Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: De bekende nachtkaars

Update 22:30 uur: Weer niet goed...

Weer minnen. Eigenlijk reageert de beurs slecht op bijna alle KW3-cijfers. eBay krijgt nu in de handel After Hours tikjes op aardig volume op haar rapportage. De koers stuitert wild heen en weer tussen -0,5% en -4%. Ja, zo gaat dat in die handel. American Express doet nu -0,54% op laag volume op haar cijfers.

Geef ik u nog even de slotstanden mee. Veel is er niet veranderd sinds Amsterdam de poorten sloot. Verder nog iets? Ja, om 04:00 vannacht komt China door met haar BBP-cijfer over KW3. Spannend, consensus luidt +7,4%. Nieuwtjes zijn er ook nog:


Update 17:40: Slot

Jammer van ASML met die -5,25%, maar na een rally van grofweg twee jaar is het natuurlijk niet raar of verontustend als het aandeel een keer een beuk krijgt als het wat tegenzit. Ongetwijfeld hebben een X aantal beleggers winst genomen en die zijn nu op zoek naar andere kansen na zo'n heerlijk ritje.

AEX dus +0,5933% op 335,69. Verder valt op dat EUR/USD alweer een centje is opgeschoven (rond 1,31) en dat ondanks de stijging de Amsterdamse volatilteit opliep:

Vanavond kijk ik om 22:00 uur met een schuin oog naar eBay en American Express die cijferen. Als dat spektakel oplevert, meld ik mij weer. In de VS ziet u de S&P 500 en Nasdaq plussen, maar mint de Dow Jones. Dat komt door... IBM met nu -4,60%. Laat ik daar gisteren om 22:00 uur over hebben uitgeweid! Ik citeer mezelf:

"Misschien leuk om vertellen: IBM is eigenlijk het meest invloedrijke fonds ter wereld. Hoe zit dat? De Dow Jones, waar zowel IBM als Intel in zitten, is zo ongeveer de meest bekende en invloedrijke index ter wereld, toch? Deze oudste index ter wereld (anno 1896) werkt alleen anders dan andere indices, zoals de S&P 500 en de AEX."

"Die indices worden samengesteld op basis van marktkapitalisatie en omzet. De Dow Jones bestaat uit één aandeel van ieder van de dertig fondsen die er in zitten en is prijsgewogen. Kortom, het duurste aandeel weegt het zwaarst. Laat dat nou net met afstand IBM zijn. Kortom, het belangrijkste aandeel ter wereld :-)"


Update 16:00: Goldman dist Akzo en DSM

Een leuk +3,51% feestje bij AkzoNobel om de terugkeer van de verloren zoon. Is er toch weer iemand die de sfeer moet verpesten, ja hoor: Goldman Sachs :-) De übersteüberzakenbank heeft vandaag een groot rapport over de Europese chemiesector rond gestuurd en noemt in de kantlijn ook AkzoNobel en DSM.

Dat wil zeggen, Goldman Sachs verlaagt de koersdoelen:

De winst per aandeel schattingen gaan ook op de schop:


Update 15:45 uur: Gewoon, 17 biljoen euro

Sinds de EU-crisis uitbrak wordt er al over gesoebat: wat kost het opdoeken van de munt, of het skippen van de PIIGS-landen én Frankrijk? Vandaag lekt er voor het eerst een serieuze berekening uit en de teller stopt bij... 17 biljoen euro?! Ter vergelijking: de Amerikaanse staatschuld bedraagt omgerekend maar 12 biljoen euro.

Die 17 biljoen staat in een - sorry, dit is te mooi Duits om te vertalen - Studie des Wirtschaftsforschungsunternehmens Prognos AG im Auftrag der Bertelsmann-Stiftung. Nooit van gehoord, maar Der Spiegel pakt er groots mee uit en dan zal het wel goed zijn. De Stiftung heeft een paar scenario's:

  • Vertrek Griekenland en Portugal: "Vervelend, maar te doen"
  • Vertrek Griekenland,Portugal en Spanje: "Nu wordt het lastig"
  • Vertrek Griekenland,Portugal, Spanje en Italië: "Rampzááálig"
  • Vertrek Griekenland,Portugal, Spanje, Italië én Frankrijk: "Armageddon...!"

Ik ben te beduusd van dit bedrag om nu de lollige wijsneus te gaan uithangen, maar wellicht dat iemand van u De Oplossing in petto heeft? Parbleu! Als het aan de Franse president ligt is een oplossing helemaal niet nodig, want de crisis zo goed als over. Tja, de oude Frans-Duitse tegenstelling zal ik maar zeggen. 


Update 14:10: Rode cijfers

De Mini S&P 500 verblikt of verbloost er amper van: nu ongeveer +0,13%. Kijkt u mee naar wat de koersen van de belangrijkste Amerikaanse KW3-cijferaars gisteravond nabeurs en vandaag voorbeurs er pre-market Wall Street van bakken (via CNBC). Het is niet best...


