Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flauwe dinsdag, vaste week

"Flauwe dinsdag, vaste week", met deze uitspraak had ik het twintig jaar geleden op de beursvloer maar te doen. Maar toch zit ik nog steeds met die flauwe dinsdag. Wat gebeurde er gisteren nu ineens?

De laatste weken ging het bijvoorbeeld erg goed met de Spaanse beurs. Waar de Spaanse IBEX 35 in juli nog onder de 6000 punten noteerde, stond er recent nog ruim 8000 op de borden.

Terwijl Spanje nog elke dag verder wegzakt in de economische blubber en vijf Spaanse regio’s maandag nog even een downgrade van Moody’s aan hun broek kregen, waren blijkbaar veel beleggers ervan overtuigd geraakt dat het allemaal vanzelf weer goed zou gaan komen.

Veilige gok
Dat het vanzelf gaat is te betwisten maar dat het uiteindelijk weer goed gaat, of beter gezegd moet komen in Spanje, door de medewerking vanuit Brussel en Frankfurt, is wel duidelijk geworden. Griekenland kan en mag, volgens de Duitsers, niet uit Euroland gegooid worden.

Dus lijkt het een veilige gok om dat ook voor Spanje te bedenken. Maar alles goed en wel, Spanje is nog steeds niet gered want het heeft nog steeds de hand niet opgehouden.

De lokale Spaanse verkiezingen zijn dan weliswaar voorbij en Rajoy lijkt niet bestraft te zijn voor de uitvoering van zijn premierschap. Maar nog steeds is er geen “verlossende” hulpvraag uit Spanje gekomen terwijl het land, maar ook andere delen van Europa in brand staan.

Groot tekort
De laatste berichten uit Spanje wijzen op een groter dan gehoopt tekort in 2012. Geen 6,3%, maar minimaal 7,3% van het bruto binnenlandse product zal het Spaanse begrotingstekort dit jaar bedragen. Niet alleen Europa staat in brand maar ook de rest van de wereld heeft het lastig.

Dat werd gisteren ineens weer zichtbaar. Of het nu automobielfabrikanten betreft, telecomreuzen, luxe mode-artikelen, chemiebedrijven of koffiebranders, eigenlijk alles heeft het zwaar gehad in de laatste drie maanden.

Als het met al die bedrijven stroef loopt in Europa gaat het tegenwoordig met zekerheid in andere delen van de wereld ook stroef. Zo rond de eeuwwisseling had ik nooit zo stellig durven beweren dat wereldwijd de economieën zo sterk correleren maar tegenwoordig is dat wel zo.

Economisch veilig
In 1998 hadden 32 ontwikkelde en opkomende economieën een correlatie van 0,1 maar in 2011 lag de correlatie zo rond de 0,9. Momenteel lijken de grootste economieën in hun bewegingen sprekend op elkaar en kan ik dus stellen dat de wereldeconomie het nu heel lastig heeft.

Er is nog geen enkele reden om onszelf economisch veilig te wanen. Dat we nog niet veilig zijn, bedachten vooral beleggers in banken zich gisteren. Op het lijstje van Europese topdalers stond daar ineens ons eigen ING maar daar is volgens mij niet echt reden toe.

ING verkocht recent diverse onderdelen en deed dat op betere prijzen dan verwacht. Plaats daarnaast de activiteiten van Nationale Nederlanden, die mogelijk apart genoteerd gaan worden en je kunt de fantasie de vrije loop laten, mits natuurlijk de groene lampen van de verkeerslichten branden.

Fed helpt
Economisch gaat het de laatste maanden ook al niet meer voor de wind in de Verenigde Staten terwijl de beurs het wel prima deed. De Amerikaanse economie had het de laatste maanden lastig waardoor de creatie van banen in de Verenigde Staten maar moeizaam verloopt.

Er werden weliswaar veel banen gecreëerd in de zorgsector, maar de industrie verloor juist banen. De Fed gaat helpen en volgens de laatste geruchten kan deze week wel eens aangekondigd worden dat QE3 niet alleen langer gaat duren maar vooral op grotere maandelijkse opkoopacties zal uitdraaien.

Alles moet gedaan worden, juist als het economisch even tegenzit om de Amerikaanse beurs maar ook de Amerikaanse huizenmarkt weer benen te geven, vindt de Fed. Maar het is niet alleen de Fed.

Don't fight
Ook de Bank of England gaat, volgens een bericht dat gisteren verscheen, weer diep nadenken of het opkoopprogramma van de Engelse centrale bank niet moet worden uitgebreid nu bemoedigende economische ontwikkelingen al weer aan het verdwijnen zijn.

Direct moet ik denken aan die oude wijze collega van mij. Als de beurskoersen op woensdag weer opveerden zei hij vaak: "Ype, ik heb je nog zo gezegd, don’t fight the Fed".


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 24 oktober 2012 13:13
    quote:

    schreef:

    De Fed gaat helpen en volgens de laatste geruchten kan deze week wel eens aangekondigd worden dat QE3 niet alleen langer gaat duren maar vooral op grotere maandelijkse opkoopacties zal uitdraaien.
    Ach gut, omdat QE3 blijkbaar niet werkt en de aandelenmarkt sinds begin zelfs gedaald is moet ome Ben met nog meer geld gaan smijten om de junkies op Wall Street tevreden te stellen? Als deze bellenblazerij nog langer doorgaat krijgen we inderdaad weer een crash als in 1987.

    Gelukkig wordt Obama zo dadelijk uit het Witte Huis getrapt en die Bernankie erbij.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links