Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Richtpunt rond 320

De aandelenmarkten zitten in een correctiemodus. Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat topvorming in de AEX onder de jaartop van 337,20 haalbaar zou zijn. Tot op heden werd een dubbele top bij 336,60 gevormd, waarbij ook een stijgende wig (sinds het dieptepunt van 311) neerwaarts werd geactiveerd.

De negatieve divergentie in de RSI destijds, de recente verkoopsignalen in zowel de RSI als de MACD en de bijna volledige bearish engulfing op de weekgrafiek, geven aan dat de signalen voor de korte termijn op rood staan. Ik verwacht overigens dat dit een normale en beperkte correctie zal zijn van ongeveer 5%.

Na deze mini-correctie verwacht ik een verdere stijging naar de zone 343 tot 350 en hoger. Als richtpunt voor deze correctie houd ik ongeveer de 320 punten aan. Rond dit niveau ligt een zee aan belangrijke steunniveaus.

  • als eerste ligt er de horizontale steunzone van 322 tot 323
  • verder ligt bij 319,60 het 50-daags gemiddelde
  • er ligt nog een belangrijke steun bij 316,50

Het eerste Fibonacci-niveau ligt (vanaf de juni-bodem van 281) nu bij 316. Vanaf de vorige bodem van 311 liggen de niveaus dichterbij, namelijk bij 321, 324 en 327. Maar deze niveaus zijn minder krachtig als het langere niveau bij 316.

Bredere trend
Waar de correctie precies zal stoppen is mij natuurlijk onbekend, maar ik verwacht wel dat de stijgende bodemlijn (langs de juni-bodems van 281 en 293) wordt gebroken. Deze ligt nu rond de 325,50.

Dit is technisch gezien geen probleem aangezien deze lijn maar twee raakpunten heeft die relatief in een ver verleden liggen en dicht bij elkaar. De huidige correctie kan er dus voor zorgen dat er een bredere en milder stijgende trend zal ontstaan.

Eind vorige week gaf ik aan dat na de gevormde hammer een opleving mocht worden verwacht tot maximaal de gevormde gap tussen 333,90 en 334,35. Met een niveau afgelopen vrijdag bij 332,85 lijkt deze lagere top te zijn gevormd. In de komende dagen verwacht ik bevestiging en een vervolg onder het dieptepunt van de hammer van 327,20.

Als ik er vanuit ga dat de lagere top op de bordern staat dan is in de kortetermijngrafiek een dalende toppenlijn te trekken die nu bij 331 ligt en als weerstand geldt. Zodra de genoemde gap wordt opgevuld, dan ontstaat de eerste technische verbetering.

Maar een structurele beweging boven de zone 336,60 tot 337,20 is noodzakelijk om deze correctie af te ronden en de volgende en verdere stijging te verwachten. Die komt er naar mijn mening wel, maar pas na een correctieve beweging.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Sterkere euro
Interessant is verder de euro-dollar. Recent besprak ik dit valutapaar al toen de dalende toppenlijn werd gebroken en er een koopsignaal optrad. Dit gebeurde nadat op een cent na het dieptepunt van119 was getest. Er is een stijgend kortetermijntrendkanaal te zien.

De koers noteert de laatste dagen tegen de bovenkant aan. Een kleine terugval naar 123 tot 123,70 is mogelijk voor de vorming van een hogere bodem waarna de euro verder kan oplopen richting de 127 en hoger.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Valentijnsaandeel
Kent u mijn valentijnsvoorkeur op IEX nog? Dat was Amazon.com. De koers is ondertussen opgelopen van ongeveer 180 naar de vorige all-time high van ongeveer 247. Een correctie voordat Amazon hier structureel boven breekt is normaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verder viel Nokia op. Na een groot bodempatroon, brak de koers ook de langere dalende toppenlijn en testte deze gisteren bijna terug. Een klassieke trendomkeer en dus koopsignaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 augustus 2012 09:23
    Alles valt en staat met de beslissing die de komende dagen genomen gaan worden door Draakje en Ome Ben B. Dus achteraf kunnen we daar pas weer een technisch verhaaltje bijschrijven. Het heeft nu weinig zin om te bepalen of we naar 320 gaan of 343. Valt het verhaal van de Fed. tegen dalen we zeker naar 320 en heeft Bas gelijk, komt er weer een Super Masterplan van Draghi kunnen we zo omhoog schieten naar 340 en schrijft Bas vriendelijk dat dit de correctie alweer was. Tja...blijft toch altijd de vraag? Zet de FA de TA in beweging, of toch niet!......
  2. [verwijderd] 29 augustus 2012 09:56
    @moneyball,

    De dalende toppenlijn die ik hier heb getrokken start al op een eerder en hoger punt (rond de 12). Hij is dus niet helemaal zichtbaar, maar heeft wel de meeste raakpunten. VErder is er in de afgelopen weken een groot omkeerpatroon in de grafiek zelf afgerond die samenvalt met de opwaartse doorbraak boven de 2,45 - 2,50.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  3. platta 29 augustus 2012 09:59
    quote:

    platta schreef op 29 augustus 2012 09:31:

    Dax moet 7014 breken voor verder up. gistermorgen steun. Middag weerstand. Gisteren per saldo consolidatiedag.
    Wel boven 6990 gebleven = top van vorige swing up.
    Ik zit long vanaf 7013 met stop op 6970. Is ruim maar heb weinig tijd vandaag. Verwachting is nivo's 7060 later op de dag.

    ff kijken. Al uitgestopt. Ook goedemorgen!
  4. [verwijderd] 29 augustus 2012 10:34
    Trendommekeer? Misschien is wat ik over China las wel een duiding dat er een trendommekeer plaatsvindt: inzakkende bruggen want niet gebouwd met gewapend beton maar met stenen en zand en stokken. Grote gebwouwen die in elkaar zakken, Wijkende vloeren in hoge gebouwen, etc. Ik las ook de volgende kop: Whispers on Wall Street: Major Financial House Is Going to Implode… Could It Be Morgan Stanley? Misschien heeft dat met 'short zilver' en manipulatie met zilverkoersen te maken. Hoe dan ook, weer short gaan? 12 sept. wordt niet 'de dag' dat EU in elkaar donderde zoiets gebeurt onverwachts. Dus long dan maar? Wat een 'zenuwenmarkt'. Long zilver als gok op 50 usd?
  5. Moneyball 29 augustus 2012 11:17
    quote:

    B. Heijink schreef op 29 augustus 2012 09:56:

    @moneyball,

    De dalende toppenlijn die ik hier heb getrokken start al op een eerder en hoger punt (rond de 12). Hij is dus niet helemaal zichtbaar, maar heeft wel de meeste raakpunten. VErder is er in de afgelopen weken een groot omkeerpatroon in de grafiek zelf afgerond die samenvalt met de opwaartse doorbraak boven de 2,45 - 2,50.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Dank voor de reactie
266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links