovenzijde van het trendkanaal daar als weerstand opgeld doen. Punt 2 doet ons een koersdoel berekenen van 1,67 en zo ook punt 3.

Even een kanttekening, deze technieken tonen exact hetzelfde beeld als we zien in de grafiek van goud, zilver en EUR/USD. Het is dus een bevestiging van de dollarzwakte die regeert op dit moment en niet per se de kracht van de EUR.

Dat gezegd hebbende, hoe speelt dit verhaal zich af op de langere termijn? Daartoe hebben we grafiek nummer 2 bijgevoegd.

Strijdpunt bij 1,70
Daaruit blijkt dat op langere termijn de druk in opwaartse zin sterk opgebouwd wordt. Dat distilleren we uit het feit dat ook hier hogere bodems te zien zijn en dat het echte strijdpunt pas bij de horizontale weerstand van 1,70 ligt.

Wanneer we deze grafiek in detail bekijken en wel het laatste stuk, dan valt op dat de groene cirkel de eerste hogere top sinds begin vorig jaar is geweest. De daarop volgende rode cirkel duidt op een eerste hogere bodem en de tweede rode cirkel op een tweede hogere bodem.

Dat is exact wat de definitie van een uptrend van ons verlangt. Hogere toppen gevolgd door hogere bodems. Verhaal duidelijk? Analyse klaar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/USD 1,2076 26 feb
  0,0000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare