Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Goldman Sachs bedankt :-)

Update 22:15 uur: Goldman Sachs bedankt...

... voor het handhaven van die buy en koersdoel 810 dollar voor Apple :-) Dat steeg +3,97% en grof gezegd trok het fonds zo in haar eentje de indices op het droge. Morgen presenteert het bedrijf haar mini-iPad. Ik ben benieuwd of er een wow-moment is, want dat ik miste ik persoonlijk bij de laatste iPhones en iPad.

Intussen pruttelt Yahoo! nu +2,60% in de officieuze handel After Hours, nadat ze met haar cijfers ruim de verwachtingen verslaat: 0,35 dollar winst per aandeel en een omzet van 1,09 miljard dollar, waar 0,25 dollar en 1,08 miljard dollar werd verwacht. Die score zegt nog niks, het gaat er soms ruig aan toe in die handel.

Tot slot nog even de eindstanden voor vandaag, u ziet dat de AEX future (FTI) iets aantrok ten opzichte van het Amsterdamse slot.


Update 17:50: Slot

Bedankt Philips en ASML (toch een beetje familie van elkaar), want dankzij jullie gillende plussen eindigt de AEX op de slotveiling nog net in het groen. Adem in, adem uit: de index gaat met een alleseniedereenverzengende +0,0868% de dag uit.

Internationaal gezien deed het Damrak het eigenlijk niet eens zo slecht:

Rond 22:00 uur kijkt Beurs Vandaag met een half oog naar de cijfers van Yahoo! Kijk niet raar op als fonkelnieuwe CEO Marissa Mayer bij haar eerste cijferpresentatie per strekkende meter lijken uit de kast trekt en de nodige afboekingen doet. Maar ach, marktbepalend is Yahoo! al lang niet meer.

Vannacht debatteren nog ene Barack Obama en een zekere Mitt Romney voor het laatst op tv met elkaar voor de sleutel van een leuk, wit optrekje in Washington, maar dat gaat de koersen niet beïnvloeden.


Update 17:25 uur: Fraaie boog richting 0,00%

Zo ziet een beursdag er uit die per saldo niets oplevert: een mislukte raketlancering, of voor de meer romantisch ingestelde kijkers, een fraaie regenboog zonder pot goud aan het eind. (PK)

Update 16:15 uur: Faber ziet VS 20% dalen, koopt China

Nu crap rally toch al de term van de dag is, geven we ook even het woord aan Marc Faber. De auteur van het Gloom, Boom and Doom Report zegt vandaag tegen CNBC dat hij koopkansen ziet in China en Japan om dezelfde reden waarom hij eerder dit jaar in Griekenland stapte: "I think China and Japan could have a rebound here. If Greece could rebound by 65 percent the greatest garbage could rebound by 65 percent."

Maar gelukkig is Faber nog altijd zijn pessimistische zelf, want uiteindelijk zijn we, Amerika voorop, nog altijd op weg naar een "colossal mess", als gevolg van de schuldenproblemen. De fiscal cliff is in Fabers terminologie een "fiscal canyon". Daarbij vergeleken steekt zijn inschatting voor de aanstaande correctie in de S&P 500, -20%, nog redelijk vrolijk af. (PK)

Update 15:00 uur: Fietsfondsen?

Op dit moment wordt Lance Armstrong van z'n sokkel getrokken (Wikipedia is snel!). Hij is zijn zeges officieel kwijt. Voor wat dat waard is. Goed, hoezeer wielrennen ook onder vuur ligt, hoe populairder het wordt. Elk jaar meer toeschouwers bij de koersen en meer racefietsen op de weg - en niet de goedkoopste.

Die markt is ook verdubbeld, omdat ook vrouwen massaal zijn gaan fietsen en geen genoegen nemen met het afdankertje van man- of vriendlief. Dat niet alleen. Vraag het Accell en de Friezen vertellen u dat met name de lucratieve e-bikes niet zijn aan te slepen. Ik gaf het filmpje donderdag al, want zelfs Bloomberg valt het op:

Parijs is het voorbeeld, maar veel landen en grote steden hebben fietsplannen. Voeg dat bij trefwoorden als duurzaam, milieu, files en obesitas en voilá, u hebt een beleggingspropositie. Eén probleem: behalve Accell, Shimano en Giant zijn bijna alle bedrijven particulier. Zelfs de Tour zelf. Zou een mooi dividendaandeel zijn...

