Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Water en brood rijst

Door de kredietcrisis en de eurocrisis lijkt het wel of beleggers themabeleggen uit het oog verloren hebben. Natuurlijk is een kredietcrisis een thema, maar ik wil vandaag over specifieke thema’s schrijven. Een recent thema is de problematiek rond water. De snelle groei van de opkomende landen zorgt ervoor dat er een grote behoefte is aan schoon (drink)water.

De behandeling, maar ook de zuivering en verdeling van water zijn een probleem geworden waar veel bedrijven dagelijks mee bezig zijn. Beleggingen in beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de watersector hebben het vaak goed gedaan in de laatste jaren. De uitdagingen, vooral door de gerezen wereldwijde welvaart, voor de watersector blijven echter enorm en daarom zijn er ook de kansen voor beleggers.

Een ander actueel thema is de productie van voedsel. Omdat de wereldbevolking dagelijks met 200.000 groeit, is de voedselvoorziening een steeds groter probleem aan het worden. Dit jaar groeide de wereldbevolking al met ruim 66 miljoen tot bijna 7,1 miljard. Recent las ik dat deze groei dagelijks ruim 5.000 hectare nieuwe rijstvelden vraagt om deze nieuwe monden te voeden.

Rijkdom van de toekomst
De groei van de wereldbevolking in 2012 vraagt dus om 1,5 miljoen hectare aan nieuwe rijstvelden. Nu is rijst een eenvoudige vorm van voedsel, maar het is een goed startpunt om de ernst van dit thema te overzien. Het voedselprobleem is veel groter, want niet alleen hebben we steeds meer voedsel nodig maar de vraag naar luxer voedsel stijgt ook. Vlees is meer vanzelfsprekend voor een groter deel van de wereldbevolking dan 25 jaar terug. Op dit moment eten Amerikanen ongeveer 100 kilo vlees per jaar, de Chinezen verorberen ongeveer 40 kilo vlees per jaar, maar in India eet de gemiddelde persoon slechts 4 kilo vlees per jaar.

Denk u uzelf eens in wat er gebeurd als ruim 1 miljard Indiërs ook 10 kilo vlees per jaar gaan consumeren. Buiten het feit dat al dat voedsel enorme hoeveelheden water vraagt, is er steeds meer landbouwgrond nodig is om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag. Verbeterde technologie en bemesting hebben tussen 1980 en 2010 de (Amerikaanse) maïsoogsten weliswaar met bijna 70% vergroot, maar de grotere oogsten zullen nu toch vooral moeten komen door het verruimen van het arsenaal aan landbouwgrond.

De beroemde belegger Jim Rogers schreeuwt al jaren van de daken dat landbouwgrond de belegging van de eeuw is. Rogers ziet op het boerenbedrijf de rijkdom van de toekomst samenkomen. Volgens hem zijn de bezitters van de grote boerderijen straks bestuurders van Lamborghini’s. Nu weet ik niet of Rogers de bolides of de tractoren bedoeld waar het voor Lamborghini allemaal ooit mee begon.


Adecoagro en Unilever
Het is duidelijk dat Rogers een enorme ontwikkeling verwacht van landbouwproductprijzen. Hogere prijzen voor landbouwgrond zullen dus het gevolg zijn van het voedselthema. Nu is het echter heel lastig om iets te vinden waarmee een belegger kan profiteren van oplopende prijzen van landbouwgrond. Het op de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijf Adecoagro, dat grote boerderijen in Argentinië (23) en Brazilië (13) bezit, is wel eens genoemd door analisten als manier om te profiteren van de oplopende prijzen voor landbouwgrond.

Maar hoe we het wenden of keren en hoeveel geavanceerder de techniek en de bemesting ook zal gaan worden, de voedselprijzen zullen fors oplopen . Ik vermoed dat Unilever de komende jaren zijn weg zal vinden, maar dat u en ik dat toch in de portemonnee zullen voelen. Denkt u ook dat de prijzen van landbouwproducten op termijn flink duurder zullen gaan worden, dan zou u bijvoorbeeld het RICI Agricultural-certificaat kunnen kopen. Wilt u profiteren van het waterthema, dan zijn er diverse beleggingsfondsen te vinden die zich focussen op alles wat met water te maken heeft.  

Ype Schaap heeft geen positie in genoemde aandelen of certificaten. Relaties van Antaurus kunnen wel een positie in Unilever of in het RICI Agricultural-certificaat aanhouden.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2012 12:06
    Hr. Schaap,
    nog een goede belegging = stukje grond kopen, kasje op bouwen, solarpanelen installeren, eigen waterbron slaan. Ben je volledig selfsupporting. Heb je met niemand (Rutte en Samson) wat nodig, onafhankelijk.
    Nadeel (voor U) is dat U zelf moet gaan werken en vieze handen krijgt.
  2. Fred 15 november 2012 12:32
    Vorig jaar ben ik naar een zeer begeesterende toespraak gaan luisteren van Jim Rogers en deze wist me ervan te overtuigen te beleggen in het Rici Agricultural certificaat. Dit is intussen 16.5% minder waard. Heeft tussendoor nog veel lager gestaan. Ergens klopt de redenering dus niet. Intussen zijn er miljoenen mensen bijgekomen en die hebben allemaal eten nodig. Reden is, volgens mezelf, dat er steeds meer eten nodig is maar dat dit op steeds grootschaligere manier wordt geproduceerd en dat het alsmaar goedkoper word.
  3. [verwijderd] 15 november 2012 13:43
    Ik neem aan dat niet alle grond hetzelfde kost? Sterk gerelateerd aan liggende bestemmingsplannen?
    Als je landbouwgrond wilt, moet je daar vrees ik ook landbouwgrond voor kopen. En dan hopen dat het bouwgrond wordt in een bestemmingsplan.
    Koop je veebouwgrond, waar anderszin niet op geboerd mag worden, heb je mooi pech als de wereld aan de sojamelk en biologisch vlees gaat, en jij met je 3 koeien per hectare opgescheept zit.

