Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Zo, +2,89% in de tas

Update 17:40: Prettig weekend dus :-)

Met +2,89% op de AEX-teller, EUR/USD dat nu op +1,48% staat en onze tienjaarsrente die +4,16% deed, is dit een lekker strak beursweekje geworden. De agenda voor volgende week ziet u onderaan in de IEX One Monitor:

 • KW3-cijfers van Alcoa, JPMorgan Chase, Wells Fargo (nu de grootste bank ter wereld met een marktkapitalisatie van 190 miljard dollar) en Arseus. Corné van Zeijl ziet het komende cijferseizoen niet zo zitten en wel hierom. Interessant leesvoer
 • Europese industriële productiecijfers
 • Ene Angela M. brengt een bezoek aan Athene... en daar slijpen ze alvast de messen

Ik ga er vanuit dat er vanavond niet al te veel meer gebeurt op Wall Street. Zo ja, dan leest u dat hier. Heel, heel hartelijk dank voor al jullie bezoek deze week aan én reacties op IEX Beurs Vandaag - we gaan volgende week natuurlijk k.e.i.h.a.r.d. door - prettig weekend en tot maandag.


Update 16:30: Metro winstwaarschuwt

"Ik ben toch niet gek," vraagt u zich misschien af. Jawel, Media Markt-moeder Metro, een Duitse retailgigant en DAX-fonds, is na Hewlett-Packard de tweede multinational die een winstwaarschuwing geeft. Het notoir falende Zygna (-18,29 nu) - hier een onthutsend, in feite voorkennisverhaal op Business Insider - reken ik niet meer.

Metro denkt dat de winst dit jaar zeker 15% lager uitvalt dan ze eerder had aangegeven en de koers zakt nu -7,66% weg. Zeker geen peers, maar toch: als ik de daggrafieken zie, heb ik niet de indruk dat de winstwaarschuwing zelfs maar een beetje impact heeft bij ons op concerns als Ahold, Macintosh en Sligro.


Update 15:35: Houwwe zo die gaat!

Had ik niet gedacht, zie posting hieronder. Klik even op het plaatje met mijn nu swingende koersen. Dan krijgt u onze IEX One Monitor in beeld, met alle (real time) streaming data die u zich maar wenst. Daar is het ook al reuze gezellig :-)


Update 14:30: Payrock 'n' roll Report?

 • Non-Farm Payrolls VS september 2012: 114.000 (consensus: 113.000)
 • Werkloosheidspercentage VS september: 7,8% (consensus: 8,1%)

Vanaf links boven met de klok mee: EUR/USD up, goud down, Bund future down en AEX up. Ik gok dat de markten al aardig richting dit resultaat waren opgelopen. De beurzen een beetje kennende lopen die spikes in de grafieken er richting het slot wel weer uit.

Beetje gekke uitslag eigenlijk: amper nieuwe banen (wat is nou 114.000 op een bevolking van dik 300 miljoen?), maar de werkloosheid loopt wel 0,3% terug. Iemand? Wellicht werklozen die de handdoek werpen? Ah, volgens Zero Hedge zit de truc 'm in de parttime jobs

Knap, ING is héél snel met een commentaar: het gaat vooral om de twee laatste alinea's:

Wie anders dan Reuters' Scott Barber heeft een mooie grafiek:


Intussen gonst het in de VS dat die 7,8% is "gemanipuleerd", om president Barack Obama een duwtje in de rug te geven na dat rampzalige debat van hem deze week met zijn uitdager Mitt Romney. Zelfs de legendarische ex-General Electric CEO Jack Welch, ofwel Chainsaw Jack, vertrouwt het niet:


Update 14:00 uur: Spaanse schaamte

Spanje weegt aanvraag noodsteun, kopt AFN. Het valt niet mee voor de trotse señorita's en señor's om zich met met hangende pootjes te melden bij Bankbiljettenkoning Mario in Frankfort. Serieus, bij zo'n bericht kijk ik bijna altijd met een schuin oog naar de obligaties. Niet altijd, want alles went. Zelfs failliete landen.