Snelle high-tech Amerikanen en wonderschone Italianen, vergeet het maar: u kunt er niet in beleggen. Wie dat wel doet, is Pon. Dat kocht het afgelopen jaar Cervélo, Focus en Gazellé. Mochten fietsfabrikanten het toch op de heupen krijgen en naar de beurs gaan, dan is het vast te laat. De grote winsten zijn dan al verdiend.

Oh ja, nog even een flimpje dat ik Armstrong-fans al jáááren laat zien. Hier rijdt in een Tour-tijdrit in 1994 Miguel Indurain hem met een kilometertje of vier, vijf voorbij. Na zijn ziekte reed Armstrong vele kilo's lichter en met minder spiermassa harder dan Indurain ooit deed. Now you do the maths, zeggen Amerikanen dan...

Maar dat deed dus niemand :-) Oh ja, nu ik het zo zeg... Ik ga nu zelf ook maar even een uurtje fietsen, zulk mooi weer. Tot straks. Full disclosure: ik rijd louter op water en ontbijtkoek, maar dat geloven jullie toch niet :-)))


Update 13:00 uur: Geert Schaaij-aandelen

Het omgekeerde Harrie Mens-effect? Vrijdag steeg Wessanen onder meer omdat het gonsde van de geruchten dat beursgoeroe Geert Schaaij het gisteren weer zou noemen in Business Class. Nee, maar Schaaij noemde wel Unit4, Dockwise, KBC en Regus (kijk hier de uitzending).

Wellicht dat de Business Class-beleggers 'm vandaag al meteen weer smeren bij Wessanen vóór de cijfers deze week? Andere beursverhalen vandaag:

  • Xeikon stijgt hard op hoog volume en ik heb het idee dat door al het overnamegweld beleggers ook hier op een bod hopen
  • TomTom draait lekker door op dat Apple deel II verhaal van vrijdag
  • ASML is ondanks een koersdoelverlaging van Rabobank in trek, omdat het aandeel blijkbaar te hard is afgestraft
  • Dan is er nog een stille, stille stijger... (AEX = rood)

Update 12:30 uur: Craprally of kwaliteitskrach

Over Royal Dutch Shell gesproken, het aandeel blijft een procent op de AEX achter, daar waar het eigenlijk een beetje de AEX is, of hoort te zijn. Heel voorzichtig conludeer ik dat het achterblijven van De Koninklijke zelfs een beetje een trend begint te worden (AEX = rood).

Is dit een signaal? Daarvoor vergelijk ik op Behr.nl de stijgers en dalers van dit jaar...

... met die van de afgelopen maand...

Nee, hier lees ik niets aan af. Dat is maar goed ook, want anders hoefde het ook niet meer. U weet dat in grofweg de laatste anderhalf à twee jaar er een vlucht was in defensieve, veilige, liefst hoogdividend aandelen. Mindere goden - crap in beursjargon - ging de kliko in. De laatste maanden staan de beurzen min of meer stil.

Kijk ik naar de afgelopen week én vandaag, dan valt op dat hoe langer hoe meer crap en hoe langer hoe minder kwaliteit de beurs draagt:

Misschien duidt dit er op dat als er een eindejaarsrally komt crap een inhaalslag maakt en kwaliteit achterblijft. Dan weet u wat u nu moet kopen en verkopen. Denkt u aan een eindejaarskrach idem dito! Dan koopt u kwaliteit bij. Nogmaals, ik heb hier geen bewijs voor, maar beleggen is  voorsorteren en risico's nemen.

Zodra het bewijs er is, is de koerswinst ook weg.


Update 11:45: Putin Oil nv

De deal dit weekend (er was ook nog een enorme non-deal) is de waarschijlijke overname van de Russiche activiteiten van BP door Rosneft. Dat is met 4 miljoen vaatjes olie per dag dan de grootste olieproducent ter wereld, afgezien van de staatsbedrijven van grote olie-exporterende landen als Saudie-Arabië et cetera.

Ter vergelijking: Royal Dutch Shell schept per dag zo'n 3 miljoen vaten uit moeder aarde. Dat Rosneft is volgens Kremlin-watchers het speeltje van president Vladmir Putin. Het zal. Olieconcern of niet, het aandeel - hieronder een grafiek van de Londense notering - is niet echt een toonbeeld van een rustige, veilige haven.

Rosneft is duur noch goedkoop, heeft een marktwaarde van maar 60 miljard euro (nog geen eenderde van Shell), een dividendrendement van krap +1,55% en vooral: een himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt Sturm & Drang grafiek. Huiswerk: vergelijk die grafiek eens met de olieprijs én de populariteitspolls van Putin.


