Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pré-crisisniveau

Een goed voorbeeld voor een chartist of een belegger om niet af te gaan op het nieuws, maar op de taal van de beursindices, is het volgende:

Op 12 juli 2007 verscheen er in Fortune een artikel, getiteld ‘The greatest economic boom ever’. Een dag eerder sprak de redactie van het blad met Henry (Hank) Paulson, destijds in functie als US Treasury Secretary. Deze Amerikaanse minister van financiën verklaarde toen: “This is far and away the strongest global economy I’ve seen in my business lifetime.”

De Dow Jones sloot op 11 juli 2007 op 13.577,87. Wát een verschil met de slotstand van gisteren op 13.539,86. Paulson was één van de architecten van de ‘Emergency Economic Stabilization Act’. Je kunt alles zeggen of denken van de Amerikaanse financiële autoriteiten, stabiliseren kunnen ze als we kijken naar het minimale verschil van 0,2% tussen de stand van Dow nu en toen!

Vraag of aanbod
Nog een reden om niet af te gaan op het nieuws, is de subjectiviteit in berichtgeving. Het Financieele Dagblad schrijft vandaag “Fed maakt beleggers wakker”, maar De Financiële Telegraaf bericht vandaag het tegenovergestelde: “Roes door nieuw shot van Bernanke”. Een reden om liever af te gaan op de taal van de beursindices weerspiegeld door de koersgrafieken, is het feit dat ongeacht of u als belegger wakker bent of niet, de beurskoers de uitkomst is van vraag of aanbod.

In welke mate er daarbij sprake is van manipulatie, vindt de chartist niet interessant. Wel interessant is de vraag of beleggers nu nog wel of niet in aandelen moeten beleggen en waar? Immers, de Dow Jones index is nog maar krap 5% verwijderd van het ‘all-time high’ uit 2007.

Laten we kijken naar het koersverloop van regionaal georiënteerde iShares-ETF's omgerekend in euro’s (zie performancegrafiek 2012). Dan zien we dit jaar Asia Pacific en Amerika vorige week nog beter presteren dan de iShares World ETF, terwijl de opkomende landen, Japan en China achterblijven bij het wereldgemiddelde.

Geen bagger meer
En Europa? Alle koersgrafieken zijn uitgedrukt in euro’s en dan valt op dat Europa vergeleken met een paar weken geleden het beste presteert. De Europese DJ Stoxx 600 breekt vandaag uit boven de koerstop van maart dit jaar (zie grafiek). Op zoek naar bovengemiddelde kanshebbers signaleert de TA het aandeel Boskalis Westminster.

Lange tijd vonden beleggers het aandeel maar bagger, maar zowel in absolute zin als in relatieve zin zet Boskalis nu een sprint richting de top van dit jaar. Een goede reden om met een positie in Boskalis Sprinter Long 25,30 aan de slag te gaan.

337,98

Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 15 september 2012 11:51
    De Dow Jones sloot op 11 juli 2007 op 13.577,87. Wát een verschil met de slotstand van gisteren op 13.539,86. Paulson was één van de architecten van de ‘Emergency Economic Stabilization Act’. Je kunt alles zeggen of denken van de Amerikaanse financiële autoriteiten, stabiliseren kunnen ze als we kijken naar het minimale verschil van 0,2% tussen de stand van Dow nu en toen!
    ---------------------------------------------------------------------

    Wat zijn de verschillen in de samenstelling van de fondsen in de DowJones tussen toen en nu ?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links