Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog geen Feestbook

Op 18 mei ging het socialmediabedrijf Facebook (tickersymbool FB) naar de beurs met een introductiekoers van 38 dollar per aandeel. De afloop van deze beursintroductie is bekend.

De koers opende op 18 mei op 42,05 dollar maar wist de intraday-stijging naar 45 dollar niet vast te houden. Het aandeel sloot met de hoogste omzetten de eerste handelsdag af op 38,23 dollar. Een grote teleurstelling voor degenen die af zijn gegaan op de positieve analistenrapporten.

Als gevolg van de slotkoers onder de openingskoers kwam er een gesloten zwarte kaars (candle) tot stand. Daarna ging het bergafwaarts met Facebook tot en met 4 september 2012 bij een laagste koersnotering op 17,55 dollar.

Geen winst
Op deze dag kan worden geconcludeerd dat niemand op de aankoop van aandelen Facebook winst heeft gemaakt. De weg naar boven ligt daarom bezaaid met pijnlijke herinneringen, want sinds de beursintroductie halveerde de beurskoers ruimschoots.

Ook degenen die tot september (bij)kochten staan onder water.

Wie exact op de bodem circa twee-en-een-half keer zoveel (= 251) op 17,55 dollar heeft bijgekocht, kon op 19 september 2012 bij een hoogste notering op 23,37 dollar zonder koers- en gezichtsverlies breakeven de gehele positie in Facebook verkopen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog lager
Op 24 oktober steeg Facebook met een winst van 19,1% omdat vier handelshuizen hun koersdoel voor het aandeel hebben verhoogd. Het aandeel opende op 24,13 dollar maar sloot op 23,23 onder de hoogste koers van de maand september.

Beleggers die op hogere koersniveaus aandelen hebben bijgekocht dan de laagste koers van september op 17,55 dollar zullen nog even op een hogere beurskoers moeten wachten om zonder kleerscheuren van het aandeel af te kunnen komen.

Logisch
In die zin is het niet meer dan logisch dat op 24 oktober de koerssprong rond 23,37 dollar een halt werd toegeroepen. Immers, degenen die na 19 september pas hun eerste stukken Facebook kochten weten dat de koers op 23,37 de maximale winst bracht bij hen die voor het eerst op de bodem kochten.

De strekking van dit verhaal is dat pas bij een opwaartse doorbraak van de 23,37 dollar met hoge volumes(!) het aandeel Facebook weer perspectieven krijgt om de verhoogde koersdoelen van de vier handelshuizen te rechtvaardigen.

Bij koersen onder 23,27 dollar blijven de (meeste) beleggers in Facebook namelijk pijnlijke gevoelens houden waar ze eigenlijk zo snel mogelijk van af willen.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links