Update 10:45 uur: Geen graai-, maar graanmiljonairs

"Thirty minutes later the bidding stopped at $14,300 an acre, more than four times the average for U.S. cropland. That meant about $4.5 million for the Schoenemans, a pioneering Iowa family that owned the property for generations."

Grain millionaires, kopt Bloomberg enthousiast over de boeren in de Amerikaanse Mid-West. En dan vooral Iowa. Zowel de prijzen voor hun oogst als hun land zelf vliegen door het dak:

"Booming worldwide demand for grain has showered wealth on farmers by tripling Iowa land values in the past decade and setting them up for record profits this year, even in the face of the nation’s worst drought in more than half a century, the U.S. Department of Agriculture projects."

Krijgt ie toch gelijk, want is het niet commodity-goeroe Jim Rogers die al jáááren verkondigt dat wie rijk wil worden en een Ferrari wil rijden, boer moet worden in plaats van bankier?


Update 10:15 uur: Langs de lijn

Wat valt zoals op rond dit uur?

  • Uiteraard zijn TMC en OctoPlus de grote winnaars vandaag door die biedingen van Gilde en Dr. Reddy's. Krankzinnige omzetten natuurlijk, maar de overnamebedragen staan nog nét niet op het bord
  • Philips en Binck zijn op behoorlijk volume de andere winnaars door hun beter dan verwachte cijfers
  • Winst nemen na een mooi ritje? D.E Master Blenders 1753 daalt fors ondanks een koersdoelverhoging van ING
  • KPN loopt zowaar een keer op redelijke omzet flink op. Blijkbaar is dit voorsorteren op de cijfers van morgen
  • De koersscore is 0,00%, maar TMG heeft er al een dagomzet op zitten. Vreemd
  • TNT Express en PostNL lijden een beetje onder De Brief uit Brussel
  • Wessanen. Oh jee, Wessanen. Opvallend die daling, want behalve een niet zo aardig maar ook weer niet onaardig rapport van KBC Securities is er geen nieuws volgens mij

Update 9:30 uur: Enthousiasme voor Philips en Binck

Paar reacties op de cijfers van Philips (nu +4,60% en dat telt met een indexgewicht van 7,33%) en Binck (nu +1,56%) die u nog niet in de newsfeed ziet. CA Cheuvreux valt nog het meest met de deur in huis over Philips: "Very good Q3 12 results!" Allereerst ABN Amro:

"Philips 3Q12 results beat our and consensus numbers on almost all accounts. We expect further upward EPS revisions. 3Q12 contains proof of further turnaround for Lumileds, while that is less convincing for Consumer Luminaires. The order book of Healthcare is healthy and can facilitate further growth."

"BinckBank et commission came in higher than we and consensus expected, due to 1) higher fee & commission income from BPO contracts, and 2) higher net commission per trade in theNetherlands. Furthermore, expenses were lower than we expected due to the impact of holidays. All-in-all we expect a modestly positive impact from the 3Q12 results."

UBS ratelt alleen wat getalletjes, maar zet Philips wel onder het kopje Good News. Morgan Stanley dan maar:

"Philips has a strong report, which was driven mainly by top-line at EUR6,127mn versus MSe EUR5,790mn (+5.8%). Almost all of the revenue variance is explained by Healthcare, which grew organically at 7.0% versus MSe 1.5% - 14% in EM, but more surprisingly 5% in mature markets (Europe was still flat)."

Dan is deze meneer er natuurlijk ook nog:


Update 8:50 uur: TMC van de beurs?

Hé, een overnamebod met op de kop af een +25% premie op de slotkoers van vrijdag. AFN:

"Gilde Buy Out Partners wil detacheerder TMC overnemen. Dat werd maandag bekendgemaakt. De investeringsmaatschappij biedt 18,75 euro per aandeel, wat TMC waardeert op 69,2 miljoen euro. De raad van bestuur van TMC steunt het bod en beveelt het aan bij de aandeelhouders."

Verder vooralsnog weinig nieuws, de futures zijn vrijwel onveranderd:

Heb ik nog een grappig tweetje van econoom Ewald Engelen, die prachtig de vinger legt op bureacratisch jargon en semi-overheid machinaties:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

De cijfers van Philips zijn beter dan verwacht, maar dat is geen garantie dat de koers het straks goed doet. Gebeurde al vaker dit cijferseizoen. Ik vraag me af of er iemand blij wodt van de rapportage van Binck... Maar goed, zie daar. Ondanks de puinhoop op Wall Street vrijdag valt de schade in Azië mee en staan de futures hoger.