    Weet iemand hoe verschillende typen kavels zich verhouden in prijsniveau, en wat de respectievelijke volatiliteit is?
  4. [verwijderd] 15 november 2012 13:54
    @Skater,
    dit is een goede tijd om te kopen, de land- en tuinbouw hebben veel last van de crisis, worden niet door banken ondersteund , en land is zeer fors in waarde gedaald.
    Mede omdat er voor de komende 10/20 jaar bouwgrond (huizen) in overvloed is, veel gemeenten zuchten onder de rentelasten van hun duur aangekochte grond, terwijl de huizenmarkt op zijn oren ligt. hier hoef je dus niet op te speculeren.
    Ik denk zelf dat de waardevermindering van grond aanhoudt, is evenals de huizenmarkt ook een zeepbel waar de lucht nog niet is uitgelopen.
    wil je toch wat kopen, denk dan aan flevopolder of Groningen, mooie rechte percelen met vruchtbare grond en zeker Groningen niet duur.
  5. [verwijderd] 15 november 2012 14:21
    @CAREX
    Dank je voor de compacte en informatie reactie.
    Ik wil niet nu kopen (ben beginner op laag budget), zie grond eerder als tussenstap of eindpunt in een traject van swaps door de aanstaande crisis heen. Mijn visie is dat het amper begonnen is.

    Dat je meent dat grondprijzen nog doordalen geeft me goede hoop. Ik reken er op dat huizenprijzen dat ook nog 4-5 jaar blijven doen. Zelf huur ik mede om die reden, stond 4 jaar geleden voor de keus, en ik begin onderhand langzaamaan gelijk te krijgen in de keuze voor huren.

    Mijn plan:
    - Nu in edelmetalen (niet iedereen ziet dat zitten, zacht uitgedrukt)
    - zodra mijn koopkracht lijkt te pieken uitgedrukt in huizen of grond, zal ik de overstap maken.

    Liefst tref ik een moment 5 jaar van nu waar mijn edelmetalen (van nu een stadse vierwieler waard) misschien wel een fijn huis met wat grond eraan zullen zijn gegroeid. Als de eerste deal grond lijkt te moeten zijn, perfect. Dan kan die grond voor me renderen in de tijd dat ik de grond/huizen ratio verder laat dalen, en uiteindelijk de lap grond omwissel voor een stadse villa ofzo. Zou niet gek zijn, voor een modale klooier. Schulden doe ik niet aan. Daarom ben ik ook een modale klooier zonder huis of auto :-)

    Interessant dat je bouwgrond geen rol van bekenis toedicht de komende tijd. Daar heb ik me echt te weinig in verdiept dan.

    Een grondspeculant/ondernemer moet eigenlijk ook voorbij de landsgrenzen kijken he.
    Ik heb connecties in Oost-Europa. Mocht de crisis daar extra hard aankomen, lust deze jongen wel een lapje wijnbouwgrond daar. Uitstekende wijnen daar in Moldavië. Zet op een hoekje van je terrein nog een losstaand constructiefabriekje en je kunt knallen.
  6. sjeetje 15 november 2012 14:29
    "Denk u uzelf eens in wat er gebeurt als ruim 1 miljard Indiërs ook 10 kilo vlees per jaar gaan consumeren."

    Een groot gedeelte van de Indiërs is vegetarisch omdat ze Hindoe zijn, niet (alleen) omdat ze het niet kunnen betalen. Dus dat gaat niet gebeuren.

    Neemt niet weg dat overbevolking en alle problemen die daarmee te maken hebben één van de grootste problemen van de 21e eeuw gaan worden.
  7. [verwijderd] 18 november 2012 19:18
    quote:

    Skater schreef op 15 november 2012 13:43:

    Ik neem aan dat niet alle grond hetzelfde kost? Sterk gerelateerd aan liggende bestemmingsplannen?
    Als je landbouwgrond wilt, moet je daar vrees ik ook landbouwgrond voor kopen. En dan hopen dat het bouwgrond wordt in een bestemmingsplan.
    Koop je veebouwgrond, waar anderszin niet op geboerd mag worden, heb je mooi pech als de wereld aan de sojamelk en biologisch vlees gaat, en jij met je 3 koeien per hectare opgescheept zit.

    Weet iemand hoe verschillende typen kavels zich verhouden in prijsniveau, en wat de respectievelijke volatiliteit is?

    Bestemmingsplan nooit uit het oog verliezen en dat kan altijd wijzigen!!!
    zelf hier aan de rand van de polder ooit eens een stukkie landbouwgrond gekocht met de hoop dat de expansie drift van de gemeente het ooit wel eens goed zo komen, dat was in 1983 in 2001 veranderde de gemeente het bestemmingsplan en werd het water win en stilte gebied ;-))

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links