Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De goudmanipulatie

Ook zo teleurgesteld in de daling van de goud- en zilveraandelen de afgelopen week? Goud stijgt toch als de beurzen en de dollar dalen? Wat is er aan de hand? Volgens nieuwe bewijzen wordt de goud- en zilverprijs al jarenlang gemanipuleerd.

In de afgelopen weken zorgde vooral een rapport van de Royal Bank of Canada (RBC) voor grote opschudding in de goudwereld. Volgens het rapport zal de ‘revival’ van goud niet alleen doorzetten, maar staat de prijs zelfs op het punt van exploderen. Wat is het geval? Sinds jaar en dag probeert actiegroep Gata duidelijk te maken dat goud wordt gemanipuleerd, met als doel de prijs laag te houden.

Dit is met name voor de VS van groot belang, om zodoende de dollar sterk en de inflatie en rente laag te houden. De dollar vervangt sinds enkele tientallen jaren vaak het goud in de kluizen van centrale banken. In plaats van de goudstandaard leven we nu dus met de dollarstandaard. Deze theorie werd tot voor kort worden gezien als het complotdenken van een aantal doorgedraaide actievoerders en goudgelovigen.

Centrale banken drukken prijs
Het rapport van de RBC, geschreven door hun eigen goudspecialist John Embry, was de steun uit onverdachte hoek, waar Gata al jaren op zat te wachten. De actiegroep kreeg het stuk toegespeeld door een aanhanger, die behoorde tot een klein groepje rijke klanten van de bank. Goede en dus vermogende klanten hebben bij banken een streepje voor en krijgen vaker informatie toegespeeld, die gewone klanten niet te zien krijgen.

Toen Gata het rapport vervolgens publiceerde, maakte de RBC het alleen maar erger. Eerst ontkende de bank de verspreiding van het onthullende rapport, daarna zei ze dat het om een interne studie ging, die nooit naar buiten had mogen worden gebracht. Hierdoor kreeg het meer gezag, omdat het ging om een uitgelekt officieel rapport van een van de grootste banken van Canada. Een land met de meeste beursgenoteerde goud- en zilvermijnen…

Wat voor schokkends stond er precies in? Ja, de centrale banken houden goud al jaren kunstmatig laag en accepteren niet dat de goudprijs verder stijgt. De Fed speelt hierin de hoofdrol. Sinds 1994 wordt de goudprijs tijdens de handel in New York gemanipuleerd. Dit blijkt ook uit een onderzoek naar de intra-dag goudprijs.

Derivatenberg in shortposities
Duidelijk is dat in de eerste uren van de handel in goud in de VS de markt naar beneden wordt gedrukt. Dit gebeurt door, via optiecontracten, elke dag goud te verkopen, Hierdoor is een enorme derivatenberg in shortposities ontstaan bij met name JP Morgan. Deze bank bezit 40 miljard van de in totaal aanwezige 60 miljard aan goudderivaten (zie: Zeal). Ter vergelijking, dit is evenveel als de totale activa van onze nationale bank.

De marktmanipulatie is volgens de Canadese bank niet lang meer vol te houden:

  • Minder productie
    Door de jarenlange dalende goudprijs wordt steeds minder goud gedolven: in totaal 2800 ton, terwijl de markt behoefte heeft aan 4600 ton. Steeds meer onrendabele mijnen sluiten de poorten. Het verschil werd de afgelopen jaren aangevuld door de grootschalige verkopen van een groot deel van de voorraden van centrale banken tegen afbraakprijzen.

  • Shortposities onhoudbaar
    De derivatenberg aan shortposities is niet veel langer houdbaar. Als basis voor deze posities dient goud dat wordt geleend van centrale banken. Tegen een vergoeding van 1 à 2% per jaar heeft ook de Nederlandsche Bank jarenlang goud uitgeleend. DNB weigert te vertellen om hoeveel ton het gaat, maar heeft aangegeven dit in de toekomst minder makkelijk te doen.

  • Lage inflatie onhoudbaar
    De lage inflatie is onhoudbaar door de snelle geldgroei. Vooral in de VS draait de dollarpers stevig door. Extra liquiditeit moet vooral de huizenmarkt op peil houden. Goud stijgt bij de eerste signalen van inflatie, omdat het edelmetaal zelf geen inflatie kent. Er kan niet meer goud worden bijgemaakt. De totale hoeveelheid goud op de hele wereld past in een denkbeeldige ruimte van 19x19x19 meter.

