Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De euro is gered

Karlsruhe heeft zijn zegen aan het Europese Stabiliteit Mechanisme (ESM) gegeven. De uitgang van het doolhof waarin de route van de redding van de euro is uitgezet, lijkt daarmee gevonden. Zelden heeft een reddingsoperatie langs zoveel omwegen plaatsgevonden. Het had anders gekund. In 2010 kon de EU, na bekendwording van het Griekse drama, direct de schuld van het land overnemen. Hoe zou de (Europese) wereld er dan hebben uitgezien?

De overige deelnemende landen aan de euro hadden dan garant gestaan voor 250 miljard aan Griekse schuld. De financiële markten zouden daarmee een ongemeen krachtig signaal hebben gekregen. De eurolanden hebben een zelfgecreëerd groot probleem, zo zou dat worden gezien, maar lossen dat op door de private sector daarbuiten te laten. Dat zou hebben geleid tot een weldadige rust op de financiële markten.

Geen rentestijgingen naar recordhoogtes, geen maandelijkse top der toppen waarop niets zou worden besloten, geen pleefiguur van Europa in de internationale wereld, geen grote onzekerheid die de economische groei sterk zou aantasten, geen discussie over besmettingsgevaar en isolatie van problemen, geen beschamende noodfondsen en trucs om daar zoveel mogelijk geld in te pompen.

Geen gulden middenweg
Alleen een akkefietje met Griekenland, dat natuurlijk wel. Europa had dat op een redelijke, maar natuurlijk wel zeer strenge manier kunnen oplossen. Zodat de garantie op de Griekse schuld (nauwelijks) daadwerkelijk geld zou hebben gekost. Door te eisen dat de Grieken hun hele staatsschuld, zonder kwijtschelding, moet aflossen, zou pas echt een duidelijk signaal aan de andere deelnemende eurolanden zijn gegeven.

Dat had grote verliezen bij banken en pensioenfondsen op de Griekse obligaties voorkomen, met alle positieve gevolgen van dien. Toegegeven, ook ik zou de Griekse tragische dans hebben ontsprongen, maar dat is in dit kader een detail. Het is allemaal niet zo gegaan. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat de politiek niet in staat is geweest boven zichzelf uit te stijgen. Omdat uiteindelijke de huidige situatie exact dezelfde is als de EU in 2010 binnen een week had kunnen bereiken. Dat kan ook niet anders. Wat de euro betreft is de keuze digitaal: de euro gaat door of onze munt verdwijnt. Er is geen gulden middenweg.

Als wordt gekozen om de muntunie door te zetten, kan er nooit een situatie ontstaan dat één van de landen uittreedt of failliet gaat. Dat betekent dat de oplossing van de crisis niet anders kan zijn dan dat de landen garant staan voor elkaars schulden. Of we dat nou leuk vinden of niet. Vinden we dat onaanvaardbaar, wat een valide standpunt is (niet de mijne), dan is de consequentie daarvan om het euro-experiment als beëindigd te zien.

Gewenst niveau
De goedkeuring van het ESM en vooral de ECB-actie om onbeperkt kortlopende staatsobligaties op te kopen, is niet anders dan het garanderen van de overheidsschuld van de EU-landen. Anders gezegd, het staat gelijk aan de uitgifte van eurobonds. Elk land kan immers een beroep doen op het ESM. Natuurlijk moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Maar die voorwaarden zijn niet anders dan in geval van onbeperkte schuldgarantie of eurobonds. De ECB koopt alleen obligaties met een maximale looptijd van drie jaar. Maar deze actie zal de hele yieldcurve van zwakke eurolanden normaliseren.

Immers een staatslening met een vierjarige looptijd, valt over een jaar binnen het ECB-opkoopprogramma. Het rendement zal zich aanpassen aan dat van het door ECB gewenste niveau. De obligatiehouders in Europese staatsschuld weten nu dat hun leningen in ieder geval worden afgelost. Is het niet door de debiteur (de overheid die de obligatie heeft geplaatst) zelf, dan is het wel door de ECB via het opkoopprogramma.

Het zal niet lang meer duren voordat de lange rente van “noordelijke” schuld (nu nog minder dan 2%) meer in lijn komt met die van de zuidelijke landen (nu nog minimaal 5%). Volgens DNB voorman Klaas Knot blijft de Nederlandse rente voor lange tijd laag. Dat betekent dat de rente op de perifere staatsschuld nog flink zal dalen. En leuk vooruitzicht voor geplaagde beleggers in deze obligaties.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 september 2012 10:21
    Het leuke is dat dankzij de anti-EU stemming men juist meer EU is geworden. Tien jaar geleden had niemand in gedachten dat men in de EU de verkiezingen in NL zou volgen vanwege de mogelijke invloed op de gang van zaken binnen de EU. Met dank aan dhr. Wilders c.s. en de pragmatische anti-EU-geluiden van de VVD. In de krant komt nu eindelijk ook steeds meer en meer een EU-pagina zonder het expliciet te vermelden. dat komt nog.
  2. [verwijderd] 13 september 2012 10:32
    Marcel,
    jij vindt het dus normaal dat Nederland, Duitsland en Finland garant staan voor de schulden van de overige landen.
    Deze 3 landen zijn m.i de enige kippen om te plukken ,de rest zit in de bijstand.
    Van Spanje, Italie, Frankrijk, Griekenland etc. zal er weinig borg te vragen zijn lijkt mij in deze situatie. Hun kassen hebben de bodem bereikt.

