Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terecht cynisch...

Op mijn cynische artikel over Apple van vorige week heb ik veel reactie gekregen. Ik heb iedereen tot denken willen aanzetten en als ik licht cynisch ben, denken velen dat ik serieus ben. Vandaar dat ik mijn cynische wat aangezet heb.

Leuk om te zien is dat meer mensen het idee hebben dat Apple een enorme hype is. Mensen gingen de straat op met een het oude model en... Wat betreft Apple is het wel duidelijk.

Nee het is nog geen sell maar ook is het goed te zien dat Steven Wozniak, de medeoprichter van Apple, denkt dat Apple een hoger beroep tegen Samsung gaat verliezen. Ook vindt hij dat je helemaal geen patentenoorlogen moet voeren. Samenwerken en patenten uitwisselen is beter voor iedereen.

Een laatste bericht wat ook wel opmerkelijk was dat de Nederlandse netwerken nog niet klaar zijn voor de iPhone5.

Gauw door naar Intel. Dit bedrijf kwam weken geleden met een winstwaarschuwing en ging flink onderuit.

Daarom waren de ogen gericht op Texas Intruments, hun outlook voor de chipindustrie was ook voorzichtig. We hadden dan ook verkoopsignalen. Maar als ze door Ben B. een slot boven de 29,72 weten neer te zetten krijgen ze een koopsignaal. Ik verwacht dit niet, maar dit is wel iets om in de gaten te houden.

Het steunlijntje bij ASML heeft ook nog even gehouden door de extreme positieve signalen van QE3. Maar in de Twindicator krijgen we pas boven de 45,54 euro weer een koopsignaal en dat zie ik niet direct gebeuren.

IT blijft ondanks een kleine teruggang in de chipsector wel volop in de belangstelling. Google heeft een mooie rit gemaakt. Ik was positief op dit aandeel.

Als ik naar de weekgrafiek kijk dan zien we dat de koers op een oud hoogtepunt ligt en tegen een weerstandslijn aanzit. Ook hebben is er een doji star (een verkoopsignaal in de candle) in de weekgrafiek.

Kortom even winst nemen kan geen kwaad. Ik koop liever Rimm (BlackBerry) op deze niveaus. Maar ik ben een bodemvisser en een contrair belegger. Wel heb ik koopsignalen in Rimm.

Ik ben ook al een tijdje positief op Facebook en heb hier vorige week ook koopsignalen voor ontvangen. Facebook wil met een zoekmachine en een telefoon komen. Of de concurrentie aangaan met de partijen waar je van afhankelijk bent nu echt iets is, betwijfel ik. Maar ik ben dan ook geen visionair.

Grappig vind ik ook dat Microsoft (MSFT) profiteert van alle commotie rond de Apple-telefoon. Juist door alle patenten rond Apple, kiezen meer en meer aanbieders voor de besturing van Microsoft.

Ook Nokia heeft weer een koopsignaal en ik geloof heilig in de wederopstanding van dit merk.

Een wederopstanding waar ik al niet meer in geloofde was AIG. De Amerikaanse overheid verkocht met een grote winst haar belang dat ze eerder genomen had in de kredietcrisis. De koers staat op een koopsignaal alsof er nooit iets is gebeurd.

Echter als ik naar AIG op de langere termijn kijk, dan verdienen op deze niveaus maar weinig investeerders aan de actie van de Amerikaanse overheid. Je moet wel heel veel hebben bijgekocht.

Leuk nieuws om af te sluiten.
Vandaag komen er naast de turbo’s ook boosters van RBS. U krijgt dus de mogelijkheid om met zeer hoge hefboom in te spelen op een beweging omhoog (booster long) en of een beweging omlaag (booster short).

De stoploss is gelijk aan het financieringsniveau dus als de stoploss geraakt wordt krijgt u geen restwaarde meer. Ik vind dit een mooie aanvulling op het reeds bestaande turbopallet. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. z0n0p 17 september 2012 11:43
    Helaas, wil maar niet lukken om Apple te bashen (mag niet!). Dus ONterecht cynisch:

    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-170912-098/...

    Maar die mobile-markt is wel heel instabiel: zie Nokia. Maar eens een paria, altijd een paria. Welke loser wil nu op het schoolplein met een Nokia worden gezien? NOT!!!!!
  2. [verwijderd] 17 september 2012 12:47
    Frank ik volg jouw twijfels over Apple nu al een hele tijd, maar pas sinds de gerechtelijke uitspraak voor Apple tegen Samsung begin ik ook mijn twijfels te krijgen. Als je met dit soort machtsmiddelen je positie moet verdedigen kun je o.d.d. niet op veel sympathie rekenen. Een volgend punt zijn er de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeiders bij contractors in lage lonen landen de Apple producten in fabriceren. Dat komt steeds meer in de openbaarheid. Dan is er de starheid waarmee Apple haar technologie afschermt en verbindingen met concurrerende producten verhindert.

