Login
 

Voorbeurs: lange aanloop

Als we op de agenda moeten afgaan zijn maandag en dinsdag weinig meer dan een lange aanloop naar de dag waarop alle actie is samengebald deze week: 12 september. Dan doet het Duitse hof uitspraak over de rechtsgeldigheid van het EFSF, introduceert Apple de nieuwe iPhone en staan er voor het eerst deze week serieuze Amerikaanse macrocijfers op het programma.

Zelfs de Nederlandse verkiezingen, die doorgaans geen enkele rimpeling op de beurs teweeg brengen, worden wereldwijd met abnormale belangstelling gevolgd. Voor vandaag lijkt het erop dat de wall of worry weer is verplaatst van Europa naar Amerika en China. Het effect van Draghi's bazooka van donderdag lijkt te beklijven: niet alleen de 10-jaars rentes van Spanje en Italië dalen, die van Duitsland en Nederland dalen zelfs een pietsie mee. 

In Amerika gaat het na het tegenvallende arbeismarktrapport van vrijdag nu vooral over de vraag of ome Ben Bernanke nog een extra rondje QE3 van de zaak gaat geven en zowel China als Japan zijn, getuige de cijfers van vanochtend vroeg, opzichtig aan het kwakkelen geslagen. 

Oh, toch nog weer even die eurocrisis, want daar is George Soros zich tegenaan aan het bemoeien. Hij dwong al eerder een Europees monetair systeem op de knieën, dus laten we hem maar serieus nemen. In de FT roept Soros Duitsland op om óf volledig voor de redding van de euro (en fiscale unie) te gaan, óf er anders zelf maar uit te stappen om die redding verder net te dwarsbomen.

Enfin, de beursdag van vandaag lijkt met dank aan Azië licht in de min te openen. Maar de wedstrijd is nog lang niet gespeeld. Happy trading! 

Futures om 8:02 uur

 • AEX (FTI): -0,22%

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

 • Medisch toeleverancier Mediq schrapt de komende jaren 134 voltijdsbanen bij zijn apotheken in Nederland. 
 • Advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om het transport over de binnenlandse wateren van Brazilië te bevorderen. 
 • Bedrijven, overheden en de samenleving moeten meer gaan samenwerken als het gaat om energie, water en voedsel. Alleen dan zijn problemen op lange termijn te vermijden. Dat zegt Shell-topman Peter Voser zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
 • De oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink is kritisch over het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank  (FD)

Nieuws buitenland

 •  At the start of the historically weakest month for equities, there are plenty of reasons to believe stocks may be just about reaching a top - at least in the short term. (Reuters)
 • Handel China zwakt af
 • Payrolls rose less than projected in August and the unemployment rate was unexpectedly driven down by Americans leaving the labor force, boosting the odds of additional Federal Reserve easing to spur a faltering recovery. (Bloomberg)
 • George Soros has issued a passionate plea to the German government to lead the eurozone out of recession by boosting growth, creating a joint fiscal authority and guaranteeing common bonds, or itself leave the currency union to save the future of Europe. (FT)
 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel is van mening dat Griekenland de eurozone in geen geval mag verlaten en is bereid het land meer bewegingsruimte te geven. Dat meldde Der Spiegel op basis van bronnen rond Merkel.
 • China en Rusland trekken aan de alarmbel over de toestand van de wereldeconomie. Op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok drongen zij er zaterdag op aan zichzelf te beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.
 • U.S. tax increases and spending cuts set to take effect by the beginning of next year pose one of the biggest risks to the global economy, International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde said today. (Bloomberg)
 • Obama maintains post-convention lead over Romney (Reuters)
 • De Japanse economie is in de maanden april tot en met juni met 0,2 procent gegroeid. Dat blijkt uit een tweede raming die maandag is gepubliceerd.
 • De groei is daarmee lager dan eerder werd gedacht.

Grafiek van de dag

Afgelopen vrijdag kreeg het Amerikaanse economisch zelfvertrouwen een gevoelig tikje in de vorm van een dik tegenvallend banencijfer. Geen paniek, zeggen de samenstellers van de Citi Economic Surprise Index: per saldo hebben de meeste cijfers van de laatste tijd positief verrast.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Macroagenda

 • 8:30Frankrijk: Producentenvertrouwen augustus 
 • 8:45Frankrijk: Industriële productie juli 
 • 10:30EU: Sentix-index beleggersvertrouwen September 
 • 21:00VS: Consumentenkrediet juli 

 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Arcadis

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
niets meer
0
beste redactie,

Waarom staat de rente van de VS niet meer in het lijstje voorbeurs?

Groet,
DD
Pieter Kort
0
quote:

dd schreef op 10 sep 2012 om 10:08:


beste redactie,

Waarom staat de rente van de VS niet meer in het lijstje voorbeurs?

Groet,
DD


U vraagt, wij draaien. Morgen nemen we de VS ook weer mee.

Vriendelijke groet,
PK
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Laura Iseger (eindredacteur), Fleur van Dalsem, Maaike Tienkamp, Nick Bakker, Rob Stallinga, Bar...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 19 jan Slot: +1,46% 5
 2. 19 jan Liveblog: Pharming en AEX 570 14
 3. 18 jan Liveblog: IBM en Am. Express 3
Gesponsorde links