Dat wil zeggen, rentestanden an sich zeggen niks. Het gaat om de spreads met EU-benchmark Duitsland. De Spaans-Duitse spread op de tienjaars rente loopt nu 18 basispunten terug (mede op dit bericht?). Hm, er zijn grotere uitslagen geweest op minder nieuws. Ik gok ook dat een Spaans bailout-verzoek al in de koersen zit.

Hebt u alleen vooral zelf een mening! Helaas gaat de spread-grafiek maar terug tot vorig jaar, dus doe ik het anders. Zo ziet u hoe het mis ging met Spanje in de afgelopen jaren op de obligatiemarkten:

U kunt het zich misschien niet voorstellen als u de huidige, enorme renteverschillen ziet binnen de EU, maar tot 2008 bestonden er überhaupt geen noemenswaardige spreads met Duitsland. Valt u rustig, gecontroleerd edoch met een ferme bonk van uw stoel: zelfs niet met Griekenland!


Update 12:30: Flash crash deel zoveel

Hoe luidt foutje bedankt in het Indiaas? Flash crash (handelscomputers die op hol slaan) vanochtend in India. Goed te zien aan de BSE 30...

... en nog beter aan de S&P CNX Nifty Index:

Bloomberg heeft het verhaal van de in dit geval 59 verkeerde ordertjes.


Update 12:00 uur: Green Army houdt stand

Door dat permanente gehannes rond Griekenland, Spanje, Cyprus, Italië en Portugal vergeten we dat er nog een EU-land in bailout-modus is: Ierland. Logisch. Die Ieren hoor je niet. Die nemen hun verlies, klagen niet, janken niet over recht-op-dit-en-recht-op-dat, geven geen anderen de schuld en zetten de tering naar de nering.

Zojuist komt de Bank of Ireland met wat cijfers en opmerkingen door en die zijn nog altijd niet best. Wel een paar green shoots, waarbij dit de belangrijkste is (uit het rijtje Dow Jones headlines):

Irish Central Bank Says Ireland's Bailout Austerity Is Working

Nu jullie weer. Waar een wil is is een weg, Griekenland, Spanje, Cyprus, Italië en Portugal. Hier de rest van de Ierland-headlines:


Update 11:30 uur: Payrollebollen!

Onnavolgbare redeneringen :-) Is Citigroup's Steven Englander geniaal, of heeft hij te diep in zijn excels gekeken? Het is wel de meest originele vooruitblik op het Payroll Report om 14:30 uur dat ik zie. Vertalen of in twee zinnen samenvatten lukt me niet 123, dus grijp ik naar een paardenmiddel: de screendump.

Van Business Insider:


Update 11:00: Amerikanen smeren 'm

Hoe luidt de beurswijheid ook weer van de Warren Buffett's van deze wereld? U moet aandelen kopen als niemand ze wil hebben. Duidelijk, maar hier spreken de heren en de boekjes dan weer niet over: volgens WSJ houden ondanks prachtig stijgende koersen en indices in de VS beleggers het voor gezien:

"Even as stock indexes have doubled in value since the market low in March 2009, investors have yanked a net $138 billion from mutual funds and exchange-traded funds that invest in U.S. stocks. Investors over the same period put $1 trillion into bond funds. It marks the first time since 1981 that investors have pulled money from U.S.-stock funds for more than a year at a time."

Grafisch ziet dat er zo uit:

De beleggers die er nog over zijn, zijn nog bearish ook! Vreemd. Toppende indices trekken toch beleggers als mieren naar de stroop aan, die juichen dat ze aandelen duur mogen kopen? Misschien zit 'm daar de crux. Wall Street is niet goedkoop (koerswinstverhouding S&P 500: 14,8), maar ook niet veel te duur.