Bovendien is er goed nieuws, want volgens de NOS hebben we over een week een regeringsakkoord. Knap staaltje schaduwspringen van Mark Rutte en Diederik Samsom als het zo is, maar aan de AEX en onze rentes ziet u dat niet terug. Ik zie trouwens dat onze tienjaars spread met de Duitsers nog maar 22 basispunten is.

Keek op de Week

Wat voor week! Gisteren blikte ik al vooruit en waarom ook niet, ik copy-past gewoon mijn tekst. Ik heb me in de agenda beperkt tot de Nederlandse namen, grote buitenlandse concerns en ondernemingen die eventueel van invloed zijn op Nederlandse aandelen.

  • Een waslijst aan bedrijfscijfers bij ons, uit de AEX zijn dat: Unilever, Philips, KPN, Heineken, D.E Master Blenders 1753, Randstad en Unibail-Rodamco. AkzoNobel gaat vandaag 0,33 euro ex-interimdividend
  • Belangrijkse items deze week zijn wellicht BBP VS (VK komt ook door) en het Fed non-rentebesluit (maar wat schrijven voorzitter Ben Bernanke & co in het persbericht?)
  • In het buitenland cijfert vrijwel de complete farmasector, Europese auto- en telecomindustrie en een reeks banken
  • In Amerika presenteren (niet samen hoor :-) Apple de mini-Ipad en Microsoft Windows 8
  • De grootste, meest in het oog springende en/of invloedrijkste cijferaars deze week zijn op papier Apple, Amazon, Facebook, Yahoo!, Credit Suisse, Banco Santander en vooruit, omdat we Nederlanders zijn: UPS
  • Let verder deze week op de Europese inkoopmanagersindices, Amerikaanse huizenmarktcijfers, jobless claims en Michigan, Spaanse werkloosheid en voor de liefhebbers zijn er woensdag om 14:00 uur tegelijkertijd alle Amerikaanse defensiebedrijven met cijfers (niet in lijst)
  • Vannacht gaan de Amerikaanse presidentskandidaten Barach Obama en Mitt Romeney voor de derde en laatste keer voor de verkiezingen met elkaar op tv in debat

Verrassend

Genoeg te doen dus, maar dat wil nog niet zeggen dat de koersen deze week ook hyper gaan doen. Ik heb vaker saaie koersen tijdens wilde weken gezien - en andersom! Gauw over naar de actuele markten:

  • Verrassend hoor, maar de futures openen veel beter dan ik had verwacht. Er is één maar, de Bund future opent ook hoger en wie gaat dit touwtrekken winnen: aandelen of obligaties?
  • Eigenlijk non-koersen in Azië, maar alles is meegenomen na die Amerikaanse sell-off
  • EUR/USD trekt langzaam maar zeker aan vandaag en staat nu halverwege de 1,30'ers.
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent doen ook gezellig mee

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Er gaan ook dingen goed, beter & best in Europa, meent Mathijs Bouman op Z24. Goed om te lezen en zoals altijd baseert Bouman zich vooral op harde feiten en cijfers. Zoals deze bijvoorbeeld: de loonkosten dalen in de intussen ons zo goed bekende landen.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:30 Nederland: huizenprijzen september
  • 11:00 EU:overheidsschulden & tekorten
  • 15:00 Frankrijk: obligatieveilingen
  • VS: laatste tv-debat presidentskandidaten Barack Obama & Mitto Romney

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 22 oktober 2012 09:58
    500 Internal Server Error - Onze excuses...
    Geachte bezoeker,
    Er is helaas iets misgegaan.
    We werken hard om het probleem te herstellen. Momenteel kunt u even geen gebruik van de site maken. Probeert u het later nog eens.
    Met vriendelijke groet,
    Team IEX.nl
    CONTACT
    Support support@IEX.nl
    Sales sales@IEX.nl
    Redactie redactie@IEX.nl
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. Accell Group aug '22
    57,550
    0,00% 0,000
  2. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  3. 9,956
    +0,77% +0,076
  4. Akzo Nobel 19 apr
    66,280
    +0,27% +0,180
  5. ASML Holding 19 apr
    821,000
    -2,30% -19,300
  6. Caterpillar 19 apr
    354,480
    -0,96% -3,450
  7. KBC Groep 19 apr
    69,600
    -0,57% -0,400
  8. 3,321
    -1,72% -0,058
  9. 18,850
    -0,24% -0,045
  10. 1,225
    -1,29% -0,016
  11. SHELL PLC 19 apr
    33,465
    -0,01% -0,005
  12. TomTom 19 apr
    5,700
    -4,68% -0,280
  13. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links