    De hausse rond Apple is vnl gebaseerd op een soort religieuze aanbidding van het bedrijf en z'n voormannen, maar sinds 2000 jaar weten we dat dit snel kan omslaan in afkeer. En zonder die magie is Apple niet meer dan een bedrijf dat aardige producten op de markt brengt tegen veel te hoge prijzen.

    De huidige koersen acht ik dan ook op iets langere termijn niet houdbaar. Op korte termijn (3-12 maanden)kan de hype nog wel even aanhouden.
  3. Chicken_Skin_Music 17 september 2012 13:23
    @Frank, op lange termijn kun je volgens mij niet long RIMM and long NOK zitten. Er is simpelweg niet genoeg marktruimte voor beide merken om een comeback te maken.
    En dan gaat het eigenlijk niet zozeer over de merken zelf, maar over de besturingsystemen waarop ze draaien.

    Mogelijke scenarios:
    1) Zowel Windows Phone als BlackBerry krijgen onvoldoende marktaandeel en sterven af.
    2) Windows Phone slaat aan en groeit tot minimaal 20% marktaandeel. Blackberry sterft af. Nokia herstelt.
    3) Blackberry groeit tot minimaal 20% en Windows Phone sterft af (en daarmee Nokia ook).

    Onmogelijke scenarios:
    4) Windows Phone en BlackBerry groeien beide tot ieder 20% marktaandeel.
    5) Nokia en (of) BlackBerry springen plotseling over op Android en maken een verrassende comeback.

  4. lamorra 17 september 2012 13:32
    Maar beste Cees,

    Even full disclosure: je bent naar mijn gevoel al jaren bearish op Apple, vroeg of laat krijg je dan natuurlijk een keer gelijk. Maar wat was de koers van het aandeel toen je het voor het eerst was: was het $ 200,-, $ 300,-, $ 400,-. In elk geval zeer flink onder de huidige koers.
  5. Chicken_Skin_Music 17 september 2012 13:43
    quote:

    lamorra schreef op 17 september 2012 13:32:

    Maar beste Cees,

    Even full disclosure: je bent naar mijn gevoel al jaren bearish op Apple, vroeg of laat krijg je dan natuurlijk een keer gelijk. Maar wat was de koers van het aandeel toen je het voor het eerst was: was het $ 200,-, $ 300,-, $ 400,-. In elk geval zeer flink onder de huidige koers.
    Tja, aan de andere kant: zo waren er tot maart 2000 ook een analisten die met veel hoon uitgelachen werden omdat ze jaar in jaar uit bleven schrijven dat de internetaandelen veel te duur waren.
  6. [verwijderd] 17 september 2012 18:35
    Slechts ter duurzaam het verder hierbij latende kennisgeving: zoals gebruikelijk een zeer leeswaardig, interessant en tevens deskundig inzicht gevend artikel van een deskundig auteur die als vermogensbeheerder hoogstwaarschijnlijk slechts op zoek is naar rendement wat niet verkeerd hoeft te zijn en slechts geheel terecht enige twijfels voor de langere termijn naar voren brengt over een door vele Windows-gebruikers in de wereld als een religieuze sekte ervaren concurrerend merk, welk concurrerend merk in de wereld gelukkig of helaas niet iets anders kan doen dan alles even perfect en dus in de wereld duurzaam veel beter dan de concurrentie dit in de wereld doet te doen, hoewel uiteraard niets in de wereld de hele tijd voor 100,00% perfect is, zodat op een gegeven moment een ritje of rit naar beneden op een doorsnee dag van een doorsnee (mogelijk over de rest van de wereld vanuit hierbij betrokken lidstaten uitslaande brand van een Euro schulden- en vertrouwens) crisis ook weer niet door iedereen op de wereld niet geheel uitgesloten kan worden.
  7. [verwijderd] 17 september 2012 20:34
    Leuk filmpje, maar ze hebben natuurlijk wel de grappigste uitgezocht. Steven Wozniak werkt al jaren niet meer voor Apple en is geen jurist. Zijn mening doet er niet toe. Verder maakt Apple heeft meer producten dan mobiele telefoons. Verder blijven veel mensen bij het iOS, vanwege reeds aangeschafte apps en media. De gemiddelde Apple gebruiker geeft meer uit aan apps dan een Android-gebruiker. Ontwikkelaars kiezen daarom nog altijd eerst voor Apple. Die ruime keuze en gebruiksvriendelijkheid is veel belangrijker dan de beste specificaties.