Update 10:15 uur: Grontmij de lucht in

Zo, Grontmij +5,73% op hoog volume. Dat moet wel die koersdoelverhoging van KBC Securities zijn van 2,80 naar 3,30 euro (buy). Grontmij is met een marktkapitalisatie van rond 180 miljoen euro een aardig bedrijf, maar het blijft naar mijn bescheiden smaak een hachelijk zaak voor huizen om kleine aandelen te volgen.

De kans is zo groot op koersbeïnvloeding. Zeker bij lokale fondsen die weinig waard zijn en - misschien nog wel belangrijker - een geringe free float (vrij verhandelbare aandelen), een paar stevige grootaandeelhouders en een geringe dagomzet hebben. Let daar altijd goed op voor u in zo'n aandeel stapt!

In het kader van democratie, hier het rapport:


Update 10:00: Go Acomo

Helaas, ik heb volop rond gekeken en rond gevraagd, maar ik kom er niet achter en niemand kan het me vertellen. Daarom maak ik u er maar gewoon op attent. Er speelt iets bij Amsterdam Commodities. Het fonds doet het heel 2012 al geweldig (dik +30%), maar zet gisteren en vandaag een versnelling in op torenhóóg volume.

De dagkoers vliegt wild heen en weer. Wie-o-wie, wat speelt hier?


Update 9:15 uur: Technische, fundamentele en... haaranalyse!

Help me even, welke Nederlandse CEO's zijn er allemaal kaal? Want behalve dat we meer promotiekansen hebben met een glimmend biljartballetje, willen we natuurlijk ook d.r.i.n.g.e.n.d. weten of zo'n kapsel ook meer rendement oplevert. Uit de WSJ:

Hoe zit het eigenlijk met beleggers zelf? Een kleine proef op de som. Kijk toch eens even naar die uitstráááling! Het fonds van die op deze site welbekende meneer doet het in elk geval beter dan de AEX het laatste jaar :-)


Update 8:45 uur: Dûh...

De futures zijn de niet de vlotste vandaag... Let op ArcelorMittal, want Citigroup zet het fonds op neutral van buy en hakt als een slager in het koersdoel: naar 11,30 van 17,00 euro (-33,53%). Air France-KLM, waarvan het aandeel het zo goed deed in september, vervoert meer passagiers. Verder nog geen nieuws.


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

De S&P 500 staat nog geen procent onder de vijfjaars top, dus als dat Payroll Report vanmiddag nou ruim meevalt...? Jawel, eerste vrijdag van de maand, ofwel we zitten elkaar bij gebrek aan andere data weer de hele dag op te stoken voor het maandelijkse, Amerikaanse werkgelegenheidsrapport om 14:30 uur.

Vandaag is dat iets anders, want kijk om 12:00 uur ook naar de Duitse fäbrieksörders. Zeker nu BMW meldt dat ze in september in China haar verkopen met +34% zag stijgen. Misschien gaat het toch niet zo slecht daar. Om deze twee punten gaat het vandaag en misschien die Spaanse industriële productie.

Grote blikvangers zijn EUR/USD dat nog altijd nipt boven 1,30 staat. Een score die zomaar op het bord stond gisteren op dat toch niet al te swingende verhaal van ECB-capo Mario Draghi. Goud hikt weer tegen 1800 dollar en kan daar met zijn vaak typische, wilde intradag uitslagen zomaar doorheen. Of niet.

Zygna drama

Dan was er nabeurs New York - het zijn ook altijd dezelfden, hé? - Zynga met een winstwaarschuwing. De koers deed in de officieuze, professionele handel After Hours een flabbergasting -19,01%. Samsung Electronics heeft beter nieuws. Dat verhoogt juist haar verwachtingen, maar doet nu toch slechts een benepen -0,07%.

Oh ja, de Bank of Japan laat de rente onveranderd op 0,1% (waar intussen een dikke laag stof op zit...). Prettig weekend en beste Vlaamse lezers, morgen kunt u mijn collega Pieter Kort en ik levend en al bewonderen op de Dag van de Tips in Antwerpen. Leuk hé, we gaan eens bij jullie kijken in plaats van andersom.

