Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed neemt inflatie op de koop toe

Het dubbele mandaat van de Federal Reserve, om te zorgen voor prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid, stelt de centrale bank vaak voor een dilemma. Met de aankondiging van gisteren kiest Bernanke vol voor de werkgelegenheid. Volgens hem heeft de Fed genoeg geloofwaardigheid opgebouwd als bestrijder van het inflatiespook.

Caroline Salas Gage en Craig Torres blikken op Bloomberg terug op de stappen die Bernanke gisteren aankondigde. De Fed gaat hypotheekobligaties opkopen, zonder dat daaraan een limiet verbonden is. Bernanke verbond er juist een doelstelling aan: het gaat door totdat er een duidelijke omslag in de werkgelegenheid merkbaar is.

Ook wordt de periode van lage rente verlengd tot minimaal midden 2015. Met zijn Main Street politiek wil de voorman van de Fed de werkgelegenheid een slinger geven. Ethan Harris, een voormalig onderzoeker bij de Fed, schat in dat Bernanke pas tevreden is als de werkloosheid onder de 7% uitkomt.

Zorgen over een oververhitting van de Amerikaanse economie heeft Bernanke niet, daarmee is er ruimte om te stimuleren zonder dat de inflatieverwachtingen naar duizelingwekkende hoogten stijgt. De werkloosheidsprognoses zijn tussen de 7,6% en 7,9% werkloosheid aan het eind van 2013 en 6,7%-7,3% in 2014. De inflatieverwachting komt uit op 1,6%-2% voor de komende twee jaar.

Kritiek
Het vertrouwen rond de beheersing van het inflatieprobleem dankt Bernanke met name aan zijn voorgangers, meent Marvin Goodfriend. De Fed neemt inflatierisico’s en is zelfs bereid hogere inflatieverwachtingen te tolereren. De maatregelen van Bernanke dreven gisteren de inflatieverwachtingen al naar 2,12%, het hoogste niveau sinds mei 2011.

Kevin Brady waarschuwt echter, dat het onder controle houden van een inflatievuur moeilijk is, als het eenmaal opvlamt. Presidentskandidaat Romney uitte ook felle kritiek op de maatregelen van Bernanke. Hij pleit voor de vervanging van de centrale bankier in 2014. Deze stimuleringsmaatregelen leggen het falen van het beleid van Obama bloot. Volgens Romney kost het bijdrukken van geld meer dan dat het voordelen oplevert.

Volgens Bernanke speelt politiek overigens geen rol bij zijn beslissingen. Hij riep juist de politici op wat te doen aan de fiscale begrotingsafgrond die steeds dichterbij komt. De Amerikaanse economie is kwetsbaar voor de fiscal cliff en de Europese schuldencrisis. Michael Strauss, een strateeg uit Connecticut, denkt dat de Fed alle registers opentrekt, omdat het de enige speler op het veld is. Zij neemt de inflatierisico’s omdat het weet hoe inflatie te beteugelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  2. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit
  3. 15 apr Must read: Wat notoire beurspessimisten missen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links