    Microsoft heeft daarentegen wel nieuwe kansen met nieuwe tablets en operating systemen. Het ecosysteem van Windows Phone staat alleen in verhouding wel nog in haar kinderschoenen. Maar ook al zal deze aanslaan, Nokia heeft geen alleenrecht op Windows Phone. Nokia stelt meer niks voor. Hun nieuwe zwaargewicht (letterlijk, want 185 gram! voor draadloos opladen en een goede camera) ligt nog niet in de winkel en is niet te pre-orderen. Nog meer achterstand, terwijl het vroeger elk kwartaal tientallen modellen de winkels in pushte.

    RIM stelt haar nieuwe OS steeds verder uit en is zo goed als dood. Geen ontwikkelaar die zich daar nog op richt.

  8. [verwijderd] 18 september 2012 13:59
    Dit zei Frank in zijn vorige cynische artikel
    "Een daling onder de 651,60 dollar geeft pas een verkoop in de Twindicator."
    die indicator begrijp ik niet goed: als het aandeel nu rond de 700 staat en ik ga verkopen, waarom dan geen indicator die NU sell aangeeft? ik gooi namelijk al 50 dollar per aandeel weg door op de twinindicator te wachten. dat is net zo iets als op de spoorweg wachten tot de trein over mijn tenen rijdt, en dan voeten terugtrekken. En ik heb best behoefte aan hulp wat nu weer te doen met mijn stukjes. van winstnemen is niemand armer geworden maar met Apple ging dat soms ook fout en moest ik duurder terugkopen. deze keer niet maar dan nog: wat te doen met apple op 700, Frank nou even serieus: gooi je beste analyse eens op tafel naast het fruit.
  9. [verwijderd] 18 september 2012 14:12
    Ik denk scenario 2. Misschien erg simplistisch gedacht, maar ik heb een nokia lumia 800 en moet zeggen dat windows zeker niet tekort doet in vergelijking met apple(, hiervoor had ik een iphone). Nu de grote broer van de nokia lumia 800, de nokia lumia 900, op de markt komt met een extra camara voorop om te skypen en andere extra's, denk ik dat het erg aantrekkelijk is voor de consument een nokia lumia 900 te kopen. Helemaal nu de iphone 5 toch eigenlijk niks nieuws te bieden heeft en veel duurder is dan een nokia lumia 900. Als er meer apps komen, die er komen door meer gebruikers, zal Nokia weer opstaan uit zijn graf. Er moet dus nog heel wat gebeuren wil Nokia weer tussen de grote jongens zitten, maar ik geloof er in.
  10. [verwijderd] 18 september 2012 18:01
    quote:

    Doemaarnormaal! schreef op 18 september 2012 14:12:

    Ik denk scenario 2. Misschien erg simplistisch gedacht, maar ik heb een nokia lumia 800 en moet zeggen dat windows zeker niet tekort doet in vergelijking met apple(, hiervoor had ik een iphone). Nu de grote broer van de nokia lumia 800, de nokia lumia 900, op de markt komt met een extra camara voorop om te skypen en andere extra's, denk ik dat het erg aantrekkelijk is voor de consument een nokia lumia 900 te kopen. Helemaal nu de iphone 5 toch eigenlijk niks nieuws te bieden heeft en veel duurder is dan een nokia lumia 900. Als er meer apps komen, die er komen door meer gebruikers, zal Nokia weer opstaan uit zijn graf. Er moet dus nog heel wat gebeuren wil Nokia weer tussen de grote jongens zitten, maar ik geloof er in.
    Dat van die apps helpen, maar de achterstand op Android en Apple zal een probeem blijven. Nokia moet bovendien concurreren met andere Windows Phone fabrikanten. De nieuwe Lumia heeft geen werkelijke nuttige USP's. Draadloos laden is een gimmick. NFC is een kip-ei verhaal. Front face camera's voor Skypen bieden anderen ook al lang aan. En een goede camera? Sony maakt ook goede cameraphones en zal ongetwijfeld snel met een antwoord komen.

    Het gaat niet om de hardware, zonder goede software heb je weinig aan een smartphone. En Windows Phone is (nog) niet populair onder ontwikkelaars:

    www.theverge.com/2012/7/13/3156645/ri...

    De iPhone maakt bijna de helft uit van de totale omzet van Apple is. Een paar jaar geleden maakte was de iPod relatief nog veel belangrijker voor Apple. De iPad doet het ook nog steeds goed en het iMac en Macbooks blijft groeien t.o.v. Windows. Ook in absolute zin, door o.a. steeds meer Chinezen die dit soort producten kunnen veroorloven. Nokia heeft niks anders te bieden dan hardware, omdat ze niet meer hun eigen telefoonsoftware maakt. (Dit zou Accenture overnemen, wat is daar mee gebeurd?) Geen exclusiviteit, en daarmee een inwisselbaar merk.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links