Genoeg, hoogste tijd om naar de koersen te kijken:

 • Niet blazen, maar de futures openen hoger. Hé, de Bund future opent net zo hard in de min. Als dit zo blijft dan moet er meer koerswinst voor aandelen inzitten
 • Azië staat er prima bij (Shanghai is nog steeds dicht), alleen India staat in de min
 • EUR/USD handhaaft zich met kunst en vliegwerk boven 1,30
 • Goud en zilver doen het erg goed en oliebenchmarks WTI en Brent moeten terug. Nu die prijs aan de pomp nog. Heeft iemand Markie & Diedie al over dat Kwartje van Kok gehoord...?  

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Het blijft een fascinerende grafiek...

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om even doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Marco-agenda

 • 01:50 Japan: rentebesluit BoJ (consensus: unch 0,10%)
 • 09:00 Spanje: industriële productie augustus (consensus: -5,5%)
 • 11:00 EU: BBP KW2 (consensus: -0,2%)
 • 12:00 Duitsland: fabrieksorders augustus (consensus: -0,5%)
 • 14:30 VS: Payroll Report september (consensus: +113.000 & 8,1%)
 • 21:00 VS: consumentenkrediet augustus (consensus: +7,8 miljard dollar)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 05 mrt BeursVandaag: Volle bak! 2
 2. 04 mrt Oei, Wall Street doet het alwéér
 3. 04 mrt Defensieve waarden boven

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 5 oktober 2012 11:45
  Over update 11:00 uur: er staat niet dat Amerikanen aandelen verkopen, maar dat Amerikanen aandelenfondsen verkopen. Dat is niet hetzelfde. Misschien kopen ze wel even massaal individuele aandelen. Dat zie je niet in dat grafiekje. Verder hoeft het verkopen van aandelenfondsen geen directe invloed te hebben op de S&P500. Als er bijvoorbeeld veel geld aan smallcapfondsen wordt onttrokken, zal dat geen enkel effect hebben op de S&P500 waar alleen largecaps in zitten. Verder kunnen de verkopen geconcentreerd zitten in bepaalde sectoren. Het grafiekje zegt natuurlijk wel iets, maar hele vergaande conclusies kun je er niet uit trekken.
 2. trein1989 5 oktober 2012 17:34
  quote:

  korbe007 schreef op 5 oktober 2012 16:26:


  die parttime jobs gold en geldt ook voor nederland: hier heet dat studeren. voor zover ik me herinner zijn velen in 2007-2008 gaan studeren want geen baan. Amerika en Japan zullen voor een economische verrassing zorgen in november, las ik. De VS hebben we al, nu dan Japan.

  Om Obama nog 4 jaar te laten zitten als president
  Terwijl hun ook hun plafond bijna bereikt hebben qua schuld hun doen niet bezuiningen terwijl hun wel Europa pest met Bezuingen

  Kan ook dit zijn Wellicht werklozen die de handdoek werpen om dat ze geen vertrouwen meer hebben om een baan te vinden
  gaan ze ook niet meer naar op zoek en vind je ze ook niet bij het cijfer
14 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 653,87 05 mrt
  -3,80
  -0,58%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 22,490 05 mrt
  +0,300
  +1,35%
 3. Air France-KLM 5,180 05 mrt
  -0,338
  -6,13%
 4. Alcoa Corp 28,990 05 mrt
  +0,400
  +1,40%
 5. Amsterdam Commodities 20,500 05 mrt
  0,000
  0,00%
 6. ArcelorMittal 19,988 05 mrt
  -0,097
  -0,48%
 7. BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG 76,180 05 mrt
  +0,900
  +1,20%
 8. CECONOMY AG 5,065 05 mrt
  -0,130
  -2,50%
 9. Corbion 43,500 05 mrt
  -3,850
  -8,13%
 10. Fagron 19,200 05 mrt
  -0,210
  -1,08%
 11. Wells Fargo & Co 37,430 05 mrt
  +0,270
  +0,73%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare