Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bernanke vs. Draghi, dollar vs. euro

Tijdens de jaarlijkse zomerpicknick voor centrale bankiers en aanverwante in Jackson Hole, Wyoming (Draghi was verhinderd, te druk om draagvlak voor wat later OMT genoemd zou worden, te creëren) sprak Fed-baas Ben Bernanke opnieuw groot vertrouwen uit in het instrument van kwantitatieve verruiming.

De markt trok hieruit de conclusie dat waarschijnlijk al in september een nieuw, derde rondje zou worden aangekondigd van beperkte omvang, zeg: 300 miljard dollar. Toen de non-farms opnieuw tegenvielen, was een aankondiging op 13 september zeker. So far, so dul…

Maar Bernanke wist markten toch te verrassen. In plaats van een bedrag, kondigde Bernanke een regel aan: 40 miljard dollar per maand, voor onbepaalde tijd. Totdat de Fed tevreden is, dat wil zeggen totdat de arbeidsmarkt substantieel is verbeterd.

In de contramine
Dat ‘substantieel’ is verder ter interpretatie van de Fed, dus dat geeft een hoop ruimte. Verder verzekert de Fed de markten dat haar agressieve beleid geruime tijd zal worden voortgezet nadat de economie tekenen van kracht vertoont. Met andere woorden de Fed zegt op voorhand achter de curve te blijven.

Tenslotte beloofde de Fed de korte rente in elk geval tot medio 2015 rond de nul te houden. Wat pleit voor Bernanke’s leiderschapskwaliteiten is dat er maar een dissident in het FOMC was, Jeffrey M. Lacker van de Federal Reserve Bank of Richmond, maar die is al het hele jaar in de contramine.

Medio 2015 is overigens na de datum waarop Bernanke moet worden herbenoemd, dus we moeten maar afwachten of deze goede voornemens worden uitgevoerd. Het doet denken aan Odysseus en de Sirenen, met dit verschil dat Odysseus zichzelf aan de mast probeert vast te binden. Een betere vergelijking is wellicht met een automatische piloot. Niets kan de bemanning weerhouden bij gelegenheid op handbediening over te gaan.

Japanse verruiming
Voorlopig kan de Fed echter met deze regel ongestoord aan de slag. In eerste instantie beperkt het aankoopprogramma zich tot leningen gedekt met hypotheken, maar de verklaring van het FOMC laat alle ruimte om ook andere activa in een later stadium te kopen, mocht de arbeidsmarkt onvoldoende verbeteren. Wie weet komt het nog eens tot de aankoop van aandelen!?

Gedurende het restant van de Amerikaanse verkiezingscampagne en het toenemende politieke gesteggel vanwege de dreigende ‘fiscal cliff’ kan Bernanke eenvoudig verwijzen naar zijn doorlopende opkoopprogramma en zo de roep om ad hoc maatregelen pareren.

Japanse beleidsmakers gaven te kennen de tekenen des tijds te verstaan. De centrale bank van Japan had weinig tijd nodig, daarbij overigens ook geholpen door recente zwakke cijfers over de Japanse economie en ook een aldaar dreigende ‘fiscal cliff’ door een politieke impasse, om een verruiming van haar programma van kwantitatieve verruiming aan te kondigen.

Niet gebeuren
De agressiviteit van de Fed voert ook de druk op de Europese Centrale Bank op. Ten opzichte van de dollar leefde de euro op na de aankondiging van voorwaardelijke kwantitatieve verruiming door de ECB (OMT). Mits lidstaten zich in het veiligheidsnet storten, kan de ECB in beginsel onbeperkt interveniëren aan het korte eind van de yieldcurve (tot drie jaar) om de financieringslasten voor de betrokken lidstaat in toom te houden.

Dit klinkt een stuk omslachtiger dan het Fed-beleid en dat is het ook, maar het koopt weer tijd voor de eurozone. Na de aankondiging van de Fed versterkte de euro verder. Nu is een vaste euro wel het laatste wat de eurozone kan gebruiken, maar de bereidheid tot vergelijkbare actie als de Fed is gering.

Uiteraard zou de ECB ook een politiek neutraal opkoopprogramma van overheidsschuld in de eurozone kunnen opstarten. Een mandje van verschillende leningen, BBP-gewogen, met vergelijkbare looptijden bijvoorbeeld. Zij zou ook de rente naar nul kunnen brengen en het disconto zelfs beneden nul. Ik zie dat voorlopig niet gebeuren.

