Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Drie hogere bodems

Als ik uitzoom en naar de weekgrafiek van de AEX kijk, dan is er technisch niets aan de hand. Er is al langere tijd sprake van consolidatie in een smal speelveld. Ik sprak vorige week al over de wekelijkse wisselingen tussen grote (positieve) candles en beperkte (negatieve) candles.

Afgelopen week was er weer sprake van een kleine negatieve body. De onderkant van de stijgende langetermijntrend is overigens nog lang niet in beeld en zal naar mijn mening ook niet in beeld komen, die ligt namelijk nog ruim onder de 300 punten.

Op de daggrafiek werd vrijdag een zeer interessante candle geplaatst, een enorme hammer. Vanaf begin oktober werden er drie hogere bodems geplaatst:

  • eerst bij 321,80 (test augustusbodems) met een piercing line
  • daarna bij 325,35 met een hammer
  • nu opnieuw met een hammer

Derde hogere bodem
Als ik de bodems langs 321,80 en 325,35 verbind, dan kom ik vandaag uit met een stijgende steunlijn bij 328,10. Met een dieptepunt afgelopen vrijdag van 328,60 werd deze oplopende bodemlijn bijna getest.

Hiermee lijkt een derde hogere bodem te zijn afgerond binnen de marges van het stijgende kortetermijntrendkanaal sinds begin oktober. Bij koersen onder deze bodemlijn ontstaat direct ruimte naar de vorige bodems van 325,35 tot 321,80.

Pas een beweging onder de zone 316 tot 318 (onder andere het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de junibodem van 281) ontstaan de serieuze haarscheurtjes in het middellangetermijnbeeld en lijkt de jaartop voorlopig te zijn gezet.

Hogere jaartoppen
Ik ga er nu nog steeds vanuit dat de AEX in de komende twee maanden hogere jaartoppen op de borden zet. Mijn richtzone hiervoor ligt bij de toppen van juli vorig jaar (346,85 tot 351). Met een slot rond de 332 ligt de AEX natuurlijk ook maar 8 indexpunten van de jaartop vandaan (ongeveer 2%).

Een hertest van de stijgende bodemlijn is niet uit te sluiten, maar ik verwacht dat de index in de komende dagen toch opnieuw kan oplopen richting de jaartoppen. Enige serieuze weerstand ligt eigenlijk bij de top van vorige week bij 339,45. Daarboven liggen nog de jaartop (340,20) en de stijgende toppenlijn van 341.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX: divergentie
Een rondje langs de technische indicatoren bevestigt dit scenario. Zowel de MACD als de RSI waren recentelijk al opwaarts door het niveau van de dalende toppenlijnen gebroken en vormen een patroon van hogere kortetermijnbodems.

Belangrijk is verder de VIX. Ondanks lagere bodems in de S&P 500 weet de VIX geen hogere toppen te maken. Dit is divergentie. Ook testte de VIX al bijna de dalende langetermijntoppenlijn. De vorming van een top in de VIX is dan ook reëel. Onder de stijgende bodemlijn van nu 17 wordt deze top bevestigd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: nog positief
De DAX brak al wel neerwaarts door de stijgende bodemlijn en intraday even door de recente bodem van 7120. Toch was het slot en de gevormde candle bemoedigend. Wel is er sprake van een broadening-formatie (of megafoon, toeter en zo meer).

Zolang er geen duidelijke neerwaarts slot onder de 7120 plaatsvindt, verwacht ik een vervolg naar hogere jaartoppen in de komende weken. Onder de 7120 ontstaat ruimte naar de 6875. Daar liggen belangrijke bodems en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem.

De trend blijft dus in het middellangetermijnbeeld onveranderd positief.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud: naar 1800
Goud zette de terugval na de test van de 1800 recent nog even door naar de 1675, maar brak vorige week opwaarts de dalende toppenlijn en gaf daarmee het eindsignaal van de tussentijdse correctie. Een stijging naar minimaal 1800 is in de komende weken dan ook weer reëel.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2012 09:32
    Dmmsch, sehr gut! Ik heb vanochtend direct de puts met een heel klein winstje vekocht en direct gedraaid met aex calls nov 330. Als India verwacht te groeien met een paar procent en dus een min groei heeft, Japan heeeel slecht gaat en de VS deels dicht is vandaag, zal het wel stijgen.
  2. [verwijderd] 12 november 2012 09:33
    quote:

    De Roodjiever schreef op 12 november 2012 09:29:

    Ik zit long. Blijf ook wel even zitten. Als er nu niet meer gezakt wil worden, weet ik het ook niet meer. TA gezien is er idd niet echt veel aan de hand. Kort shortmoment is geweest vorige week. Nu gaan de bonusjagers weer gewoon naar boven kijken.

    Succes vandaag.
    Mee eens! Ook succes! Ik hou ze vast, nu lekker sporten, tot vanmiddag!
  3. [verwijderd] 12 november 2012 09:40
    Hoppa! Koffie gecashed. Mooie dagwinst. Maart 2013 ingekocht op 15620 en eruit op 15755.
    Stond $ 2000,- onder water, nu 2.500,- in de plus. :-) Fijn begin van de maandag zo. Maar ja, ik zie dat mijn longs nu wel weer onder water gaan komen, dus even oppassen.

    Kopje koffie iemand? Ik trakteer :-)
  4. dmmsch 12 november 2012 09:46
    quote:

    Truelies schreef op 12 november 2012 09:32:

    Dmmsch, sehr gut! Ik heb vanochtend direct de puts met een heel klein winstje vekocht en direct gedraaid met aex calls nov 330. Als India verwacht te groeien met een paar procent en dus een min groei heeft, Japan heeeel slecht gaat en de VS deels dicht is vandaag, zal het wel stijgen.
    opleten was london macht!!!!!
235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links