Update 13:45: Tax to the max

Dat belastingplan van de Commissie Van Dijkhuizen komt geen dag te vroeg, geloof ik. Jammer dat Nederland er niet bij staat, maar België is een meer dan waardige vervanger. U ziet het, Europa is d.a.a.d.k.r.a.c.h.t.i.g. op weg om dit continent uit de crisis te belasten (richting de economische dood).

Ben ik soms te cynisch? Sorry hoor, maar ik vind het echt knap werk van het Oude Continent: zulke belasting- en premietarieven en dan nog zúlke gaten in de begroting, zó'n enorme crisis en zó'n torenhoge werkloosheid. 


Update 13:30 uur: Wow, must-click

Zo wordt de EU crisis bijna nog leuk. The Guardian heeft een fantastische interactieve tool gemaakt. Klik maar op het plaatje. Wordt donderdag en vrijdag ongetwijfeld vervolgd.


Update 12:10 uur: Brekend! AkzoNobel

Hét persbericht van vandaag:


Update 11:30: Kijk Ierland eens

Al vaker heb ik het hier geroepen, laat die Ieren maar schuiven. Ze zijn failliet, maar zitten niet bij de pakken néér, maar pakken juist áán. Dat is slikken, maar het levert wel wat op. Kijk eens wat ik tegenkom:

Hoho! Volgens CNBC staat dat ding op 233, dus de heer Nolan rondt wel erg rigoreus naar beneden af. Neemt niet weg dat u momenteel op de staatsschuld van Ierland de laagste verzekeringspremie betaalt van de PIIGS-landen.

U beurt in Ierland intussen ook de laagste rente op tienjaars leningen van de PIIGS-landen. Inmiddels is die yield Italië onderlangs gepasseerd (slotkoersen gisteren): 4,81% versus 4,91%.

Well done, Dublin. Repsect :-)


Update 11:00: hEUrt, zegt het vEUrt

Bedankt FT voor dit handige schemaatje, zeker met die EU-top donderdag en vrijdag:

Heb ik nog een eigen gebruiksaanwijzing voor u voor die top:

  • EU-toppen stellen altijd teleur
  • Hooguit nemen de politici minimale maatregelen die net genoeg zijn om de Unie en de markten voor een acute meltdown te behoeden
  • Structurele maatregelen die zoden aan de dijk zetten worden er nooit genomen
  • De regeringsleiders zijn het nooit ergens allemaal helemaal met elkaar over eens
  • Ik heb de koersen nog nooit zien stijgen tijdens en na zo'n top, hooguit ervoor

Update 10:45 uur: ArcelorTurbo

Helaas heb ik de bèta's - de mate waarin een asset ten opzichte van de benchmark op- of neerwaarts beweegt - niet bij de hand. Met uw boerenverstand ziet u alleen ook in één oogopslag dat die hoog moet zijn. Met ArcelorMittal hebt u geen hefboomproduct meer nodig, het aandeel stijgt of daalt uit zichzelf al oerend hard.

Vandaag weer.

Het fonds met in haar slipstream Aperam is net als gisteren nu de winnaar van de dag: +3,78% en +1,55%. Dat komt vast door de update van mijngigant BHP Billiton vanochtend. Dat stijgt zelf bescheiden: +0,74%. Concurrent Rio Tinto (dat gisteren een meevallende KW3-omzet rapporteerde) loopt wel +1,98% op.


Update 10:15: D-Day AkzoNobel?

Hopelijk komt er vandaag nog nieuws, maar logischer is het als dat er pas morgen voorbeurs is, als ook de kwartaalcijfers uitkomen. DFT weet te melden dat AkzoNobel vandaag over het lot van CEO Ton Büchner beslist:

"De raad van commissarissen van chemieconcern AkzoNobel belegt vandaag een vergadering over het lot van de zieke topman Ton Büchner. De onlangs aangestelde Büchner kampt al na vijf maanden met oververmoeidheidsverschijnselen. Buitenstaanders speculeren inmiddels over een ontslag van de topman."

"AkzoNobel presenteert morgen de derdekwartaalcijfers. Akzo stelt desgevraagd dat het tijdstip waarop de RvC bijeenkomt geheim blijft, maar dat het onderwerp van de gezondheid van Büchner wel als agendapunt is toegevoegd."

Dit jaar staat AkzoNobel op +15,1% versus +6,8% voor de AEX (exclusief dividend), maar heeft de laatste maand behoorlijk wat van haar outperfomance ingeleverd. Vandaag is het -0,52% om +0,05%. Misschien dat ook de koersdoelverlaging van 54 naar 50 euro (neutral) van Nomura Securities hier debet aan is.


Update 10:00: Weinig aktie

Met uitzondering van ASML zijn er geen uitschieters op de beurs. Ei-gen-lijk is Veldhoven (-2,37%) met een indexgewicht van 6,5% verantwoordelijk voor die lichte AEX-daling (-0,05%). Intussen zijn er al aardig wat analistenadviezen door, ook over andere fondsen, maar geen enkele koers reageert spectaculair.

