Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vergeven en vergeten

U denkt dat Fannie Mae, Lehmann Brothers, AIG, GM, Fortis, Icesave, LandesBanki, GMAC en andere grote bedrijven zeer ernstig in de problemen geraakt zijn in september 2008 (lees: failliet zijn gegaan), maar dat is helemaal niet zo.

Althans dat is vergeten en vergeven als ik naar de niveaus van bijvoorbeeld de Amerikaanse beursindices kijken.

Dus wat er in september 2008 gebeurde, betekende niets, dus Wikipedia is onbetrouwbaar als ze beweren dat dit grote effecten had. Dus ook dit lijstje van bedrijven en instellingen gelinked aan Lehman is peanuts. Ik quote Wikipedia:

 • ABN AMRO Holding N.V. is een van oorsprong Nederlandse financiële instelling en is eind 2007 overgenomen door een consortium van Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. De ondergang van Fortis door velen gezien als een gevolg van de onverantwoorde overname op ABN AMRO.
 • American International Group - De grootste verzekeraar ter wereld, ontving in september 2008 een kapitaalinjectie van 85 miljard dollar.
 • Bear Stearns - Amerikaanse zakenbank, in maart 2008 voor 10 dollar per aandeel overgenomen door JPMorgan Chase nadat een jaar daarvoor het aandeel nog 150 dollar waard was.
 • Bradford & Bingley - Britse bank, in september 2008 genationaliseerd.
 • Citigroup - grootste Amerikaanse bank, zwaar geraakt door de kredietcrisis en door de Amerikaanse overheid gesteund met $45 miljard plus $300 miljard aan garantiestellingen.
 • Fannie Mae - Federale hypotheekbank, opgericht tijdens de Grote Depressie als government sponsored enterprise om ook minder vermogende Amerikanen in staat te stellen een huis te kopen, geprivatiseerd in 1991.
 • Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) - Amerikaanse nationale instelling die ten doel heeft spaartegoeden te garanderen en toezichthouder.
 • Federal Reserve - Amerikaanse federale centrale bank.
 • Fortis - Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringscombinatie; door opeenvolgende operaties van de overheden op 29 september en 3 oktober 2008 gesplitst en vrijwel volledig genationaliseerd.
 • Freddie Mac - Federale hypotheekbank, vergelijkbaar met Fannie Mae.
 • GMAC - Amerikaanse kredietverstrekker die in december 2008 de bankstatus kreeg, en hierdoor aanspraak kon maken op staatssteun om een faillissement te voorkomen.
 • Goldman Sachs - grote Amerikaanse zakenbank; Warren Buffett verwierf in september 2008 via zijn investeringsmaatschappij een aanzienlijk aandeel.
 • Hypo Real Estate (HRE) - Duitse hypotheekbank waaraan per januari 2009 reeds € 92 miljard hulp werd verstrekt, desondanks in grote problemen.
 • Icesave - internetbank opererend in onder andere Engeland en Nederland, gelieerd aan Landsbanki.
 • Landsbanki - IJslandse bank, omgevallen en genationaliseerd in oktober 2008.
 • Lehman Brothers - Amerikaanse investeringsbank die als gevolg van de kredietcrisis failliet ging.
 • Merrill Lynch - grote Amerikaanse zakenbank, in september 2008 opgekocht door Bank of America.
 • Northern Rock - Britse bank in februari 2008 genationaliseerd nadat de bank in september 2007 in de problemen kwam toen bekend werd dat de bank een lening van de centrale bank had aangevraagd vanwege liquiditeitsproblemen.
 • Washington Mutual - Amerikaanse bank die in september 2008 als gevolg van de kredietcrisis failliet ging.

Niets aan de hand
Dat er later nog veel meer bedrijven problemen hadden en de problemen daarna van bedrijven oversloegen naar landen was ook niets zeggend als we het achteraf bekijken. Nee, we kunnen dit allemaal vergeten.

Mario Draghi met zijn bazooka en Ben Bernanke met zijn quantitative easing-wapen hebben alles opgelost. De S&P 500 staat op niveaus van voor de crisis. Dus we zijn weer terug bij Rome voor de val.

Iets concreter graag
Het leuke is zelfs dat er voor de korte termijn zelfs een koopsignaal is naar aanleiding van onze eigen Super Mario. Oké ik had gehoopt dat hij iets concreter zou zijn in wat hij onbeperkt noemt. Is dat bijvoorbeeld 600 miljard of 300 miljard? En wat vind hij een reële rente voor Spanje en Italië?

Ik had gehoopt dat hij concreet spreads had benoemd. Bijvoorbeeld de rente van Spanje mag 4% meer zijn dan die van Duitsland. Ook dan had de markt zijn woorden getest maar dan was alles direct duidelijk. Nu is het nog maar afwachten op welk niveau de Europese Centrale Bank (ECB) koopt...

Als ik logisch nadenk over deze actie dan begrijp ik niets meer van de markt. Want waarom zijn beleggers bereid om Duitsland geld toe te geven (negatieve rente) op een lening terwijl die Duitsers met dat geld de ECB betalen en die koopt leningen uit de markt waar ze 6% of meer rente op ontvangen.

Natuurlijk is er het risico dat de Spanjaarden, Portugezen en Italianen net als de Grieken niet terug betalen maar dan krijgt Duitsland zijn geld niet terug en kunnen ze ook het geld van de (negatieve rente) eigen leningen niet meer terug betalen.

Maar laten we het niet willen begrijpen en kijken of de grafieken enige duidelijkheid geven:

In de S&P 500 geeft de EB-indicator uiteindelijk geen verkoopsignaal meer. Ik was hier wel op vooruitgelopen maar helaas de wonderbaarlijke leugens van Draghi dat hij onbeperkt kan inkopen waren sneller dan de waarheid. En dat terwijl het gezegde toch anders gaat.

