Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurs Vandaag: Windstilte Wall Street

Update 17:45: Slot

Gisteren ging het Damrak met de hoogste koerstik de dag uit en vandaag met de laagste...

Eigenlijk zijn alleen Air France-KLM en Fugro echte stijgers binnen de AEX. Als u de meer dan -2% dalers ziet is het een wonder dar de AEX er met een paar tienden verlies vanaf komt. Hem geheim zit als zo vaak in Royal Dutch Shell (morgen cijfers) en Unilever (samen eenderde indexgewicht), die nog redelijk bleven liggen.

Al met al deed de AEX deze maand toch een keurige +2,35%, maar de laatste dag van september tikte de index wel de laagste stand in maanden aan: 323,18. Door de bank genomen - lees: een bandbreedte van een indexpuntje of vijftien - staat het Damrak als sinds eind juli eigenlijk stil. Zei daar iemand eindejaarsrally? :-)

Duimen drukken voor Wall Street, dat héél langzam maar zeker wegzakt. Als het uit de hand loopt of er gebeurt iets anders spectaculairs, dan leest u dat in dit blog en anders tot morgen. De cijfers nabeurs van Visa geloven we wel, toch?


Update 17:00 uur: Léég-trackers

U wel? Ik heb niks met trackers of ETF's. OK, u belegt lekker handig zonder een dure, prietpratende en notoir underperformende fondsmanager in een index. Dat is ook wat ik er op tegen heb, want zo worden aandelen ge- of verkocht louter en alleen omdat ze in een index zitten en niet omdat ze goed of slecht zijn.

U mist het argument: goedkoop. Ja, trackers zijn véél goedkoper dan beleggingsfondsen, omdat er geen manager hoeft te worden betaald. Nou, dat valt behoorlijk tegen als ik IEX' special product specialist Marcel Tak op IEX Profs mag geloven. Die dingen zijn twee keer zo duur dan de folders beloven!

Nee, Tak heeft niet alle verborgen kosten zitten uitvlooien, maar heerlijk huis-tuin en keuken onderzoek gedaan. Gewoon op peildata de koersen van indices met bijbehorende trackers vergeleken en hoppa, de verschillen (= kosten!) zijn volgens Tak twee keer zo hoog dan de officiële prijskaartjes van de trackers.

Ik ga een beetje kort door de bocht in dit stukje, maar lees Taks eigen verhaal na en verbaas u intussen over dit tabelletje:


Update 14:45 uur: Windstilte Wall Street

Home Depot zat er dik in, maar verder vind ik de Top en Flop 10 op Wall Street nu niet opzienbarend. Ik heb het wel gekker gezien. Verhip, zit Warren Buffett niet én in Western Union én in McGraw Hill (moederbedrijf Standard & Poor's)? De man houdt van modeltreintjes en dat heb je er van als je hobby met werk verwart :-)


Update 14:15 uur: Kom op, Big Board!

Het zag er mooi uit een paar uur terug, maar met nog een kwartiertje te gaan krijgt Wall Street toch een beetje koudwatervrees:

De S&P 500 future gaat nog, maar de Nasdaq 100 future zakt weg. Dat komt door zwaargewicht Apple met die perikelen in de bedrijfstop, denkt u misschien. Nope, valt mee. Het fonds doet nu pre-market -1,19% op non-volume. Microsoft doet ook op fopvolume pre-market +0,85% op eerste verkoopcijfers Windows 8.

Update 14:30 uur: Ze doen het!


Update 14:00 uur: KPN. Omdat het moet...

Krak, dat was de 5 euro-grens. Merkwaardig hoe KPN de laatste dagen beweegt. Misschien al langer, maar dat is mij niet opgevallen. Alsof de koers de Damrak-helpdesk belt. Om 9:00 pakt KPN fris en fruitig de telefoon, houdt dat wachten een ochtendje vol om vervolgens om 17:40 uur knalrood gefrustreerd op te hangen.

Check die daggrafiek. Alle verkoopgolfjes gaan op fors meer volume. Handelsideetje? Zo rond een uur of 10:00 een turbo, speeder of sprinter short kopen, om die tegen het slot in te ruilen voor een long. Dit valt wel in de categorie kruik-water-breken, hoor! Garantie tot de toiletdeur, want als de halve Koffiekamer dit gaat doen...


