Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fiscale cliffhanger

Ik had u een tijdje geleden beloofd behalve de zwaluwen ook een setje met indicatoren te geven die juist sombere verwachtingen weergeven. Een van die anti-geluiden gaat over de fiscal cliff.

De fiscale afgrond zorgt ervoor dat bedrijven hun investeringen afremmen. Verstandig gedrag zo voor een afgrond. Dat lijkt overeen te stemmen met de data van bedrijfsinvesteringen.


Rode lijn = bedrijfsinvesteringen; zwarte lijn = nieuwe bedrijfsorders.

De fiscal cliff is een samenraapsel van diverse belastingmaatregelen die allemaal tegelijkertijd aflopen.

  1. De social security-afdracht, die tijdelijk is verminderd. In 2013 moeten werknemers weer de normale bijdrage gaan betalen. Dat betekent een extra last van 100 miljard dollar.
  2. De alternative minimum max fix (93 miljard dollar).

Om deze belastingen precies te begrijpen moet u Amerikaansebelastingdeskundige zijn. Maar per saldo gaat de gemidelde Amerikaan flink wat meer betalen dan in 2012.

Als laatste zijn er de belastingverlagingen van Bush die nu pas aflopen. Alles bij elkaar zou het 560 miljard dollar (3,5% van de Amerikaanse bruto binnenlands product) meer belasting opleveren. Dat is overigens erg goed voor het begrotingstekort, maar slecht voor de economie.

Geld wat je aan de regering geeft kun je zelf niet uitgeven. En de overheid geeft het ook niet uit, want dit geld is bedoeld om het tekort te verminderen. Dat mag ook wel want qua tekorten doet de Verenigde Staten niet veel voor Griekenland onder.

Tekort Griekenland en Verenigde Staten

Al verwerkt
Er is een schrale troost. Hoe meer iedereen het er over heeft, hoe groter de kans is dat het al in de koersen verwerkt zit. Vandaar dat de volgende grafiek van Merril Lynch zo interessant is. Het geeft het aantal keren dat de fiscal cliff in de Financial Times staat.

U ziet het, men heeft het er over, dus zal het in ieder geval geen verrassing meer zijn. Of het genoeg in de koersen zit is natuurlijk altijd de vraag. Of zou het een Y2K probleem zijn?

U weet nog wel de meeste computers waren niet ingesteld op het jaar 2000. En een heleboel systemen zouden op hol slaan en chaos veroorzaken. Uiteindelijk liep het met een sisser af.

De koersen daalden door deze vrees in oktober (18 oktober om precies te zijn) tot een dieptepunt, maar in de laatste twee maanden was er een herstel van een dikke 100 AEX-punten. Ook door de toen heersende internethype.

Als ik in de komende weken nog wat informatie of andere visies op deze economische cliff-hanger tegenkom,laat ik het u weten.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 2 oktober 2012 11:33
    het zit uiteraard niet in de koersen verwerkt, omdat niemand er vanuit gaat dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Men gaat er vanuit dat het eerst een half jaar wordt uitgesteld waarna in de tussentijd alsnog een compromis wordt bereikt, afhankelijk van de verkiezingsuitslag.
  2. frank2you 2 oktober 2012 11:47
    Mijnheer van Zeijl, als u nog meer info over de cliff-hanger tegenkomt hebben wij het al lang gelezen, ook over uw conclusie dat het al in de koerse verwerkt is hebt u niet echt nagedacht. Verder zijn uw columns achterhaald en dus overbodig en sluit ik me volledig bij bovenstaande reactie aan.
  3. [verwijderd] 2 oktober 2012 15:43
    In de koersen verwerkt? Een soort Y2K probleem? Keep on dreaming! In februari, dus voordat de cliff een issue werd in de FT, stond de DJI een paar procent onder de huidige koers. Maar zolang beleggers hun staatsobligaties kunnen inruilen bij de centrale bank, in ruil voor verse cash om andere dingen te kopen, zullen de koersen wel blijven stijgen. Al was het alleen maar vanwege de inflatie die al die verse cash op termijn kan gaan opwekken.
  4. [verwijderd] 2 oktober 2012 15:56
    Hoezo, this fiscal cliff is a non-issue and upcoming non-event, omdat er altijd een reddingslijn vanuit de Fed komt. De Fed koopt comme l'habitude Amerikaanse staatsobligaties op, so this minor problem will be fixed. Daarbij zullen aandelenmarkten kunnen smullen van verse toevoer van vers bedrukt vers toiletpapier.
  5. Karel 200 2 oktober 2012 17:01
    De milleniumbug wordt heel vaak genoemd als voorbeeld van een bangmakerij terwijl er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn. Daarbij wordt ten onrechte over het hoofd is gezien dat er voorafgaand heel veel effort is gestoken om de software tijdig aan te passen om het probleem voor te zijn. Wanneer men dat niet had gedaan was er wel degelijk een groot probleem geweest.
    Ieta dergelijks zie je met een griepepidemie, die kan gelukkig meestal worden voorkomen door kwetsbare groepen op tijd te vaccineren. Wanneer er dan dank zij die vaacinatie geen uitbraak komt, dan heb je altijd lieden die ondoordacht beweren dat het vaccineren overbodig was omdat er toch geen epidemie kwam.
  6. Gerrit100 2 oktober 2012 19:15
    Ik denk dat de Obama de verkiezing gaat winnen.
    De Republikeinen hebben niet zoveel zin om de rommel op te ruimen.

    Volgens mij gaat Obama vervolgens de schandalige belastingvoordelen van de rijken en super rijken aanpakken, waartegen de Republikeinen moord en brand zullen roepen. (de Republikeinen zijn er stiekem ook van overtuigd dat dit nodig is, maar zij willen er niet hun vingers aan branden)
    De opbrengst van deze afroming kan dan gebruikt worden om de midden en lage inkomens zo veel mogelijk te ontzien.
    Maar goed het blijft allemaal koffiedik kijken natuurlijk.
  7. Geen Gezeik, iedereen rijk 3 oktober 2012 13:57
    De ervaring leert dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse politiek iets aan de tekorten en schulden gaat doen. De politieke patstelling tussen Republikeinen en Democraten garandeert dat ook vrijwel. Door de polarisatie tussen de 2 partijen is het sluiten van goede, werkbare compromissen vrijwel uitgesloten en door het politieke systeem in de VS waarbij het heel goed mogelijk is dat er bijvoorbeeld een Democratische president maar een Republikeinse meerderheid in senaat of Huis van Afgevaardigden is, wordt vrijwel gegarandeerd dat oplossingen van de ene partij door de andere kunnen worden geblokkeerd.
    Ik zie ook de opstelling van de FED niet veranderen. Die blijven gewoon met het opkopen van staatsobligaties en van alles en nog wat de instorting van de piramide voorkomen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links