Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Good luck, New York

Update 17:45 uur: Slot

Leuk, heb ik ook eens een keer voorbeurs al de stijger van de dag genoemd onder de hoofdfondsen: Arcadis! Terwijl wij hier in Amsterdam ook naar huis moeten zwemmen door de stortbuien, hopen we maar dat Orkaan Sandy de boel een beetje heel laat in en om New York. Het gaat er stevig aan toe daar.

Beursdag om snel te vergeten: helft normale volume schat ik zo uit de losse pols. Ik heb het idee dat morgen vooral de vraag óf Wall Street al dan niet open gaat het sentiment bepaalt. In principe meld ik mij pas morgenochtend weer en wens ik onze nieuwe regering veel succes en wijsheid toe.


Update 17:30 uur: Stoute Spaanse banken

Veertien pagina's overzichtelijke sheets (het kan dus wél om efficiënt administratie te voeren): hier het Spaanse bad banks rapport (via Zero Hedge).


Update 17:00 uur: Coalitie VVD, PvdA & AEX

Zelf zit ik zo ingespannen die coalitiestukken uit te pluizen - ik ben scheefhuurder, weet u wel - dat ik het nu pas zie. De AEX en de andere Europese indices tikten omhoog op het regeerakkoord! Lang geleden dat dit gebeurde. Kijk, zo sprong het nieuws op in de newsfeed:

Zo reageerden de indices: van linksboven met de klok mee: AEX, DAX, CAC40 en - om te kijken of het louter een euro-gerelateerde opsisping was - FTSE 100.

Haha, in Zuid-Europa juichen ze blijkbaar al dat er nieuw gratis geld uit het noorden onderweg is?! :-) Nu mijn huur nog...


Update 16:30 uur: "Femsa trouw aan Heineken"

Voorlopig geen fnuikende verkoopdruk bij Heineken, zoals bijvoorbeeld bij Ziggo waar twee grootaandeelhouders hun belang na een lockup gaan afbouwen? Uit de mail, een ABN Amro analist heeft goed opgelet bij de conference call van - voluit - Fomento Economico Mexicano SAB de CV:

"FEMSA management has not decided what it will do with its 20% stake in beer giant Heineken, a company official said. The Mexican consumer conglomerate will be allowed to sell the equity securities it received as part of the USD 7.6bn all-share deal with the Dutch brewer in 2010 after 1 April 2013. “Do not expect a big statement to the market” on that date, said FEMSA CFO Javier Astaburuaga."

"During a discussion about FEMSA’s 3Q12 results today and follow-up conversations with investors before and after the company’s results release, Astaburuaga said that FEMSA is very comfortable with its investment in Heineken shares. Astaburuaga continues to avoid making any waves with this issue and the USD 6bn equity investment in Heineken that FEMSA controls may remain in its treasury. For 3Q12, Heineken shares generated income of EUR 115.4m for FEMSA."

Draait lekker trouwens dat Femsa:.


Update 15:30 uur: TomTom - maar dan voor lange termijnbeleggers

Tussen hoop en vrees, ofwel tussen een gezamenlijk persbericht van TomTom en Apple, of weer een cijferdag sell-off van al gauw -10%? Dit zijn ongeveer de uiterste verwachtingen morgen voorbeurs bij de cijfers van TomTom. Intussen gaat het fonds nu weer fors in de verkoop: -2,29%.

Vaak als ik de hoogoplopende emoties en de honger naar verhalen die fantasie opleveren voor TomTom hoor, vraag ik me af hoeveel mensen er wel niet gevangen zijn in het fonds? Zij die een paar jaar geleden voor vele euro's meer dan nu tot zelfs een paar tientjes of meer het aandeel kochten en het nu nog steeds hebben.

Ik krijg nu vast de wind van voren, maar ik mis de ratio zo vaak. Ik vraag me zelfs af of het nou zo handig is van sommige analisten om ook vrijelijk over een overname te speculeren. De kracht van hun werk zit naar mijn smaak juist in hun cijfers, feiten en consensusverwachingen.

Als eerste Google en nu Apple belangstelling hadden, was er toch al een bod geweest? Desnoods om het voor de neus van hun concurrent weg te kapen, als die business van de Amsterdammers zo interessant is. Bovendien: een jaar geleden was TomTom 50% goedkoper dan nu en toen was er ook geen interesse.

Hoeveelheid geld u ook hebt verloren aan TomTom, verlies er niet uw verstand aan. Zelfs op het vanuit lange termijn bezien lage niveau nu loopt u grote risico's. Zet dit af tegen de upside die u nog maximaal ziet (bijvoorbeeld 6 euro of die 13 euro van laatst) en de downside die er is: een lot als pennystock bijvoorbeeld.

Vraag u af of u dat (met bijbehorende stress?) waard is, of dat u beter u geld van tafel kan halen, omdat elders de kansen groter zijn in relatie tot het risico. Dan hebt u in ieder geval een rationele beslissing genomen.


Update 15:00 uur: Ook storm in Griekenland?