    Op ee gegeven moment is de staatskas en economie van die 3 "rijke" landen dusdanig uitgehold dat ze net zo arm zijn als de rest van Europa.
    Wat dan ??? Oja , dat zien we dan wel weer.

    Je vertegenwoordigd de visie van Nederland gezien de uitslag gister.
    Maar volgens mij is het uitstel van excecutie. Europa kan in deze vorm niet blijven bestaan.
    M.i moeten de gedachten meer uitgaan naar een samenwerkingsvorm als de EEG, ieder land eigen munt ( complementaire binnenlandse munt) naast de Euro, autonoom en verantwoordelijk voor eigen beleid en tevens mismanagement.

  3. [verwijderd] 13 september 2012 10:36
    Tevens gaat Duitsland volgend jaar naar de stembus.
    Als er voor die tijd al geen radicale veranderingen zijn geweest in Europa ( failliet van Griekenland bv.) , dan gebeurt dat wel met de Duitse gang naar de stembus.
    Heb het idee dat het Duitse volk veel beter doorheeft hoeveel geld ze in een bodemloze put stoppen dan Marcel Tak en een hoop andere Nederlanders.

    Tot die tijd wens ik Marcel veel succes met zijn obligaties.
  4. [verwijderd] 13 september 2012 10:48
    quote:

    korbe007 schreef op 13 september 2012 10:21:

    Het leuke is dat dankzij de anti-EU stemming men juist meer EU is geworden. Tien jaar geleden had niemand in gedachten dat men in de EU de verkiezingen in NL zou volgen vanwege de mogelijke invloed op de gang van zaken binnen de EU. Met dank aan dhr. Wilders c.s. en de pragmatische anti-EU-geluiden van de VVD. In de krant komt nu eindelijk ook steeds meer en meer een EU-pagina zonder het expliciet te vermelden. dat komt nog.
    De afgelopen jaren liet het volk de politici (nog) hun gang gaan en maakten de politici het volk bang voor de "vreselijke gevolgen" bij ingreep in hun "blanco-mandaat".........
    Inmiddels is de 1/2 van Europa tegen de Euro (is erg hard gegroeid de afgelopen maanden) en binnenkort zal iedereen het zwaar in zijn portemonnee en pensioen gaan voelen; men zal "echt" wakker worden........
    Men zal de "grote coup" van Herman van Rompuy; en andere adspirant Euro-Brussel-Zakkenvullers-Pluchezitters en cs steeds meer doorzien en tenslotte niet meer accepteren...........er zal een gigantische anti-stemming met demonstraties en relletjes komen........de roep van Euro-politici om in te grijpen vanuit het "Pentagon" in Brussel middels een nog op te zetten Euro-politiemacht zal steeds sterker worden...........de tegenstelling nemen een ongekende vorm aan............de eerste voortekenen zij al aanwezig...........
    Catalonië is klaar met het sponsoren van Madrid
    Express.be-11 sep. 2012
    Catalonië heeft het gehad met het sponsoren van Madrid. De regio vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met het afdragen aan de centrale regering...........
    In Barcelona zijn honderdduizenden Catalanen de straten op gegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid. De lokale politie in de Spaanse regio heeft het over 1,5 miljoen betogers.........
    Dit jaar grepen veel mensen de mars aan om te demonstreren tegen de belastingplannen van de Spaanse overheid. Veel Catalanen vinden dat ze te veel afdragen aan de centrale overheid in Madrid en daar te weinig voor terugkrijgen.
    De regering in Catalonië wil zelf belastingen kunnen innen. De Catalaanse premier Mas dreigde met afscheiding als de landelijke regering daar niet mee akkoord gaat.
    Catalonië is de rijkste regio van Spanje, maar economisch heeft de regio het de laatste tijd moeilijk. Een op vijf Catalanen is werkloos.