  • Dollar verliest terrein
    De daling van de dollar zet door, waardoor veel partijen hun dollarreserves in goud om willen zetten. De Opec-landen maken geen geheim van hun wens olie in de toekomst niet meer in dollars af te rekenen. Ze studeren aan op koppeling aan de euro of zelfs goud.

  • Zwakke beurzen
    De dalende waarde van aandelen en obligaties, door de onrust op de markten, duurt volgens de RBC waarschijnlijk voort. Een verschuiving van een klein deel van al het belegde kapitaal richting goud doet de prijs enorm stijgen. Overigens, alle beursgenoteerde goudaandelen van de wereld kosten samen ongeveer 50 miljard dollar. Ter vergelijking: Amerikanen hebben meer dan 5000 miljard dollar in beleggingsfondsen zitten.

    Op basis van deze 5 punten verwacht de RBC dat de goudprijs een spectaculaire ontwikkeling kan laten zien. In de jaren zeventig, toen er in de VS een einde kwam aan het 50 jaar oude verbod om beleggingsgoud te bezitten, steeg de prijs in enkele jaren van 30 naar 800 dollar. Dat goudmijnen zelf rekening houden met sterk stijgende prijzen, blijkt uit dat ze steeds meer hun shortposities sluiten.

    Tijdens de jarenlange prijsdalingen dekten zij hun productie af. De afgelopen kwartalen werd steeds meer goud teruggekocht om deze posities, die bij een stijgende goudprijs verlies opleveren, te sluiten. Durban Deep heeft het afgelopen kwartaal zelfs het complete ‘hedge book’ gesloten.

    Morgan Stanley contra JP Morgan
    De eerste grote Amerikaanse bank heeft inmiddels ook de explosieve situatie onderkend. De bekende econoom Barton Biggs van Morgan Stanley (geen familie van JP Morgan) liet vorige week weten dat de goudprijs gemakkelijk honderden dollars kan stijgen. Net als de steenrijke personal-financegoeroe en goudspecialist Harry Schultz - te huur voor een vriendenprijsje van 2400 dollar per uur.

    Hij schreef vorige week aan zijn klanten dat de daling van de goudprijs in de afgelopen week met 10% verband moet houden met de dramatische situatie van JP Morgan en Citibank. Door hun betrokkenheid met derivatentrucs, zoals bij Enron, verloren beide op woensdag 20% van hun waarde.

    De daling van de goudprijs is volgens Schultz het gevolg van massale verkopen van optiecontracten op goud afgelopen dagen door JP Morgan, Goldman Sachs en Chase Manhattan. Hij ziet het als een laatste ultieme poging van de grootbanken om te voorkomen dat goud door de 330 dollar stoot. Een goudprijs boven dat niveau wordt door analisten als dodelijk gezien wegens de massieve shortposities die uitstaan.

    De banken kopen dus extra tijd en blijven hopen op een wonder. Het beloven dus spannende tijden te worden op de goudmarkt. Posities in mijnen kunnen, als bovenstaand scenario uitkomt, gemakkelijk honderden procenten gaan stijgen. Wie nog geen goud in portefeuille heeft, kan nu extra goedkoop inkopen doen.


    Service-info
    Wie zonder veel moeite in goud wil beleggen, kiest voor het gespecialiseerde beleggingsfonds Mercury Gold & Mining van Merrill Lynch. Wel eerst een rekening openen bij Fundcoach of Fundix. Meer info over goud en zilver vindt u bij Gold Eagle en Kitco.

    Wie fysiek goud wil kopen per ons, kilo of in munten kan terecht bij gespecialiseerde goudhandelaren (zie: Gouden Gids). Een goed adres is Drijfhout in Amsterdam Zuidoost. Het is ook mogelijk een goudrekening te openen bij Drijfhout of uw bank, zodat u het goud niet zelf hoeft te bewaren.

    Let op, edelmetalen hebben een hoog speculatief gehalte!


    Willem Middelkoop is journalist. Middelkoop schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op middelkoop@iex.nl


  • Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Willem Middelkoop

    Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

    Meer over Willem Middelkoop

    Recente artikelen van Willem Middelkoop

    1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
    2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
    3. jun '11 Derivaten des doods 35

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links