Begrijpt iemand de chaos rond Griekenland? Ik kan er geen touw meer aan vast knopen en als ik dit bericht lees al helemaal niet meer.

Intussen lopen de rentespreads - verschil Duitsland andere landen - weer behoorlijk op:


Update 14:45 uur: De euro is niet de enige...

... munt die misschien wel dreigt te verdwijnen. Ooit gehoord van de Netherlands Indies Gumpyo Gulden (IDDJ)? Ik weet niet wat ik zie, maar de lijst van verdwenen munten is lang, erg lang. Wat u hieronder ziet is maar een fractie. Ik ken de site niet, via deze heren kom ik er aan:


Update 12:15 uur: Intussen in The Big Apple...

Speciaal voor u als u uw lunch achter uw scherm verorbert. Gebeurt nog niet veel, maar dat geldt ook voor uw koersenschermen. Bedankt GeenStijl voor de link: is er een chiquere VIP-box denkbaar om Orkaan Sandy New York te zien geselen, dan vanaf The Statue of Liberty?


Update 11:30 uur: USG Piepelen

USG People gaat helemaal nat nu (-5,80%) en de trigger (?) lijkt een downgrade van Rabobank. Het FD heeft goed opgelet:

Technisch analist Nico Bakker pakt ook z'n biezen:


Update 11:15 uur: Hoe? Philips Hue?

Vandaar dat Philips tegen de markt in stijgt vandaag? Zet de naam Apple in het persbericht en... Neehee, TomTom-beleggers! Ga niet zoeken, TomTom staat er níet in. Echt niet.


Update 10:45 uur: Fed cool?

Omdat er toch niks beter te doen is, doe ik maar een aflevering van IEX Beurs Vandaag Educatief. Ik heb twee prachtige infograhics gevonden, hoewel ik ze in verband met de lengte heb afgeknipt. De eerste: die Fed, wat is dat nou eigenlijk voor tent en waarin verschilt ze van andere centrale banken?

Klik voor het héle plaatje:

En waarom maken we ons altijd zo druk over goud. Omdat we nooit anders hebben gedaan :-) Idem dito, klik er op om het hele plaatje te zien.


Update 10:00 uur: Damrak eigenlijk ook dicht....

Dat zat er in. Er is bijna geen omzet op het Damrak. Kijk in de rechterkolom. Philips is uitschieter, maar liefst 12% van de normale dagomzet is er door! Ik heb geen idee waarom het fonds hoger staat, waar de rest vooral daalt. In de Midkap is Arcadis koploper. Dat hebben jullie toch niet gekocht, omdat ik dat riep vanochtend? :-)

Wat valt verder op?

  • Randstad is weer de pineut. Winst nemen? Lijkt me sterk, het fonds heeft maar een paar procent outperformance dit jaar en die verdwijnt nu snel. Brunel blijft ook beter liggen, terwijl dat op dik +60% staat dit jaar. USG People is solidair met Randstad. Teruglopende conjunctuur lijkt mij de reden voor daling uitzenders
  • Bij SBM Offshore wordt er denk ik winst genomen na die korte, hevige Yme-rally vrijdag
  • ArcelorMittal, Aperam en Wessanen zijn onder de dalers toch de usual suspects op z'n dag
  • Niks, maar dan ook niks nieuws onder de zon voor TNT Express, maar toch een aardige plus. Blijkbaar raken beleggers er langzaam maar zeker van overtuigd dat die overname echt wel door gaat. Eens
  • De cijfers van Unibail-Rodamco gaan ook geruisloos voorbij...

Koerstechnisch gezien is er maar een conclusie: sáái zo'n storm


Update 09:30 uur: Turbo eb, of turbo vloed?

Jammer, morgen met de cijfers van Ford spelen zit er waarschijnlijk niet in voor handelaren. Misschien dat u vererop deze weke nog een leuke handelskans ziet op Wall Street. Wat een mooie tabel! Let op de laatste kolom, dat is de koersreactie op de cijferdag met een trackrecord over de laatste tien jaar.

Doe niet te gek, want Amerikaanse aandelen zijn duur.


Update 8:45 uur: Non-koersen

Plichtsgetrouw geef ik u de laatste future-standen mee voor beursopening, maar veel is er niet veranderd:

Zoals iedere ochtend heeft deze meneer weer een aandelentweetje:

Gelukkig is dit vrolijke duo er nog :-)


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Dobbeltje Arcadis? Verder kom ik niet zo snel, als u mij om een Nederlandse pure play vraagt in verband met Orkaan Sandy. Het hoge woord is er uit: Wall Street is vandaag dicht. Misschien morgen ook, want die storm duurt wellicht dagen. Kortom, vandaag wordt in ieder geval een non-beursdag op laag volume.

Ik ben benieuwd hoe de Europese verzekeraars (met exposure naar VS) bewegen en wat de olieprijs doet, want er zijn raffinaderijen dicht. Intussen gaat bij ons de regeringsformatie door en spreken de Italiaanse en Spaanse premiers vandaag met elkaar. De agenda voor deze week ziet u onderaan in de IEX One Monitor.

