Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen Ramp

Sandy was de afgelopen week klaarblijkelijk geen ramp voor de beurs, vreemd want hoe vaak is de beurs twee dagen dicht geweest? Los van de aanslagen op te Twin Towers in 2001 kan ik me niet veel dagen herinneren. En hoe vaak is de marathon van New York niet doorgegaan?

Zelfs mijn bedrijf heeft enige tienduizenden euro schade door niet ontvangen commissie als gevolg van het sluiten van de futures- en aandelenmarkten. Kun je nagaan wat dit betekent voor de grote Amerikaanse brokers en andere bedrijven.

Ook het cancelen van de marathon van New York heeft grote economische effecten. Denk maar aan hotels, maar ook stalletjes met frisdrank, et cetera. Dit zijn schades bovenop de enorme schade die er was door de wind, het water en de stroomuitval.

Wat wel leuk was, was dat Goldman Sachs als enige in New York nog stroom had tijdens de stroomuitval. Ze lieten zelfs alle lichten branden. De grafiek ligt nog goed, hoewel ik zelf wat hoogtevrees heb in dit aandeel.

Iets anders wat ik niet begreep was dat er vele tienduizenden vluchten gecanceled werden, en Air-France-KLM reageert deze week met een enorme koersstijging. Oké dat was niet op dit nieuws. Maar apart is het wel dat dit nieuws totaal genegeerd werd.

De grafiek van Air France-KLM ligt ook mooi maar ook hier houd ik persoonlijk rekening met een daling. Al was het maar een tijdelijke terugval.

Oké de olieprijs daalt en dat is goed nieuws voor de vliegtuigmaatschappijen maar of ze zich ingedekt hebben tegen de prijsstijging en daarom wellicht niet profiteren van de daling weten we pas later. Of de daling doorzet of dat het door deze orkaan weer stopt, laat ik ook even in het midden.

De grafiek van de olieprijs heeft theoretisch nog veel meer ruimte omlaag.

Duurzame energie
Het streven van de Nederlandse regering (en dus ook de Europese) is om in 2050 volledig duurzaam energie op te wekken, dat is goed nieuws voor mijn new energy-positie die ik al na de ramp in Japan heb opgebouwd en sindsdien meer dan 50% gedaald is terwijl de hele wereld meer duurzame energie is gaan opwekken.

De daling komt natuurlijk door de Chinezen die de markt voor zonne- en wind- energie hebben geruïneerd met een agressieve prijsstrategie waardoor veel Europese bedrijven aan het infuus hangen.

Maar even terug naar de ramp in de Verenigde Staten. Bij de ramp in Japan duurde het ook even voordat het impact had op de aandelenbeurs, dus het kan allemaal alsnog gebeuren. Maar tot nu toe wordt het zelfs positief uitgelegd.

Royal Dutch Shell kwam net als een aantal concurrenten met cijfers en deze waren allemaal wel goed maar net even iets minder dan ik verwacht had. Maar de cijfers laat ik over aan de echte fundamentalisten. Ik kijk liever naar het sentiment.

Op de televisie leek het bij Shell en de andere benzinepompen even of er een nieuw Apple-product bij de pomp geïntroduceerd werd: lange rijen wachtenden voor de pompen in de Verenigde Staten. Met zelfs vechtpartijen. 

Als je dan met die benzineslurpers voorin de rij beland bent kun je weer achteraan aansluiten want de tank is leeg eer je aan de beurt bent. 

De grafiek van Chevron gaf al een tijdje geleden een verkoopsignaal. Je zou zelfs met enige fantasie een hoofd-schouderpatroon kunnen herkennen. Chevron ligt dan ook een stuk slechter dan Shell dat nog op een koopsignaal staat, maar zich natuurlijk niet van het sentiment in de sector kan onttrekken.

BP is de grote klap van twee jaar geleden nog steeds niet te boven. Het aandeel wil dan ook niet echt meer terug naar de goede oude tijd. Ik zie wel wat verzwakking maar zie ook niet veel potentie omlaag. Ik doe hier dus even niks.

Exxon Mobil lijkt een betere kandidaat om te shorten. Er is een trendbreuk en een verkoopsignaal in de Twindicator.

Wie profiteert van de ramp? Na de ramp geeft Caterpillar een koopsignaal. Nu heb ik dit aandeel een tijd short gezeten dus een mooi moment om glad te gaan.

De grote batterijfabrikanten zoals Duracell hebben ook geprofiteerd van de stroomstoring, maar zij zijn onderdeel van Procter & Gamble en dus ook onderdeel van de scheermesjes (Gillette), wasmiddelen en heel veel andere producten. Kortom daar kunnen we even niks mee.

Wie ook profiteert van Sandy is het Nederlandse Koninklijke Ten Cate.

Koninklijke Ten Cate levert speciale vezels voor het verstevigen en bouwen van dijken. Nu kennen we Ten Cate ook van het leveren van pantservesten en dergelijke aan het leger en daar hebben ze wel last van het feit dat ze minder spullen aan het leger verkopen sinds de legers allemaal bezuinigen.

Ik heb geen positie in dit aandeel. Maar de grafiek ligt mooi op een koop in de Twindicator en de koers is ook uit de dalende trend.

Als ik de lange grafiek bekijk, begin ik toch te twijfelen en zou ik er nog even van afblijven.