    Dit soort van mega-reacties is tekenend voor soortgelijke voortwoekerende situaties op vele andere plaatsen in Europa.........
  5. [verwijderd] 13 september 2012 10:51
    @Marcel Tak,
    ik raad je aan de column van Rob Koenders op de DFT-site van vandaag (donderdag) te lezen waarin hij uitvoerig ingaat op bovenstaand schrijven van mij en tevens QE3 met alle gevolgen van dien.
    Misschien dat je ogen dan open gaan en je gezichtsveld iets verder reikt dan je neus lang is. groet...
  6. [verwijderd] 13 september 2012 10:56
    Marcel Tak laat zich weer eens van zijn beste pro-europese kant zien. Dat is op zich prima, want we kennen het verhaal.

    Maar de waarheid is dat de euro nog alles behalve gered is. De uitspraak van het Bundesverfassungsgericht (BVG) lijkt op het eerste gezicht het ESM grondwettelijk te verklaren, maar zoals zo vaak; "the devil is in the details".

    De Dagelijkse Standaard geeft een samenvatting waarom de Bazooka geen bazooka is en dat de deur voor verdere rechtszaken bij het BVG open staat:
    www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/ja...

    Ook het FD heeft enkele artikelen met die strekking.
  7. Eugen III 13 september 2012 10:59
    quote:

    CAREX schreef op 13 september 2012 10:36:

    Tevens gaat Duitsland volgend jaar naar de stembus.
    Als er voor die tijd al geen radicale veranderingen zijn geweest in Europa ( failliet van Griekenland bv.) , dan gebeurt dat wel met de Duitse gang naar de stembus.
    Heb het idee dat het Duitse volk veel beter doorheeft hoeveel geld ze in een bodemloze put stoppen dan Marcel Tak en een hoop andere Nederlanders.

    Tot die tijd wens ik Marcel veel succes met zijn obligaties.
    het plafond van 190 miljard zal een heel hard plafond blijken en daar zal Merkel II niet doorheen willen en durven gaan. Dus: andere EU landen zullen meer kastanjes uit het vuur moeten halen
  8. [verwijderd] 13 september 2012 11:16
    het wordt tijd dat er een wegingsfactor van de stemmers in de eu wordt ingevoerd. bv. een factor 10 voor de belastingbetalers die geld brengen en een factor -10 voor de belastingontvangende figuren. de eu-bobo's willen zelf geld van ons afpakken, liefst d.m.v. een politiemacht (lees eens het esm verdrag, dit is de doodsteek van de democratie!). de eu is in 2018 ondergegaan aan leugenaars en gelddieven. conclusie: wat u nu hier ziet gebeuren is de aanloop naar ellende voor ons mensen door al die dieven en andere eu-maffia figuren. wel jammer het kan zo mooi zijn als die pluche konijnen op de bank vervangen zouden worden door echte mensen. dus maak u niet druk en ga lekker nog even long in de indexen.
  9. [verwijderd] 13 september 2012 11:27
    "Elk land kan immers een beroep doen op het ESM."

    Het ESM bestaat uit bijdragen van alle indivduele landen. Als Spanje een beroep moet doen dan is het ESM leeg, want zwakke broeders als Ierland, Portugal, Griekenland zitten al tot hun nek in de schulden en die zouden dan moeten bijdragen aan een bailout van Spanje? En door Spanje's eigen bijdrage kan dan ook een streep. Mocht Italie dan een bailout nodig hebben (en dat wordt steeds waarschijnlijker want het is een sneeuwbal) dan kan Europa het ESM vaarwel zeggen met deze uitspraak van het BVG (Duitsland zal echt niet haar bijdrage verhogen).
  10. [verwijderd] 13 september 2012 11:27
    quote:

    winner schreef op 13 september 2012 11:16:

    het wordt tijd dat er een wegingsfactor van de stemmers in de eu wordt ingevoerd. bv. een factor 10 voor de belastingbetalers die geld brengen en een factor -10 voor de belastingontvangende figuren. de eu-bobo's willen zelf geld van ons afpakken, liefst d.m.v. een politiemacht (lees eens het esm verdrag, dit is de doodsteek van de democratie!). de eu is in 2018 ondergegaan aan leugenaars en gelddieven. conclusie: wat u nu hier ziet gebeuren is de aanloop naar ellende voor ons mensen door al die dieven en andere eu-maffia figuren. wel jammer het kan zo mooi zijn als die pluche konijnen op de bank vervangen zouden worden door echte mensen. dus maak u niet druk en ga lekker nog even long in de indexen.
    Dat zou idd redelijk zijn: wie betaalt, die bepaalt.

    Zou in NL ook beter zijn. Stemmen doe je dan digitaal op de belastingdienst website met je DigiD. De stem dan wegen met de hoogte van je netto belastingafdracht. Uitkeringstrekkers geef je uiteraard geen negatieve weging, want dan gaan ze 'anti' stemmen, maar een weging 0.
    De vraag is hoe je ambtenaren moet wegen, want dat zijn vaak ook eigenlijk een soort uitkeringstrekkers.

