Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De goudmanipulatie (2)

Veel beleggers die de afgelopen maanden in goudaandelen stapten, kwamen bedrogen uit. Na een rally in de eerste maanden van 2002 volgde een correctie. Toch staat de HUI-index dit jaar op een comfortabele 80% winst.

Deze index bestaat uit ‘unhegded’-goudmijnen, die hun goudvoorraden nog bezitten en niet in grote getale vooruit tegen vaste prijzen hebben verkocht, De verschillende beursindices staan daarentegen nog altijd 15-30% lager. Daarmee is goud nog steeds de sterkste sector in beleggingsland. Vanuit technisch oogpunt past de terugval van de goudaandelen de laatste weken keurig binnen de normale correctie in een sterk stijgende trend.

Manipulaties
Fundamenteel ziet het er nog goed uit voor goud. Na de aandelenmarkt wordt nu ook een deel van de obligatiemarkt kapot gemaakt. Wat is er aan de hand? De financiële cowboys van Versatel, UPC en waarschijnlijk spoedig vele anderen zetten steeds vaker een pistool op het hoofd van de bezitter van obligaties. Als ze niet genoegen nemen met een klein deel van hun vordering, schroomt het bedrijf niet om faillissement aan te vragen.

Deze ontwikkeling levert misschien een aantal snelle successen van schuldsanering op, maar zorgt voor een blijvende aversie van de verschaffers van kapitaal. Geld op een spaarrekening laten staan, levert door de lage rentes ook al niets meer op. Het is daarom niet vreemd dat steeds meer geld de weg naar de kleine goudmarkt vindt.

In mijn vorige column De goudmanipulatie maakte ik duidelijk dat de goudprijs wordt gemanipuleerd. Een hoge goudprijs verzwakt de dollar en wijst op twijfels over de betrouwbaarheid van het financiële systeem. Reden om te twijfelen zagen we da afgelopen jaren voldoende. Nu worden Braziliaanse schulden bestreden met het lenen van 30 miljard dollar uit de IMF-pot, maar economische schandalen grepen al om zich heen:

  • Mexico (1995),
  • Azië (1997),
  • Rusland (1998),
  • Turkije (2001),
  • Latijns-Amerika (2002).

    Grote vijand JP Morgan
    Het is niet zo vreemd dat spaargeld op een bankrekening in veel landen steeds minder veilig is. Beleggers in goud hebben van devaluaties en omvallende banken geen last. De stijgende verkoop van fysiek goud en zilver in Japan en het Midden-Oosten valt dan ook op. Hierdoor wordt het voor de (centrale) banken, die de goudprijs laag willen houden, steeds moeilijker.

    JP Morgan wordt in de goudwereld als grootste vijand van het goud gezien. De enorme optieposities in met name goud, waar ook Michael Kraland al over schreef in De kapotte markt (4), zijn vrijwel zeker ontstaan tijdens de pogingen om de goudprijs laag te houden. Opmerkelijk was dat na de bekendmaking op 15 augustus van het plaatsen van JP Morgan op de creditwatch-lijst van Standard & Poor de goudprijs binnen een uur een paar dollar steeg.

    Uit deze 3-daagse grafiek van de goudprijs wordt duidelijk dat vooral tijdens de handel in New York een enorme strijd woedt tussen de stieren en de beren van de goudmarkt. Actiegroep Gata vermoedt dat als JP Morgan en de zijnen de strijd om de goudprijs verliezen, deze explodeert. De CEO van Goldcorp, een van de belangrijkste goudmijnen vertelde deze week volgens Reuters dat goud binnenkort op een dag 70 dollar stijgt.

    In dit scenario stijgen alle goudaandelen uit de HUI-index op slag 50 tot 100% procent stijgt. Bent u bang dat goudaandelen al overgewaardeerd zijn? De laatste goede kwartaalcijfers laten zien dat de koers/winst verhoudingen van enkele van de beste goudmijnen nog rond de 10 ligt. Daarmee zijn de aandelen objectief goedkoop te noemen.

    Service informatie
    Wie zonder veel moeite in goud wil beleggen, kiest voor het gespecialiseerde beleggingsfonds Merrill Lynch Gold & Mining. Het fonds steeg dit jaar ongeveer 40%, terwijl het goud ongeveer 10% duurder werd. Wel eerst even een rekening openen bij Fundcoach of Fundix. Favoriete goud- en zilverfondsen zijn:

  • HGMCY-Harmony Mining,
  • DROOY-Durban Deep Roodeport,
  • GFI-Gold Fields,
  • CDE-Coeur D' Alene,
  • HL-Hecla Mining,
  • SSRI-Standard Silver.

    Deze fondsen zijn in Amerika genoteerd en de charts vindt u eenvoudig bij Yahoo!. Aanschaffen via uw bank of goedkoper bij Alex of Binck. U vindt goede informatie op Gold Eagle en Kitco.

    Wilt u fysiek goud kopen per ons, kilo of in munten, dan kunt u terecht bij gespecialiseerde goudhandelaren. Een goed adres is Drijfhout in Amsterdam-Zuidoost. Het is ook mogelijk een goudrekening te openen bij de meeste banken, zodat u het goud niet zelf hoeft te bewaren.

    Let op: beleggen is risicovol en goudfondsen hebben een hoog speculatief karakter!


    Columns
    Willem Middelkoop - De goudmanipulatie
    Hennie Rijnbeek - Goud: Sprankelende nazomer
    Michael Kraland - De kapotte markt (4)

    Willem Middelkoop is journalist. Middelkoop schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op middelkoop@iex.nl


  • Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Willem Middelkoop

    Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

    Meer over Willem Middelkoop

    Recente artikelen van Willem Middelkoop

    1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
    2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
    3. jun '11 Derivaten des doods 35

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links