Update 13:30 uur: Fa$ebook

Met dit soort bedragen hoef je je nóóoit meer druk te maken over je zorgpremie. OK, je betaalt dan wel die volle 428 euro, maar ach...  Facebook staat nu -2,02% pre-market en wellicht dat cashende Facebookers hier iets mee van doen hebben. Vijf mannen en één vrouw (ladies first en hoe) die samen dik een miljard dollar pakken:

 • Sheryl Sandberg, COO: 34 million restrickted stock shares worth $790 million at conversion.
 • David Ebersman, CFO: 4.2 million shares worth $97 million at conversion. Ebersman retains 2.2 million shares of Class A common stock that can now be sold.
 • Theodore Ullyot, General Counsel: 2.5 million shares worth $58 million. Ullyot retains 1.4 million shares that can now be sold.
 • David Fischer, VP of Marketing: 1.1 million shares worth $26 million. Fischer retains 568,282 shares that can now be sold.
 • Micheal Schroepfer, VP Engineering, ~3 million shares worth $70 million. Schroepfer retains 1.5 million shares that can now be sold.
 • David Spillane, Chief Accounting Officer: 0.7 million shares worth $16 million. Spillane retains 416,479 shares that can now be sold.

Wedden dat ze nog balen ook? Ze verkopen allemaal rond 20 à 23 dollar en dat hadden ze vast niet in gedachten toen Facebook voor 38 dollar naar de beurs ging.


Update 12:00 uur: Help Shell

Voor 129.175 dollar en nul centen hebt u een echt aandeel Berkshire Hathaway. Dit is het A-aandeel. Er is ook een B-aandeel en die hebt u voor het aanzienlijker schappelijker bedrag van 86,66 dollar. In absolute bedragen is dit het duurste aandeel ter wereld. Dat komt mede door herbelegd dividend.

CEO Warren Buffett heeft bij mijn weten namelijk nog nooit een cent dividend betaald, want hij meent dat hij daar beter mee omgaat dan zijn aandeelhouders :-) Een aandeel dat ook gauw - en dit is héél erg nattevingerwerk - een eurootje of 100.000 ofzo had kunnen doen, is ons eigen Royal Dutch Shell.

Morgen heeft het concern KW3-cijfers, maar ach: who cares? Het bedrijf zelf is bij wijze van spreken meer bezig met KW3 2040. Maar goed, daar gaat het nu niet om. Omdat bijna alle data (lees: Bloomberg) maar terug gaat tot 1970 ofzo, vroeg ik een jaar geleden Shell zelf wat hun aandeel nu had gekost

Tenminste, als ze in de loop van de jaren haar dividend niet had uitgekeerd, maar had herbelegd. Shell houdt dat bij werd mij gezegd, maar... ze wilden het me niet vertellen. Reden: door allerlei (juridische) perikelen in de afgelopen eeuw zitten er arbitraire beslissingen tussen, die grote verschillen opleveren.

OK, is er iemand van u die een som heeft? Dat maakt net als bij Berkshire Hathaway de pure power van lange termijn waardebeleggen duidelijk.De AEX herbeleggingsindex doet dat ook. Net als de AEX prijsindex (waar het dividend van af gaat) startte deze index in maart 1983, maar staat nu ietsie hoger. Wow!


Update 10:45 uur: Star Spangled Tickers

H.o.e. o.p.e.n.t. W.a.l.l. S.t.r.e.e.t.? De hamvraag van vandaag. Zoek een network uit en u komt wel een verhaal tegen, als dan niet gelardeerd met historische vergelijkingen. Deze is wel aardig en vooral feitelijk van Saxo Bank's hoofdeconoom Steen Jacobsen op Market Watch. Maar of u er wijzer van wordt?

Het kan ook eenvoudiger. gewoon naar de futures kijken. En dat ziet er nu goed uit:

Hulde voor die Amerikanen, hoor. Terwijl de iPads nog op de verwarming drogen en ze met hun lieslaarzen aan het water uit hun kelders staan te pompen, bellen ze hun kooporders alweer door. Bouwbedrijven, winkels, technische dienstverleners en wie al niet meer moeten kunnen profiteren.