Ook in de Dow Jones hebben we ineens weer koopsignalen. De Twindicator is gedraaid van een verkoop naar een hernieuwde koop.

De Duitse DAX werd toch ook geen sell. Het leuke van gemiddelden is dat als je later kijkt je andere signalen krijgt dan op het moment zelf. Ook de Duitse DAX gaf achteraf gezien ineens geen verkoop.

De Twindicator is wat robuuster dan de EB indicator waar een exponentieel gemiddelde (lees meer gewicht in laatste waarnemingen) rare effecten kan veroorzaken. De Twindicator gaf nooit een verkoopsignaal al was ik wel vooruitgelopen op een doorbraak van de indicator.

Ik had verwacht dat de markt nu iets concreets zou willen horen van Draghi. Maar de markt was ook al blij met een herhaling van eerdere woorden. Zelf van het woord gesteriliseerd schrokken de mannen niet.

Het kleine hoofd-schouderpatroon in de AEX en de DAX zal dus een hoofd-schouder failure-patroon worden en dus de markt nog veel verder omhoog brengen.

We moeten de AEX dus vreemd genoeg weer long zitten. Hoewel het omgekeerde hamer-patroon van vrijdag doet vermoeden dat we voor de heel korte termijn even terug kunnen.

Maar eigenlijk moeten we gezien de huidige patronen een daling gebruiken om in te stappen. Echte verkoopsignalen kunnen deze strategie pas veranderen.

En het wordt nog mooier als de koers in de weekgrafiek door weerstanden heenstijgt die ook weer koopsignalen geven.

De volatility is weer terug bij af en dus kunt u best leuk calls kopen. Mocht u niets begrijpen van volatility-effecten op opties dan kunt u ook gewoon in turbo’s handelen.

Mocht u nu niet in de AEX of een van de andere Europese indices durven dan zou ik zeggen kijk eens naar China. China gebruikt geld uit de hele wereld om eigen economie te stimuleren. Vorige week kondigden ze weer aan om meer geld in de infrastructuur te investeren.

In China hebben we koopsignalen. Ook hier kunt u met turbo’s aan de gang, maar u kunt ook gewoon een tracker of een beleggingsfonds kopen. Sprekend over beleggingsfondsen zoals het er nu uitziet is de Lage landen er binnenkort ook als beleggingsfondsvariant. Maar daarover later meer.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

China

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

indices

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-CBOE S&P 100 Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Goedemorgen mijnheer, iedereen ziet de dj, nasdaq senp terug op nivo's van 10 jaar terug. waarom is de aex nog niet op de helft van die periode?
vreemd toch? of krijgen wij nog een inhaalslag?
prettige dag,
Cees
Rosser
0
Frank (Cees), alle grafieken al eens bekeken tegen ECHT geld (goud)? Dan blijkt dat we nog helemaal niet terug zijn bij de toppen van 10 jaar geleden. Sterker nog; we zitten dichter bij de bodem.
k2es
0
Dat de Aex sterk achterblijft heeft te maken met 1) Veel nederlanders zijn pessimistische angsthazen en durven niets, dus kopen ook geen Nederlandse aandelen. 2) een belangrijk AEXaandeel als ING b.v. staat nog 80% lager dan voor de crisis, zo gauw de staatsschuld is afgelost (misschien dit jaar nog)en er dus weer dividend uitgekeerd mag worden zal ING waarschijnlijk eindelijk weer flink omhoog gaan.
[verwijderd]
0
Hoewel ik gelukkig of helaas nog niet alle ins and outs van het inzichtgevende artikel van de deskundige auteur heb begrepen, kan ik me t.a.v. het gedeelte

"Als ik logisch nadenk over deze actie dan begrijp ik niets meer van de markt. Want waarom zijn beleggers bereid om Duitsland geld toe te geven (negatieve rente) op een lening terwijl die Duitsers met dat geld de ECB betalen en die koopt leningen uit de markt waar ze 6% of meer rente op ontvangen."

ergens het volgende voorstellen: net als de dollar wordt kennelijk alles wat Duits is als grondig degelijk en betrouwbaar beschouwd, zodat er minder kans is om je geld op de langere termijn kwijt te zijn, zodat je op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de bij de Euro schulden- en vertrouwenscrisis betrokken lidstaten van de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand bereid bent om een negatieve rente te betalen, maar misschien is dit niet zo.


Rosser
0
quote:

k2es schreef op 10 sep 2012 om 13:00:


Dat de Aex sterk achterblijft heeft te maken met 1) Veel nederlanders zijn pessimistische angsthazen en durven niets, dus kopen ook geen Nederlandse aandelen. 2) een belangrijk AEXaandeel als ING b.v. staat nog 80% lager dan voor de crisis, zo gauw de staatsschuld is afgelost (misschien dit jaar nog)en er dus weer dividend uitgekeerd mag worden zal ING waarschijnlijk eindelijk weer flink omhoog gaan.


1) Belachelijk punt. Denk eerst eens na over samenstelling en herbelegging dividend na.
2) Volgens mij is ING alweer aardig omhoog de laatste 2 maanden, en financials in het algemeen halen niet snel meer de niveaus van 5 jaar geleden.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: banken, China, indices

Column door: Frank van Dongen (Cees Smit)

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today&rs...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente columns van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. mrt '17 Barsten in Trumps bolwerk 22
 3. mrt '17 Wat maakt het uit? 20

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 541,37 +0,15%
 2. DAX 11.423,28 0,00%
 3. NY-DJ-Industrial Avg 24.465,64 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. NY-S&P 500 2.641,89 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
Gesponsorde links