Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurorichting ontluikt

Het lijkt wel een tekst waarmee ik de lente inluid, maar nee hoor het is herfst. Echter, niet in valutaland. Althans niet vanuit het perspectief van de euro. Met name tegen de grote twee is een verandering van de hoofdrichting gaande en dat is wel degelijk een zonnig vooruitzicht voor de euro.

De Japanse yen met name is met de huidige verzwakking in de richting aan het bewegen van een structurele verandering van verhoudingen. Daar lijkt geen houden aan tegen de euro en ook niet tegen de dollar.

Deze laatste twee blijken ook een verandering van de hoofdrichting ten opzichte van de onderlinge verhouding te zijn gestart, daar begin ik mee vandaag.

Ergens in de loop van de week pak ik die yennen er weer eens bij voor de bevestiging en dan kijk ik ook naar dezelfde driehoeksvergelijking vanuit het perspectief van goud.

Zoals gezegd eerst de kern van de zaak: EUR/USD. Dat is wat ik moet  onderbouwen met de andere items.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen downtrend
Dit is het koersverloop van EUR/USD waarin de neerwaartse trend van de afgelopen zestien maanden is overwonnen. De koersen zijn na herhaaldelijk aandringen van Draghi en bevestigen door quantitative easing (QE3) door Bernanke uit de downtrend gebroken.

De RSI is na deze lange periode van niet meer in de buurt van overbought geweest te zijn bij deze breuk overbought geworden. Dit is een duidelijk bevestiging van het einde van de bearmarktrange. Hoe het ook is er is geen sprake meer van een downtrend, het tij is zogezegd gekeerd.

Of het nou de dollar is die nog zwakker staat dan de euro dat is niet van belang hierbij en dat zien we later terug in de driehoeksanalyses met de yen en het goud. Op dit moment wordt de onderlinge strijd in ieder geval in het voordeel van de euro beslist, feitelijk.

Waarom en wat nu?
Dan het waarom en het wat nu, technisch wel te verstaan. De downtrend is gebroken en middels de pullback sinds half september getest. Deze nieuwe steun is inmiddels sterk genoeg bevonden, dat wordt duidelijk aan de meerdere pogingen dan de koers dat punt te overschrijden.

Dit is nodig geweest in de eerste helft van oktober zoals ik in m’n vorige column aangaf, om de achterblijvers een kans te geven. Ik ben zoals altijd op zoek naar bevestiging en wat ik wil als bevestiging van deze richting is dat de kopers eerder opstaan dan voorheen het geval was.

Er moet ook een nieuwe groep opstaan die de zegetoorts wensen over te nemen, nieuwe in-flow modern gezegd. Met de meest recente daling die een test van de 1,28 heeft betekend is dat bewezen naar mijn idee.

Opwaarts koersdoel
Daarin is tegelijk met het maken van steun een positieve reversal-signaal gevormd dat gearceerd wordt door de groene bogen. Deze hogere low in koers met een lagere low in RSI geeft een koersdoel af van 1,35: de groene lijn.

De rode fibonacci-grid geeft aan dat de daling 38,2% van de stijging ervoor is geweest. Bij een dergelijke verhouding kan een opwaarts koersdoel afgegeven worden van in eerste instantie 1,35 en dan als het allemaal goed blijft gaan uiteindelijk een target afgeeft van 1,40...

U ziet er opent zich een heel universum aan nieuwe koersdoelen met een veel optimistischer perspectief voor EUR/USD zolang we de 1,28 onder ons houden. Wie had dat gedacht een tijdje geleden?


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links