Dan nog even een terugblik (vanavond bij RBS) op mijn Gouden Zes (in willekeurige volgorde):

  • Apple short (via een turbo)
  • RIM long (via aandelen of een hefboomproduct)
  • BAM long (via aandeel)
  • Dell long
  • China long via een tracker
  • AEX short via een put of putspread

1. De maker van Blackberry, Research in Motion heeft het prima gedaan. Ik blijf geloven in het idee dat ze er weer bovenop komen.

2. BAM heeft het prima gedaan. Ik ben er zelf uitgestapt maar de grafiek ligt mooi op een koop.

3. Facebook heeft het een tijd prima gedaan de koers is nu alleen een beetje aan het gap fillen (gaten dichten) en dus weer teruggevallen van eerdere hoogtepunten.

4. Dell heeft helaas nog niet geprofiteerd van de Windows8-introductie. Ik heb het zelf geprobeerd en moest enorm wennen aan het nieuwe besturingssysteem maar het is stabiel en een PC van mijn zoon die op Windows 7 steeds blauwe schermen had draait weer als een zonnetje en dat voor 49 euro.

Ik wil alleen steeds aan het scherm zitten. Dus zal het niet lang duren of we gaan nieuwe hardware aanschaffen.

5. De short in Apple heeft prima gewerkt. Toch zou ik de short nu dekken; fundamenteel begint het aandeel bijna goedkoop te worden.

5. China long was niet wrong. Ook de Chinese tracker (op IEX heb ik hem ook) heeft het prima gedaan. Hieronder heb ik een andere index genomen. Maar ook deze bredere index doet het prima.

6. Ik ging de AEX short via een gecorreleerd product, namelijk de S&P 500 voor wie dit niet begreep was er de gewone put of putspread op de AEX. Ook dit heeft prima gewerkt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dus per saldo zit alleen Dell nog even wat tegen, maar Dell is en was een langetermijnidee en gaat in mijn optiek zeker goed komen.

Dan nog even leuk. Omdat ik de battle won op een onafhankelijke website van Berkshire Hathaway sluit ik daar even mee af. 

Ik heb in Berkshire Hathaway een verkoopsignaal in de Twindicator, als de trendlijn ook nog eens breekt wordt dit een leuke short. Volgens mij zijn er turbo's short op...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 november 2012 21:06
    Weer een transparant inzicht gevend deskundig artikel met interessante info, bijvoorbeeld met het op

    www.fondshuis.nl/downloads/finish/11/33

    vermelde goede nieuws over het feit dat de Lage Landen Portefeuille van Today´s Vermogensbeheer THE BATTLE met Berkshire Hathaway heeft gewonnen, alsmede minder prettig in het gehoor liggende dingen over Goldman Sachs

    climategate.nl/wp-content/uploads/201...

    nl.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs

    en het voor iedereen dieptreurige bericht dat Koninklijke Ten Cate last heeft van het feit dat men minder spullen aan het leger verkoopt sinds de legers allemaal bezuinigen, waar uiteraard ook maar niemand qua rooskleurig langetermijnidee grosso modo ook maar iets aan kan hebben, over al dan niet interesante posities in al dan niet interessante ondernemingen.

    Op het 1e t/m 7e gezicht kan het niet verkeerd zijn dat China als een van de op het wereldtoneel opkomende BRIC-landen door de bank genomen het prima doet, zodat ik het slechts verder bij de enig mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende oneliner “Marcel Tak for president!” latende kennisgeving niet eens ben met hetgeen investinchina.nl op

    www.iex.nl/Column/87458/Obama-of-toch...

    in een reactie naar voren brengt, t.w.

    “Voor de langere termijn is de vergrijzing zeker een probleem! Daarnaast hebben heel veel landen alleen maar meer schulden gecreeerd en nu moeten ze ook nog de vergrijzingsgolf gaan betalen. Onmogelijk”

    aangezien

    1) crisis in China twee betekenissen heeft, namelijk risico èn kans, zodat men in het Westen waarschijnlijk op een gegeven moment op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit hierbij betrokken lidstaten over de rest van wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis

    2) de kans zal grijpen, alles heeft z’n voor- en nadelen, om de salarissen van de mensen in de zorgsector

    - die op de een of andere manier iets moeten doen (nadeel) met de vergrijzingsgolf van de babyboomgeneratie, de verreweg grootste groep mensen die ooit in de geschiedenis op de aarde de dingetjes aan het doen is die deze grootste groep mensen voordat men met duizenden tegelijk in een rollater in een verzorgingstehuis terecht komt en daar dood gaat (voordeel) en dan begraven of gecremeerd wordt (voordeel, denk hierbij bijvoorbeeld aan het begrafeniswezen) en dan niet meer leeft (voordeel) aan het doen is –

    op te hoesten, maar misschien is dit niet zo, wie dan leeft, wie dan zorgt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. 9,956
    +0,77% +0,076
  3. Apple 19 apr
    164,930
    -1,26% -2,110
  4. 3,788
    -1,10% -0,042
  5. 405,080
    +1,30% +5,190
  6. 2,740
    -1,79% -0,050
  7. Caterpillar 19 apr
    354,480
    -0,96% -3,450
  8. Chevron Corp 19 apr
    160,000
    +1,54% +2,430
  9. 119,880
    +1,15% +1,360
  10. 403,860
    +0,19% +0,750
  11. 481,060
    -4,13% -20,740
  12. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  13. 158,140
    +0,54% +0,850
  14. SHELL PLC 19 apr
    33,465
    -0,01% -0,005

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links