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Keurige markt, maar zoals altijd zijn er weer de nodige hoog- en laagvliegers. Een kijkje welke fondsen er uit springen:

 • Air France-KLM staat te heerschen dankzij die rapportage van vanmorgen. Het fonds laat een prachtige uptrend zien sinds dit voorjaar, maar de koersen van een paar jaar terug zijn nog ver, ver weg na die enorme afstraffing in 2011
 • Voor BAM geldt min of meer hetzelfde verhaal: blijft maar gaan, maar komt dan ook van heel ver. Heijmans doet vandaag ook lekker mee. Vindt de markt dat de bouwers te zwaar zijn afgestraft? Kan zijn, maar lijkt me voorbarige conclusie
 • Beleggers vinden het idee van een bad bank voor de vastgoedhoofdpijnportefeuille van SNS Reaal blijkbaar niet zo'n goed idee...
 • ArcelorMittal gaat zwaar nat op haar cijfers en ook het rapporterende Aperam moet terug. Rabobank zet zet het advies voor de laatste terug van hold naar reduce. Typisch bezit-van-de-zaak-einde-vermaak advies?
 • Fugro dikt aan op het Goldman Sachs-advies (zie hieronder). Royal Dutch Shell en SBM Offshore lopen ook op en - hoewel bij de laatste zeker speculatie een rolt - kunnen de meevallende cijfers van Total (+1,59%) meespelen. Shell komt morgen door met cijfers en eventuele upside lijkt mij er nu wel uit, maar wie weet
 • Ondanks dat Barclays straf krijgt voor haar cijfers (-4,63% nu) presteren onze financials goed. De Spaanse grootbank BBVA doet +2,19% op haar cijfers
 • Bij Arcadis lijkt de Orkaan Sandy-rally te worden gecashd en Imtech doet lekker mee ondanks een koersdoelverlaging van SNS Securities (zie hieronder)
 • Binnen de AScX doet Macintosh nu -2,97% op haar KW3's. Net als in haar winkels laat echter ook hier de omzet te wensen over...

Update 9:20 uur: Pech Imtech

Er was eens... een tijd dat analistenadviezen voor Imtech altijd buys waren met eventueel een koersdoelverhoging. Appeltje-eitje. Those were the days... Lees mee met SNS Securities:

"After the initial shock of a profit warning by Imtech, we expect that investors will continue to look at the underlying developments, which are still strong. Furthermore, we welcome the bolt steps that are taken in the Benelux organization. We have reduced our FY13-14 adjusted net profit estimates by 4-5%, reflecting the situation in the Benelux and the Spain/UK cluster and lower our price target to EUR 29 (was EUR 32). We stick to our Buy rating."

Het aandeel lijdt er niet onder, +0,91% nu.


Update 8:45 uur: Humor

Helaas, ik heb nog geen reacties op het SNS Reaal nieuws (en geen idee hoe de koers gaat openen). Ik heb wel ArcelorMittal nieuws. Eerst het commentaar van The Firm, ofwel Goldman Sachs:

Misschien ook de moeite waard:

Ah, wat is een 8:45 uur update zonder gevatte opmerkingen van deze meneer? Niet te grappig, Corné. Straks plaatsen ze je voor straf nog over naar die bad bank :-)

Deze vind ik ook wel humor. De staat rekent meer kosten voor beleggen dan de industrie :-)

Krijgt u de laatste futurestanden nog van mij. Gaat voorzichtig de goede kant uit:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Zeker vijftig doden, 100 miljard dollar schade en nog altijd zitten 8 miljoen zonder stroom, zijn de laatste cijfers over de gevolgen van Orkaan Sandy. Het goede nieuws is dat de Big Board, ofwel de beurs op Wall Street weer open gaat. De Amerikaanse futures laten miniem verschil zien met de slotstanden vrijdag.

Bij ons zijn Aperam, ("Ziet nog geen verbetering") , ArcelorMittal: ("Geraakt door crisis op staalmarkt") en Air France-KLM ("Handhaaft winstverwachting") al door met cijfers. Hét nieuws is dat SNS Reaal haar zieltogende vastgoeddochter Property Finance wil onderbrengen in een bad bank, op advies van ene Goldman S.

Er zijn aardige cijferkandidaten in het buitenland - AB InBev, Barclays, BBVA, Total, Visa, Mastercard en de Tom Tom tuftufclub wacht op Garmin - zijn de grootste namen, maar veel marktimpact is er vanaf nu niet meer. Dat het KW3-cijferseizoen tegen valt is iedereen nu duidelijk en ingeprijsd - een uitschieter daargelaten.