Verder kopieer in tekst uit mijn vooruitblik van gisteren.

Grote Europese banken en oliemaatschappijnen, autobedrijven (en vooruit, ik zet er een paar Amerikaanse verzekeraas bij met die storm): het is de laatste KW3-cijferseizoenweek die de koersen gaat beïnvloeden. Er volgen nog zat namen, maar de grootste zijn door en de toon is gezet.

Spanje en China?

Belangrijkste economische cijfers zijn:

  • De moeder en vader aller macro's zijn er , ofwel donderdag ISM Manufacturing Index en vrijdag Payroll Report (let ook woensdag op ADP-arbeidsmartkrapport en donderdag op jobless claims)
  • Europese werkloosheidscijfers (de hele week) en vrijdag de Europese inkoopmanagerindcices
  • Donderdag zijn er ook Chinese inkoopmanagerindices
  • Kijk met een half oog naar de Spaanse cijfers deze week
  • Oh ja, let even op dat uur tijdverschil deze week met de VS en de komende maanden met de rest van wereld, lees: Azië

Genoeg, over naar de openingskoersen:

  • De futures openen een tikkie lager, maar de Bund future duidelijk hoger. Aandelen en obligaties bevestigen elkaar zo. Deze storm is zonder precedent, maar het lijkt me dat orkaan Sandy niet zo happig is op aandelen
  • Azië had ook net zo goed dicht kunnen blijven. Slechts minieme plusjes en minnetjes ondanks tal van winstwaarschwuingen
  • EUR/USD krijgt die 1,30 maar niet definitief (wat dat ook maar is) op het bord
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent kiezen ook niet echt richting

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Google heeft een mooie Frankenstorm-tracker gemaakt.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 13:30 VS: privé inkomen & uitgaven sep (consensus: +0,4% & +0,6%)
  • 14:00 Duitsland: inflatie (CPI) aug (consensus: 0,0%)
  • 15:30 VS: Dallas Fed Index oktober (consensus: 2,0)

OK, we pakken de zakdoeken er maar bij :-)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 oktober 2012 08:48
    Onbegrijpelijke reacties op 'superstorm'. Lijkt een beetje op de reacties op 'Lance Armstrong' of anders zijn meteorologen beducht voor een veroordeling op zijn Italiaans. Ministerie van Veiligheid beslist. Communisten zouden hun vingers aflikken bij zo een ministerie. Ik las "How Far Will Apple Fall?: AAPL "(510 usd?). Een superfall tot ver daaronder lijkt me want grote belggers zijn allang uit aandelen gestapt, las ik.
  2. forum rang 5 theo1 29 oktober 2012 16:50
    @update 15:00 uur:
    Zo moeilijk is het toch niet? Iedereen heeft zichzelf vakkundig in de hoek geschilderd en de verf wil maar niet drogen. De wanhoop slaat langzamerhand toe. Zelfs hard roepen dat de crisis voorbij is wil niet helpen.
    - Griekenland: doorgaan op de huidige weg is hopeloos. Alles wordt er alleen maar slechter van en de bevolking wordt steeds bozer. Maar stoppen is ook riskant: dan neemt de regering een levensgroot risico dat de troika geen geld meer stuurt en dan is de Griekse staat in een paar maanden failliet. Breken met de euro durft de regering ook niet aan. Dat betekent slaande ruzie met Brussel en alle Europese regeringen en je weet niet wat er dan gaat gebeuren. Brusselse uitbuikbaantjes kunnen ze dan zeker vergeten. Dus blijven ze maar een beetje doorklooien.
    - De ECB: ze hebben al te veel geld in Griekenland zitten. Nowotny zegt dat de ECB geen Griekse haircut kan hebben. Ik denk dat je dat letterlijk mag nemen: ze hebben zoveel Griekse obligaties dat een haircut de balans van de ECB kan vernietigen. En daarmee zou de geloofwaardigheid van de ECB ook verwoest zijn. Wie verwacht nog redding van een centrale bank die zelf gered moet worden? Bovendien zou een Griekse haircut een precedent scheppen voor Portugal, Spanje en Italië. Dus blijven ze maar een beetje doorklooien.
    - Brussel: ze hebben zoveel prestige geïnvesteerd in de euro en in roepen dat Griekenland er nooit uitkan en uitmag, dat stoppen geen optie meer is. Wie neemt Juncker, Barroso en Van Rompuy nog serieus (aangenomen dat er mensen zijn die deze figuren überhaupt nog steeds serieus nemen) als Griekenland wél uit de euro valt? Hun reputaties zouden verwoest zijn. Dus gaan ze stug door en hopen op het wonder.
    - Merkel: de Duitse bevolking is steeds sterker tegen meer geld naar Griekenland sturen. Maar ermee stoppen zou betekenen dat alles dat er al heen is, afgeschreven kan worden en dat is zeker einde carrière. Dus Merkel heeft ook weinig andere keus dan doorklooien en hopen op een wonder.

    Dus blijft alles een beetje doorsudderen terwijl de problemen langzaamaan steeds groter worden en is het wachten op het moment dat de bom barst.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links