Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: In de aanval

Het stapje terug in de AEX is in volle gang. Deze kleine terugval geldt naar mijn mening als aanloopje voor de test en doorbraak van de dubbele jaartop (340,20). Ik ga er vanuit dat de terugval echter beperkt zal zijn en de koers al snel opwaarts kan keren.

In de laatste weken is vanaf het dieptepunt van de AEX (321,80) begin oktober een stijgend kortetermijntrendkanaal ontstaan:

 • de onderkant loopt langs de bodems van 321,80 en 325,35 en is momenteel te vinden bij 327,40
 • de bovenkant kruipt gestaag naar de jaartop en ligt nu bij 339,90

Zal de AEX terugvallen naar de stijgende bodemlijn 327,40? De kans hierop bestaat natuurlijk wel, maar ik verwacht dit niet. Ik houd rekening met een versteiling van de stijgende trend in het kortetermijnbeeld.

Vanaf de vorige bodem van 325,35 heb ik een nieuwe stijgende en zeer steile bodemlijn ingetekend die vandaag bij 333 ligt en dagelijks een punt oploopt. Vlak daaronder ligt de belangrijke steunzone van 331,60 tot 332,85. Hier liggen meerdere horizontale steunniveaus, maar ook het 50-daags gemiddelde.

Versteiling
Zolang de AEX in de komende dagen boven deze niveaus weet te bodemen (en dat is wel mijn verwachting), dan is een versteiling een feit. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat de jaartop van 340,20 verder wordt aangescherpt en de AEX nog dit jaar naar mijn doelzone van 346,85 tot 351 zal optrekken.

Het doel van 373 zal pas in het eerste kwartaal van 2013 kunnen worden gehaald. Het neerwaarts kortetermijnpotentieel lijkt dus beperkt en een bodem dichtbij. Ook de technische indicatoren als de RSI en MACD:

 • braken recent al opwaarts door hun dalende toppenlijnen
 • gaven positieve crossings
 • laten al een patroon van hogere bodems en toppen zien

De seinen staan dus op groen en deze verbeteringen zijn allemaal opgetreden nadat recent deze (normale) correctie werd afgerond met een bullish engulfing op de weekgrafiek bij het laatste vangnet van 321,80.

Voor de komende dagen is er dus nog iets meer neerwaartse druk mogelijk maar ik verwacht al snel de aanval op de jaartop en hoger.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX: opwaarts potentieel
Opvallend is de semiconductormarkt in de Verenigde Staten (SOX). Na een forse correctie in de afgelopen maand (van 410 naar 360), brak de index de bovenkant van een grote dalende wig met een enorme positieve candlestick. Vrijdag vond een terugtest plaatst naar de voormalige dalende toppenlijn.

Verder lijkt de koers ook een omgekeerd hoofd-schouderpatroon te kunnen vormen. Zodra de SOX opwaarts door de neklijn van 381 breekt, wordt het patroon afgerond en start een volgende fase. Het opwaarts potentieel in deze index is groot.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Column door: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

387 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 november 2012 08:52
  Tja, beste Bas. Mooie analyse, maar helaas niet zoals de werkelijke wereld eruit gaat zien na de verkiezingen. Ik zet mijn geld op Obama en dan reageert de markt niet al te blij. De cijfers na de verkiezingen zullen gaan tegenvallen. Zowel van de arbeidsmarkt als andere cijfers. Tot nu toe zijn deze factoren, alsmede Grexit en Fiscal cliff volkomen genegeerd.

  Ik zou liever meegaan in het positieve gevoel, maar het lukt me niet, vooralsnog. Uiteraard kunnen de marktpartijen de koersen oppompen tot 345, maar het is wachten op het moment dat de "Hand" de beurs laat vallen, omdat ie short gaat zitten.

  Soms zou ik willen dat ik meer bull kon zijn....
 2. [verwijderd] 6 november 2012 09:11
  quote:

  pal schreef op 6 november 2012 09:08:


  te vroeg ? ik doe dit ook in fases
  boven de 343 komen we niet vooraleer we de 325 terug hebben gezien


  Haha, leuk om die meningen te lezen. Ik ga ook pas later short. Maar zelden zo´n waardeloze opening gezien. Soms kun je wel eens lekker mooi profiteren in de eerste minuten. Nu is het vanaf de 1e minuut al dooie boel. Behalve met e/d die staat nog. Aankoop op 1,27700
 3. [verwijderd] 6 november 2012 09:16
  Trouwens, we zitten (volgens Adje dan) aan de onderkant van een stijgende wig op de daggrafiek. Bovenaan de Bollinger en verder wat geneuzel. Het zal allemaal wel. Die TA is mooi, maar met de verkiezingen in de USA heb je er te weinig aan om op te handelen. Op dat soort momenten kijk ik liever naar de echte wereld.
 4. [verwijderd] 6 november 2012 09:18
  quote:

  joostvls schreef op 6 november 2012 09:15:


  Succes allen ! Ga met Anne naar de Efteling. Ga haar vertellen dat ze daar in sprookjes mag geloven. De politiek hier is ook net een sprookje alleen zonder happy end...


  Leuk hoor. Je dochter neem ik aan? Wij waren er afgelopen zomer ook. 28 graden en er waren heel weinig mensen. De kinders keken hun ogen uit, want zo´n Mega groot pretpark is nogal wat voor kinderen die een boerengat in het verre noorden gewend zijn.

  Veel plezier in elk geval.
 5. forum rang 6 JoostVLS 6 november 2012 09:25
  quote:

  De Roodjiever schreef op 6 november 2012 09:18:


  [...]

  Leuk hoor. Je dochter neem ik aan? Wij waren er afgelopen zomer ook. 28 graden en er waren heel weinig mensen. De kinders keken hun ogen uit, want zo´n Mega groot pretpark is nogal wat voor kinderen die een boerengat in het verre noorden gewend zijn.

  Veel plezier in elk geval.


  Ja klopt, vandaag pappadag, volgende maand wordt ze 2, prachtig mooi die ontwikkelingen. Tot later. Beetje stijgen vandaag graag en aan het eind van de dag wil ik volop shortpositie hebben. We blijven maar geld sturen naar Griekenland en daardoor blijven wij maar bezuinigen en daardoor blijven wij maar krimpen......
387 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 534,90 17:31
  +0,47
  +0,09%
 2. NY-PHLX Semiconductor Sector 2.283,65 29 okt
  +60,67
  +2,73%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare