Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het Fibonacciravijn

Alle ogen waren de afgelopen 24 uur gericht op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Verenigde Staten staan voor grote fundamentele uitdagingen, waaronder het vinden van een (structurele) oplossing voor het ‘fiscale ravijn’. Over dit begrotingsonderwerp is veel te doen. Zo meldde IEXProfs op 8 oktober dat de ‘fiscal cliff’ de VS tot 4% groei gaat kosten.

Als beleggers zich werkelijk zorgen maken over dit onderwerp, dan mag worden aangenomen dat dit uit het koersverloop op Wall Street al afgeleid kan worden. Het lijkt er in eerste instantie op dat beleggers denken dat het wel mee zal vallen. De Dow Jones Index heeft in de afgelopen dagen een bodem gevonden vanaf het 61,8% Fibonacci-retracement rond 13040. Dit percentage kunt u vinden door de opeenvolgende cijfers uit de Fibonacci-getallenreeks (1, 1, 2,3,5,8,13,21,34, 55, 89, 144, et cetera) op elkaar te delen (vb. 55/89 = 0,618).

De invloed van deze getallen is zichtbaar in de koersontwikkeling van de Dow Jones Index. Korte en langetermijn-draaipunten vallen samen met deze cijfers die verband houden met de gulden snede. Vandaag is de 21e handelsdag in de Dow Jones index sinds de intradaytop in oktober, dus zou na de stijging van gisteren een daling van circa acht handelsdagen op komst kunnen zijn (op weg naar dag 34).

Dow Jones index vanaf april 2012


Klik op de grafiek voor een grote versie

Correctiebodems
De langetermijnkoersgrafiek van de Dow Jones Industrial Average vanaf 2009 zijn drie stijgingsfasen (1), (3) en (5) te zien onderbroken door twee correctiegolven (2) en (4). Elk van de drie stijgingsfasen zijn weer opgebouwd drie rallies onderbroken door twee correcties. De correctiebodems (2) en (4) eindigen op het 61,8% Fibonacci-niveau gemeten tussen de bodem in 2009 en de toppen (1) en (3).

Er blijkt sprake van symmetrie qua tijd tussen de bodems van 2010 (juli) en 2011 (oktober). Onder druk van de cyclische krachten zou vroeg in 2013 de volgende cyclusbodem mogen worden verwacht. In die situatie mag een correctiefase worden verwacht naar het 61,8% Fibonacci-retracement tussen de bodem van 2009 en de top in 2012. Noteer 10915 als koersdoel begin 2013 mocht het dieptepunt van vorige week in de Dow Jones Index sneuvelen.

Dow Jones Index vanaf 2009


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
minister president Balkenende
0
Mooi Man.
Kan je dat ook voor een EU index? AEX? Is een bekrompen index, maar toch leuk om te weten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Edward Loef

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodie...

Meer over Edward Loef

Recente columns van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gesponsorde links