Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op naar het cijferseizoen

De markten zijn nog steeds in de ban van de Amerikaanse verkiezingen, Griekenland, Spanje en dus politiek. Maar gelukkig gaat de politiek even naar de achtergrond. Het cijferseizoen breekt immers aan.

Wat hebben de bedrijven verdiend? Ik denk dat de cijfers licht gaan tegenvallen. Maar dat moeten we dus nog maar gaan zien. In Amerika kwam JP Morgan met heel goede cijfers, maar ging toch omlaag.

Stelt u zich eens voor als ING een beetje gaat tegenvallen... Wat gaan we dan zien? Maar goed te weten is dat we nog geen verkoopsignalen hebben in de bankensector.

Wel zou ik willen adviseren om een call te schrijven op uw aandelen om zo toch een beetje bescherming te hebben en eventueel uw winst inlocked. Voor ING ligt het verkoopsignaal op 6,22 euro.

Apple komt volgende week met de mini-Ipad. Ik zie er niet helemaal de lol van in, maar ik ben dan ook geen Apple-gek ondanks dat ik toch minimaal drie apparaten van ze in huis heb. Ik heb even winst gepakt in mijn short turbo.

We hebben reeds een leuke correctie gehad en Apple-fans zijn nog moeilijker te voorspellen dan de politiek.

Voor de liefhebbers van average to the mean oftewel een terugval naar meer normale niveaus, is het wel even leuk te zien dat Apple pas rond de 500-zone rond een normaal niveau beweegt.

Aangezien de koers te ver omhoog gegaan is (volgens deze zienswijze) is het ook normaal dat ze iets te ver doorschieten omlaag. Nogmaals ik ben er even uit en zie wel wat er gebeurt.

Ik zit nog wel long in Research in Motion de maker van de Blackberry. Het bedrijf is weer met beide voeten op de aarde geland en nu maar zien wat het volgende toestel gaat doen.

En Nokia komt binnenkort ook met de nieuwste telefoons en dus ook hier gok ik op een come back van de fallen angel, zeker Windows 8 zal voor meer vraag gaan zorgen naar telefoons. Op dit moment zijn er al pre orders voor de Lumia 920. 

In onze beleggingscomité-meeting van vorige week hadden we het over Amazon. Dit aandeel heeft een mega-performance achter de rug. Enigszins vergelijkbaar met Apple. Nu gaan we steeds meer online kopen maar ik vind de performance wel érg geweldig.

Gelukkig waren de indicatoren het met me eens en hebben we een verkoopsignaal in dit aandeel. Dus ook hier kunnen we mogelijk nog wat meer verkoopdruk gaan zien.

Ook op de weekgrafiek kan de koers best naar de onderkant van het opgaande trendkanaal zakken. Dus 210 dollar is pas het niveau waarop u moet gaan denken om ze weer op te pakken. Ik heb zelf nog geen positie.

Het idee dat er heerst (en waar ik me in kan vinden) is dat Windows 8 de pc-markt zal reanimeren. Het is zoals in de NRC dit weekend stond: De personal computer is niet dood, maar volwassen geworden.

Ondanks de introductie staat Microsoft op een verkoopsignaal. Maar ik doe hier niets mee omdat ik denk dat het dalingspotentieel van dit aandeel beperkt is.

Ik zit juist omdat ik positieve verwachtingen heb rond Window 8 in Dell. Deze computermaker is reeds dusdanig afgestraft dat het mij wel leuk leek om ze op te pakken. Overigens pas net boven de10 dollar krijg ik een officieel koopsignaal. Maar je moet wat mij betreft soms de trend tegemoet gaan.

Over de trend tegemoet gaan gesproken... Hoewel officieel het eerdere koopsignaal is gedraaid naar een verkoop ga ik in de consolidatiefase waarin Facebook zich volgens mij bevindt even tegen de indicatoren in.

Ik zit long in een turbo voor slechts een klein gedeelde van mijn portefeuille. Als het niet werkt is het hek niet van de dam. En ik geloof nog steeds in een wederopstanding van dit aandeel.

Akzo leek vorige week een koopsignaal te gaan geven, maar uiteindelijk is dit niet gebeurd. Ik noemde het de vorige keer reeds, ook waren er kansen op een hoofd-schouderpatroon. Volgens die theorie kan de koers terug naar 35 euro. Voor dat geld heb je wel heel veel topmannen in dienst...

Om te kijken of er inderdaad een hoofd-schouderpatroon is, gooi ik altijd de boel even op zijn kop. Ik kijk naar de omgekeerde grafiek; we noemen dit inverted. Grappig is dat je dan wel degelijk veel hoofd-schouderpatronen ziet in Akzo.

Ondanks dit gegeven doe ik toch even niet mee. Ik zie het eerder als een interessant aandeel om op lagere niveaus te kopen.

Het is niet dat Binck een verkoop is omdat Today’s vorige week met een antwoord op Binck360 kwam door Mosaic te introduceren. Maar het is wel zo dat de grafiek maar slecht blijft liggen, ondanks de inkoopprogramma’s van de eigen aandelen.

Ik ga zoals u hierboven kan zien vaak tegen de indicatoren in maar deze keer blijf ik van het aandeel af zolang er een verkoopsignaal is.

Kortom het is een moeilijke maar toch ook wel leuke markt als je jezelf maar openstelt voor de mooie kansen die er zijn. Voor de korte termijn moeten we meer focus hebben op verkoopsignalen maar ik zie dus ook wel langeretermijnkoopkandidaten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. SanderW123 15 oktober 2012 13:05
    Ik denk dat die consolidatiefase van FB hooguit nog een maand gaat duren om vervolgens weer verder naar beneden te gaan,gezien volgend bericht:

    blogs.marketwatch.com/thetell/2012/07...

    Waar FB in augustus hard onderuit ging bij de eerst partij aandelen die vrijkwamen, zal dit niet veel minder zijn wanneer er nog ongeveer 60% van de momenteel uitstaande aandelen vrij komen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links