Er is een Belgisch BBP-cijfer - beste Vlaamse lezers: zijn er ook losse Vlaamse en Waalse cijfers? - en let op de Chicago PMI, de belangrijkste regionale industriële inkoopmanagersindex uit de VS. Oh, op de valreep. in de mail. zie ik dat Goldman Sachs Fugro op haar Conviction Buy List zet met koersdoel 75 (!) euro.

Nou, de openingskoersen dan maar:

 • Volkomen fluts! De aandelen futures en de Bund future moeten nog wakker worden. Dit gaat nog helemaal nergens over. Idem dito voor de Amerikaanse indexfutures
 • Azië is wel wakker: prima koersen daar op de grootse markten
 • EUR/USD heeft zich tot halverwege de 1,29'ers gewurmd, maar maakt nu een pas op de plaats
 • Goud en zilver liggen ook nog lekker warm onder wol, maar oliebenchmarks WTI en Brent doen een stapje terug. Voor mij kan die rommel niet hard genoeg dalen, maar ik heb dan ook een benzineslurper voor de deur

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Cijfers Aperam dus, maar wees eerlijk: wat weet u eigenlijk van dit voor velen - ook voor mij - van dit onbekende AEX-bedrijf? Onbekend maakt onbemind, als ik de grafiek zo zie van de eigen notering van deze voormalige ArcelorMittal dochter.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 10:30 Spanje: begrotingssaldo
 • 11:00 EU: inflatie (CPI) oktober (consensus: +2,5% yoy)
 • 11:00 EU: werkloosheid september (consensus: 11,5%)
 • 13:30 VS: Employment Cost Index KW3 (consensus: +0,5%)
 • 14:45 VS: Chicago PMI oktober (consensus: 51,0)
 • 15:00 België: BBP KW3 (consensus: -0,2%)
 • EU: overleg ministers van Financiën over Griekenland

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 10:00 Weer dát beeld op het Damrak 2
 2. 09:45 Jaja, dividendrendement vs rente
 3. 09:15 "Kijk schat, de ING's zijn verdubbeld" 2

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 31 oktober 2012 16:26
  quote:

  confuus schreef op 31 oktober 2012 16:01:


  Het wordt natuurlijk met KPN binnenkort interessant voor América Móvil om een bod te doen op alle KPN aandelen en daarmee een springplank te hebben voor Europa.
  Of weet iemand te vertellen of er op KPN aandelen een embargo is?


  Ik koop de laatste dagen alles op (op bevel van AJK), dus Carlos zal ze van mij moeten kopen. Ik doe ze niet weg onder de 7 ;-)
 2. [verwijderd] 31 oktober 2012 17:56
  Haha Rosser,

  Heb ik ook en ik weet niet of Corné een notoire underperformer is. Zijn benchmark is de AEX en jij mag als neutrale toeschouwer per jaar uitrekenen wat zijn SNS Nederland Aandelen Fonds er dit decennium van bakte versus de index :-)

  Bedankt voor die Vlaamse data hier zoveel postings eerder en groet,
  Arend Jan
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. Air France-KLM 5,264 10:34
  +0,084
  +1,62%
 2. Aperam 35,600 10:34
  +0,800
  +2,30%
 3. Apple 121,420 05 mrt
  +1,290
  +1,07%
 4. Arcadis 28,620 10:33
  +0,520
  +1,85%
 5. ArcelorMittal 20,330 10:34
  +0,342
  +1,71%
 6. BAM Groep Koninklijke 2,532 10:34
  +0,082
  +3,35%
 7. Facebook 264,280 05 mrt
  +6,640
  +2,58%
 8. Fugro 9,800 10:34
  +0,220
  +2,30%
 9. Heijmans 13,360 10:31
  +0,180
  +1,37%
 10. Home Depot 253,520 05 mrt
  +2,590
  +1,03%
 11. KPN Koninklijke 2,792 10:34
  +0,017
  +0,61%
 12. Microsoft Corp 231,600 05 mrt
  +4,870
  +2,15%
 13. Royal Dutch Shell A 18,226 10:35
  +0,094
  +0,52%
 14. SBM Offshore 15,425 10:35
  +0,260
  +1,71%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare