Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Smelly rally

In het UBS-rapport ”Anatomy of a Bull Market” (wat een mooie titel!) kwam ik de volgende bijzondere grafiek tegen. In een “normale” bull markt gaan de cyclische aandelen harder omhoog dan de defensieve aandelen. Oftewel als de AEX stijgt kun je beter in Randstad en Arcelor Mittal zitten dan in Ahold of Unilever. Maar dat is nu niet zo. Dus, there is something smelly about this rally!

Mogelijke verklaringen
Wat is de verklaring? Ik geef u er een aantal.

  • De koersstijging is op drijfzand gebouwd. De beurzen gaan niet omhoog omdat het beter zal gaan met de economie, maar omdat men hoopt dat het effect van een nieuwe reddingsactie van Draghi de beurzen omhoog zal stuwen.

  • Het kan ook zijn dat beleggers op zoek zijn naar een hoger rendement, maar dan wel veilig rendement. Hierdoor kopen beleggers voedingswaarden of andere defensieve waarden in plaats van de normale cyclische fondsen.

  • Een derde verklaring is dat beleggers vluchten naar safe havens zoals Unilever. Dit is ook in de obligatiemarkten te zien zoals bij beleggingen in Nederlandse of Duitse staatsobligaties. Daar beleg je ook niet in voor het rendement (want op kortjarige obligaties is dat zelfs negatief), maar daar beleg je in omdat je zekerheid wilt.

Iets in het vat
Een andere mooie grafiek is die van een vergelijking van de huidige (post-crisis) koersstijging met die van vier andere (post-crisis) koersstijgingen in het recente verleden. 

 
Dit lijkt aan te geven dat er mogelijk nog iets in het vat zit. Dit gaat een beetje tegen de stelling in die ik in de column “elf weken feest” deponeerde, maar ik schrijf hier niet om mijn eigen gelijk te halen. Ik schrijf om u te informeren. 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2012 11:59
    4de mogelijkheid:
    er is een instelling (geen particulier of financiele instelling als bank, pensioenfonds of hedge funds) die zoveel (digitaal) geld heeft dat ze (hoofd-)indexen omhoog kunnen duwen.
    Dat geeft een "positief" signaal af, zodat er vaak gezegd kan worden dat alles allemaal wel mee valt en er geen gigantische problemen aankomen.
    Iedereen die de economische cijfers onderzoekt weet hoe de echte financiele toestand is op de wereld.
    Helaas zijn er veel economen, politici en bestuurders van overheidsinstellingen die vanuit hun belangen alleen maar kunnen liegen.
    Een grote leugen is voor het publiek geloofwaardiger dan een kleine leugen. Pure psychologie die deze mensen terdege beseffen.
  2. Snance 23 augustus 2012 13:34
    quote:

    Voorzichtige Trader schreef op 23 augustus 2012 12:45:

    de beste rendementen haal je nu volgens mij door bij een beetje te dag-traden,niet wachten in de hoop er komt nog een beetje bij ,neem genoegen met wat winst en wacht je volgende daling van een fonds af
    Tuurlijk, en het dan iedere keer precies goed hebben. Knap hoor.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links