Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doet u weer mee?

Afgelopen donderdag werd de correctieve beweging in de AEX beëindigd met de beweging boven de scherp dalende toppenlijn bij 327,50. Deze toppenlijn had raakpunten met de recente topjes van 339,40 en de 334,35. Met een enorm sterke candlestick kreeg deze uitbraak afgelopen vrijdag een vervolg:

  • daarbij werd zowel het 50-daags gemiddelde opwaarts gebroken
  • en de recente gap tussen 328,70 en 330,15 gesloten

Weerstand is nu te vinden bij de 332,85 (een niveau dat de laatste maanden geregeld als top of bodem werd gebruikt), en de recente top van 334,35. Een opwaartse doorbraak daarboven zal meteen de ruimte vrijmaken naar de toppenzone van dit jaar van 339,40 tot 340,20.

Toch zou een beweging naar hogere jaartoppen nog mogelijk kunnen zijn, waarbij ik langere tijd de zone 346,85 tot 351 aanhield als richtpunt voor het einde van het jaar. Deze doelzone heb ik recent echter losgelaten nadat de correctie werd verhevigd.

Brede consolidatie
Hogere jaartoppen in de laatste handelsweken van dit jaar mogen we echter niet uitsluiten. Voor dit moment is echter nog steeds de brede consolidatiefase intact tussen grofweg de 320 en 340.

Recent werd daarbij onder de 321,80 wel een lagere bodem gevormd, maar bleef de AEX boven zowel het 200-daags gemiddelde (319,20) als mijn maximale terugvalzone bij het belangrijke kantelpunt in de zone 316 tot 318. Daar ligt onder andere het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging sinds het juni-dieptepunt.

Onder die zone verandert het middellangetermijnbeeld, maar blijft het positieve langetermijnbeeld intact. Steunpunten zijn nu te vinden bij de het 50-daags gemiddelde van 330,80 en daaronder pas bij de zone 325,50 tot 325,35. Hier ligt de voormalige dalende toppenlijn en een horizontale steun.

Zal het de AEX vandaag lukken de 334,35-top al te bereiken? Of is daar in de komende dagen een aanloopje voor nodig? Toch is de opwaartse kracht groot en lijkt een hertest van de jaartoppen slechts een kwestie van tijd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Normale correctiepatronen
Deze opwaartse doorbraken zagen we al eerder in indices als de Xetra DAX en de Stoxx Europe 600. Afgelopen vrijdag braken ook de S&P 500 en de Nasdaq 100 boven hun dalende kortetermijntoppenlijn. Dit gaf een sterk koopsignaal en tevens eindsignaal van de forse correctie van de afgelopen tijd.

Opvallend daarbij is dat dit normale correctiepatronen waren, zogenoemde vlagpatronen, waarbij beide indices bijna hun stijgende langetermijnbodemlijnen hebben getest. Een sterke omkeer op een mooi moment.

Afgelopen vrijdag en zaterdag heb ik enkele presentaties gegeven op de Dag van de Belegger. Ik wil enkele van mijn uitgangspunten graag met u delen.

  • Voor de AEX heb ik een test van de 373 tot 375 aangegeven als richtpunt voor het eerste halfjaar van 2013.
  • Voor de DAX en S&P 500 zijn hogere all-time highs reëel.

    Klik op de grafiek voor een grote versie
  • Verder is een enorme dalende wig afgerond en teruggetest in de tienjarige rente in de Verenigde Staten en lijkt een forse stijging hiervan reëel in het komende jaar.
  • De Chinese Enterprises index brak opwaarts door zijn dalende langere toppenlijn en gaf daarmee een sterk koopsignaal.

    Klik op de grafiek voor een grote versie
  • Apple testte precies zijn stijgende langere bodemlijn met een enorme hammer bij de 500 en brak vorige week zijn dalende toppenlijn.

    Klik op de grafiek voor een grote versie
  • Verder zit er een duidelijke opwaartse versteiling in KLM-Air France na de uitbodeming van enkele maanden geleden. Vorige week werd de onderkant daarvan getest.

    Klik op de grafiek voor een grote versie
  • En als laatste brak Nokia boven zijn langetermijn dalende toppenlijn en kan fors tot zeer fors oplopen, een klassieke trendomkeer.

Van 200 tot 450!
Nu nog iets anders. Voor de derde keer op rij wil ik enkelen van jullie uitnodigen voor een lunch in Amsterdam. Ik heb al het genoegen gehad enkelen van jullie te ontmoeten en te spreken tijdens een lunch, maar wil deze traditie graag voortzetten. Hieronder staan de bekende drie vragen opnieuw:

  1. Het laagste niveau van de AEX tussen 1 december en 31 december 2012
  2. Het hoogste niveau van de AEX tussen 1 december en 31 december 2012
  3. De slotstand van het jaar 2012

De spelregels zijn als volgt.

  • U kunt uw standen doorgeven onder de column tot vanavond 24:00 uur.
  • Als er voor een categorie meerdere personen hetzelfde antwoord geven dan doet alleen diegene mee die de betreffende stand als eerste heeft gemeld.
  • Diegene die het dichts bij de slotstand van het jaar 2012 zit, krijgt van mij een interessant TA-boek tijdens de lunch.
  • Per categorie wil ik de winnaar uitnodigen voor de lunch.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

265 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
265 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links