Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It's the dollar, Jackson Hole

Waar gaat het nou écht om? De verschillende uitingen in de media verhalen over de aandelen die getopt zouden zijn, dat de grondstoffen en vooral het goud in trek zouden komen en dat de euro…
Enfin, het rijtje gaat zo u wilt nog een tijd je door. Maar gáát het ook daarom?

Veelal worden de verschillende correlaties tussen de uiteenlopende vermogensklassen uitgemeten en geanalyseerd om bevestiging voor het gecheckte scenario te vinden. Daar is niks mis mee, maar daarbij is natuurlijk onontbeerlijk de basis waar we de vergelijkingen voor gebruiken. Inderdaad de USD, dat is de kern van de zaak.

We kijken daarom naar de USD-Index vandaag om in ieder geval op de juiste wijze de stand van zaken voor en ook na dit weekend en het gat van Jackson te kunnen bezien. Waarom de USD-index?  Nou, omdat in elke andere vergelijking meer verstoring van het zuivere beeld bestaat, daar de vergelijking 1 op 1 is.

Belangrijk niveau 81
In dit geval is het de USD tegen een groepje van anderen waardoor de conclusie het meest iets over de USD zal zeggen. Hé, het lijkt wel de EUR/USD grafiek op z’n kop! Niet helemaal, want de ruimte naar de trend is hierbij minder dan in de EUR/USD, maar dat komt door de JPY die ook wat in de melk te brokkelen heeft in deze index.

Dat is weer een ander verhaal, waarbij een verzwakking van de JPY de motor achter een stijging in de USD-index kan worden. Daar kom ik volgende week op terug. In ieder geval, hier en nu, hebben we te maken met een opwaartse trend die gecorrigeerd is geworden in de afgelopen 6 weken.

De koersen zijn aanbeland bij de 81 waar de vorige toppen van voor de uitbraak steun dienen te bieden. Hiermee is op twee manieren steun te verwachten rond huidige niveaus. De kans is groot dat de daling tot hier beperkt zal blijken. Het dalen in de afgelopen weken toont daarmee aan dat de markt een verzwakking van de USD van 84 naar 81 al heeft ingeprijsd.

Omgekeerde hoofdschouder
De RSI heeft hierbij een voorspellende rol vervuld: zie daarvoor de groene verwijzingen in de grafiek. Elke keer als de RSI niet OB bereikte bij een nieuwe top in de koers werd een correctie gestart. OK, dat was het verleden maar wat zegt die RSI nu? In de gehele periode van het bestaan van de stijgende trend in de koers heeft de RSI niet oversold geraakt.

Sterker, dit is een indicatie van een beweging met een skew naar rechts, ofwel met een bias om te stijgen. Deze waarden vormen de onderzijde van de maximale dalingsruimte die binnen deze trend geldt. Dat geeft een derde indicatie van steun voor de USD-waarde rond huidige niveaus.

De grafiek zegt wat ie zegt en de verwachtingen van alle betrokken partijen groot of klein zijn hierin verwerkt. Wat zegt die dan? Nou, die zegt dat de hoofdrichting opwaarts is en dat het zo ongeveer wel klaar moet zijn met dalen om dit proces te kunnen handhaven. Op de langere termijn is zelfs een omgekeerde hoofdschouder te zien, waarbij dit de pullback moet zijn.

Omgekeerd scenario
Bij het succesvol afronden van deze correctie geldt dat koersen op z’n minst boven de 82 moeten uitkomen en sluiten.  Als dat volgende week het geval is het opwaartse scenario bewaarheid en is de USD een sterkere toekomst beschoren. Zolang de 84 niet geslecht wordt geldt er nog steeds een risico van topvorming. Maar ja zonder risico… U begrijpt hem.

Omgekeerd scenario: bij koersen onder de 81 is er wat ruimte tot 80 en geldt dat er voor de eerste keer een lager niveau is bereikt dan tijdens de vorige daling. Niet goed dus. Met als gevolg dat de steun het niet houdt, de trend het begeeft en de RSI oversold wordt. In dat geval is de verzwakking van de USD groter en worden de winsten van 2011 en 2012 teniet gedaan.

De opwaartse beweging is dan over. Voor de duidelijkheid, nog steeds geldt scenario 1, maar het is zijde draadjes werk.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2012 22:02
    Heb vorige week en gisteren toch wat dollars gekocht.
    Ik vind ze redelijk goedkoop boven de 1,25
    Gezien de instabiele Euro de wat afzwakkkende Emerging Markets, wat ons nog echt veel geld gaat kosten, maar dat is een ander verhaal, blijkt toch telkens weer dat dollar wel zo veilig is.

    Kijk ik betaal in dollars als ik kan rekenen met 1,25 past dat. Zit ik echter op 1,23 of zo lever ik de helft van mijn winst in, Zo scherp werkt dat. Dacht vanmorgen even dat ik het verkeerd deed.
    grt
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links