    Maar dat gaat uiteraard niet gebeuren.

    De afdrachten aan Zeuropa zullen zo indirect en ondoorzichtig mogelijk zijn en omgeven van verkoperspraat/leugens over win-win situaties en uitgaande lichten en dat we er uiteindelijk toch beter van worden.

    Het beste is zoveel mogelijk 'off the grid' te gaan. Dan betaal je er het minste aan.
  11. MarcelTak 13 september 2012 11:49
    Beste mensen,

    Dank voor jullie reacties. Ik lees ze zorgvuldig.

    Er wordt gezegd dat ik pro-Europees ben. Dat is een juiste constatering, maar dat is toch niet vreemd. Ik woon in Europa! Als ik niet voor Europa zou zijn, kan ik beter emigreren!

    Waar het mij vooral om gaat is dat er consequent wordt gehandeld. Ik ben voor de euro, maar dan wel met alle daarbij noodzakelijke maatregelen. Die maatregelen zijn fors, en ik heb ook grote moeite met het feit dat we voor een belangrijk deel de problemen van anderen moeten oplossen. Maar het kan niet anders. Of we moeten radicaal een andere oplossing kiezen: uit de euro. Ik denk dat we onszelf daar op korte, maar ook op lange termijn geen plezier mee doen. Daar kun je van mening over verschillen. Maar mij gaat het erom consequent te zin. Of de euro accepteren, en daarbij alle noodzakelijke consquenties, of uit de euro. Geen middenweg in dit geval.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  12. [verwijderd] 13 september 2012 12:20
    Marcel,

    Bedankt voor je reactie. Hoewel jij en anderen misschien anders zouden vermoeden ben ik ook pro-europees. Echter, zoals het nu gaat en zoals het waarschijnlijk ook verder ettert ben ik falikant anti-euro.

    Mijn grootste kritiek op jou is niet dat je pro-europees bent maar dat je in je stukjes niet genoeg euro-kritisch bent. Het stuk van vandaag is wel een heel erg goed voorbeeld. Totaal niet evenwichtig, op het ongeinformeerde af.

    Maar goed, het gaat om het debat. Een open, evenwichtig en inhoudelijk debat dat er in Europa en in Nederland nauwelijks op politiek niveau gevoerd wordt. Rucksichtloos worden er allemaal aannames gedaan en beslissingen doorgedrukt terwijl er geen democratisch mandaat voor is.

    Deze verkiezingen gingen weer niet over Europa en elke conclusie dat de uitslag bevestigt dat Nederland voor Europa heeft gekozen is voorbarig. Nederland is weer sufgeluld met imaginaire koopkrachtplaatjes en heeft zich mee laten slepen in een richtingenstrijd.

    Met vriendelijke groeten,
    -Rosser-
  13. [verwijderd] 13 september 2012 12:45
    Marcel, dank voor je reactie.
    Ik ben ook voor Europa, maar dan in EEG-vorm, met verantwoordelijkheid bij ieder land voor zichzelf i.p.v wel de lusten en niet de lasten ( wat m.i nu steeds meer opgang maakt).

    Ik lees op andere fora steeds meer visies van mensen die een binnenlandse complementaire munt (binnenlands) naast de Euro prefereren, om zo de concurrentiepositie van Zuidelijke landen te stimuleren. Tijd ontbreekt me om dit uit te leggen.

    In wezen dus terug naar de EEG-situatie ieder een eigen
    munt naast de Euro.

    ik denk als we doorgaan op deze voet dat er binnen enkele jaren 1 groot uitgehold Europa over is, een leeggelopen luchtballon en dat Nederland en Duitsland meegezogen zijn in de narigheid van anderen.
    wat overblijft zal een leeggevreten kadaver zijn.
  14. [verwijderd] 13 september 2012 13:02
    quote:

    Rosser schreef op 13 september 2012 12:27:

    Hier nog een, genuanceerd, artikel over de uitkomst van de verkiezingen en wat het betekent voor Europa:

    extremisproject.org/2012/09/the-dutch...
    Een zeer goede, haarscherpe en uitgebalanceerde analyse............van hoog niveau.............wat een verschil vergeleken met het "kleuterschool-opstel" van Marcel Tak..........!!!
  15. [verwijderd] 13 september 2012 13:45
    De Euro gered?????????????????????????
    Wordt wakker: Er wordt weer wat geld bijverzonnen dat in de bodemloze put van korrupte zuidelijke landen verdwijnt. De europese ecomnomie is gewoon te zwak om de totale opgebouwde schuldenlast ooit nog op een fatsoenlijke manier af te lossen. Het door overheden opkopen van eigen schuldpapier is het begin van het einde. Dit eindigt altijd in (hyper)inflatie. Het woord 'redden' is dus misplaats.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links