Het is wel opvallend hoe verschillend er over ASML wordt gedacht: zo hanteert Bank of America Merrill Lynch een buy en koersdoel van 56 euro, waar SNS Securities het met een reduce en 31 euro doet. Daarvoor hebben we ook een markt, tenslotte. Omdat we allemaal anders denken.


Update 8:45: Spanje doet 'n Baumgarnter

Traditiegetrouw (en dat al na krap drie weken) geef ik u op dit uur de mystery box mee, maar ik kan net zo goed die van 8:00 uur nemen:

Verder is er nog niet veel nieuws, maar dit is wel de moeite van het vermelden waard:

*Wolters Kluwer Raised To Equalweight From Underweight By Morgan Stanley (Dow Jones)

En vooral:


Update 8:30: "Zwak ASML" en downgrade Ahold

De eerste reacties van analisten op de cijfers van ASML en die klinken ietwat teleurgesteld. Bedankt CorpTV, hier een filmpje met Leo de Later die CFO Peter Wennink interviewt over die cijfers.

Intussen neemt SNS Securities Ahold op de schop:

"We downgrade Ahold to Hold. Market conditions, especially in NL, are tough and competition is fierce. Ahold also faces difficult comparables in Q3, mainly in the US. We remain positive on Ahold's longer term future, but current market trends are unlikely to eliminate the discount in the near term."


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

ASML is al door met KW3's, ziet een slechte markt, verlaagt de H2 verwachting en het concern doet een overname. Jaja, dat zal best. Maar hoe zijn die cijfers nou? Goed of slecht? Deze u twee welbekende meneren hebben er al iets over te melden:

Cijfers, cijfers, cijfers

Nog voorbeurs hoop ik meer reacties te hebben en ik heb filmpjes met interviews van de ASML-top zelf. OK, genoeg hierover. Prachtige beurs gisteren in New York, maar ja. Toen waren er cijfers (hier en hier) van deze jongens en daar reageerde de markt After Hours als volgt op:

Docdata en Exact zijn de andere cijferaars bij ons. Vanmiddag volgt er weer een resem aan Amerikaanse fondsen, maar daar zitten niet echt namen bij waar de markt op reageert. De cijfers van de chippers hierboven zijn leidend, denk ik. Is er nog een Duitse obligatieveiling en een Amerikaans huizencijfertje en dat is het vandaag.

Uiteraard hangt er altijd nog die Spaanse donderwolk boven de markt, wanneer het land om een bailout vraagt. Aan u de keuze tot slot om te bepalen wie het tweede debat won tussen presidenstkandidaten Barack Obama en Mitt Romney. Het blijft leuk, hier ziet u wat de aandelen Obama en Romney doen op Intrade.

Genoeg eerst. hoe staan de markten er bij?

  • De futures openen net, net hoger. Er is goede hoop dat ze aantrekken, want de Bund future daalt flink en in goed Duits is het dit ding qui fait la musique.
  • Azië doet het goed en de twee grootste markten zelfs met een één voor de komma: Tokio en Hongkong
  • Ha, kijk daar eens: een hele cent er bij sinds gisteren. EUR/USD staat te shinen boven 1,30
  • Knus hoor, het soms ietwat nukkige goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent doen ook gezellig mee met de stijgers

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Hoeveel had die topman van Citigroup ook alweer verdiend in zijn tijd op het hoogste pluche, was het niet 261 miljoen dollar? Right...

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 11:30 Duitsland: obligatieveilingen
  • 14:30 VS: in aanbouw genomen huizen september (consensus: 765.000)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 17 oktober 2012 15:45
    Tax-rates? Commissie van Dijkhuizen?
    Geef me een plaatje van tax-rates vs BBP per hoofd...?
    Of vs het bruto nationaal geluk (Bhutan, meen ik)?

    Eén ding weet ik wel:
    Landen met meer sociale gelijkheid en meer gelijke kansen voor goedwillenden doen het in vele opzichten beter!
    En daar zijn vast ook plaatjes van.

    Een aardige column over het geluk van sociaal zijn vind je hier:
    www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/art...
  2. forum rang 5 theo1 17 oktober 2012 15:59
    Wat nog niet zo is doorgedrongen tot de Nederlandse pers: er dreigt een regeringscrisis in Portugal. Van de week heeft de regering een nogal draconische begroting ingediend en nu gaat het verhaal dat een aantal parlementariërs van de kleinere regeringspartij CDS dreigt tegen te stemmen waardoor de begroting mogelijkerwijs zou sneuvelen. De grotere regeringspartij PSD heeft voor zaterdag een crisisvergadering aangekondigd waarin het alleen over deze situatie zal gaan. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat de CDS wijzigingen op de begroting eist. De Portugese kranten staan er vol van, een beginpunt is www.dn.pt/politica/interior.aspx?cont... . Voor degenen die niet zo goed Portugees lezen is er natuurlijk altijd google.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links