Tijdelijke eurokracht
Het meer terughoudende beleid in de eurozone is overigens geen goed nieuws voor de koersontwikkeling van de munt. Het is een kwestie van tijd of spanningen binnen de Eurozone lopen weer op. De Europese economieën raken verder in het slop. Griekenland blijft een hoofdpijndossier. De Spaanse regering aarzelt zich in het veiligheidsnet te storten en zich onder curatele van onder meer het IMF te plaatsen.

Berlusconi dreigt met een politiek comeback. Structurele maatregelen, zoals de oprichting van een bankenunie en een depositogarantiestelsel vlotten niet erg. De recente eurokracht is naar mijn mening dan ook tijdelijk, tenzij Amerikaanse politici de Amerikaanse economie in het ravijn storten. Dat lijkt me echter weinig aannemelijk.


Léon Cornelissen is Hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Robeco. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hij houdt uitsluitend posities in open-ended-beleggingsfondsen aan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Léon Cornelissen

Léon Cornelissen studeerde monetaire economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 1990 werkt hij bij Robeco waar hij diverse functies op de afdelingen Treasury, Fixed Income Management, Risk Management, IRIS en Financiële Markten Research heeft bekleed. Sinds 2009 is hij bij Robeco Chief Economist/Hoofdeconoom....

Meer over Léon Cornelissen

Recente artikelen van Léon Cornelissen

  1. feb '12 Geen medicijn zonder bijwerkingen 11
  2. okt '07 Bull run op Chinese aandelen 21

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 19 september 2012 16:51
    quote:

    geobeo schreef op 19 september 2012 16:25:

    Kan iemand mij uitleggen, waarom de waarde van een munt stijgt naarmate hij minder schaars wordt (door bijprinten)?

    Dat rijmt niet met mijn middelbare school economie lessen (van vele jaren terug).
    De doorloopsnelheid wordt hoger dus komt "de munt" vaker voorbij..

    Is een mooie formule voor...
    nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking

    Gr
  2. [verwijderd] 19 september 2012 18:45
    quote:

    geobeo schreef op 19 september 2012 16:25:

    Kan iemand mij uitleggen, waarom de waarde van een munt stijgt naarmate hij minder schaars wordt (door bijprinten)?

    Dat rijmt niet met mijn middelbare school economie lessen (van vele jaren terug).
    Omdat de munt waartegen koers wordt vergeleken nog meer bijgedrukt wordt.
  3. Positief-nr2 20 september 2012 10:40
    Het wordt steeds meer van belang dat de ECB (Europese Centrale Bank) werk maakt van de Euro waarde bewaking, toen de Euro werd ingevoerd is gemeld dat een waardekoppeling door waardebewaking zou plaats vinden met d EURO-US-Dollar waarde van 1 op 1, deze waardebewaking zou vergelijkbaar zijn met waardekoppeling van de D-Mark en de NL-Gulden. De tijd dringt dat deze waardekoppeling wordt waar gemaakt. De werkloosheid in de EU loopt al naar de 13% en in de USA is de werkloosheid gedaald naar 8,1%. Het wordt tijd dat Europa. de ECB stimulerende maatregelen neemt om de werkloosheid terug te brengen en vergelijkbaar met de USA.
    USA gaat door met stimulerende maatregelen, waar blijf Europa.
    De EU gegevens werkloosheid worden bijgehouden door Eurostat en vertraagd gepubliceerd,zie:
    europa.eu/rapid/pressReleasesAction.d...

  4. [verwijderd] 20 september 2012 17:31
    quote:

    geobeo schreef op 19 september 2012 16:25:

    Kan iemand mij uitleggen, waarom de waarde van een munt stijgt naarmate hij minder schaars wordt (door bijprinten)?

    Dat rijmt niet met mijn middelbare school economie lessen (van vele jaren terug).
    Da´s de factor "groei" die een rol speelt. Men heeft meer vertrouwen in groei in de US dan in Europa, dat maakt de USD sterker tegenover de EUR. En aan de andere kant wordt het zwakker door het bijdrukken. Maar groeiverwachting weegt nu even zwaarder kennelijk.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links