Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tijdelijke verstoring

In een tijdsbestek van één week waren er liefst drie gebeurtenissen die in ieder geval voor de korte termijn een forse invloed hadden op de internationale financiële markten. Dit waren achtereenvolgens:

  • Donderdag 6 september de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) van het ongelimiteerd opkopen van kortlopende staatsobligaties van eurolanden in de problemen (wel met een reeks voorwaarden).
  • Woensdag 12 september het besluit van het Duitse hoofdgerechtshof dat het steunfonds ESM aan de Duitse wetgeving voldoet.
  • Donderdag 13 september het besluit van de Federal Reserve om de geldpersen weer op volle toeren te laten draaien door het ongelimiteerd opkopen van hypotheekobligaties.

De volledige stijging op de internationale beurzen de afgelopen weken is aan deze drie gebeurtenissen toe te schrijven. Hoe passen deze koersstijgingen, die meestal gepaard gingen met nieuwe highs, in het cyclusbeeld van Hurst, dat juist een top in de markt voorziet?

Lange termijn
Het uitgangspunt van Hurst is dat fundamentele gebeurtenissen alleen op de lange termijn hun impact hebben op het koersverloop. Dit betekent dat bovenstaand beschreven acties van de ECB en de Fed, als ze al nuttig blijken te zijn, alleen op de lange termijn effect kunnen sorteren.

Maar dit is in tegenspraak met de vaststelling dat de koersstijgingen van de afgelopen week bijna tot op de minuut zijn toe te schrijven aan de woorden van Draghi & Co.

Hoe zijn deze twee uitersten bij elkaar te brengen? De oplossing is te vinden bij een van de basisprincipes van de theorie van Hurst, namelijk het principe van variatie. Het koersverloop van een heleboel aandelen en indices lijkt erg op elkaar, maar is toch ook duidelijk verschillend.

  • dat ze op elkaar lijken komt door de overeenkomstige cycli
  • dat ze van elkaar verschillen komt door de variatie in cycluslengte en amplitude

Tijdelijk
Deze variaties treden op door de impact van allerlei externe impulsen die veelal kortstondig tot een amplitudevergroting of -verkleining leiden of tot een iets grotere of kortere cycluslengte.

Hurst betoogt echter dat het hier allemaal om tijdelijke verstoringen handelt. Ook de ingrepen van de centrale banken zullen dan ook tot slechts een tijdelijke verstoring van de cycli leiden.

Intenationale aandelenmarkten nog steeds op schema voor daling

Klik op de grafiek voor een grote versie


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 19 september 2012 11:30
    Tijdelijke verstoringen. Klinkt mooi academisch. In ieder geval resulteert eea in, dat dit model zo niet werkbaar is voor een belegger. Althans is niet inzetbaar als methodiek om je beleggingsbeslissingen op te baseren. Immers het leidt niet tot significante meerwaarde tov benchmark.
  2. forum rang 6 haas 20 september 2012 06:58
    quote:

    holenbeer schreef op 19 september 2012 13:22:

    Als ik de column samenvat staat er:

    - Er gebeurden 3 dingen
    - Fundamentele gebeurtenissen hebben alleen op lange termijn invloed
    - De koersen reageerden direct op deze 3 gebeurtenissen
    - Dus moeten het wel tijdelijke verstoringen zijn

    Dus?
    de aex schommelt tussen 328- 338 sinds 6 sept......
    en kwam in aanloop voor de 3 dingen van 338 naar 328
    Goud in 4 mnd van 150 nr 1770 (die top was er ook op 1-11-2011 en 1-2-2012.

    En over 3 mnd begint (21-12) de Winterseizoen:)
    wss zo tegen de kerst nwe regering......?
    Of toch mss op 5-12 ?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links