Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurobombarie

De vakantieperiode is zo goed als voorbij en het is daarmee ook weer gedaan met de relatieve rust in de financiële wereld. Alsof de financiële wereld rekening houdt met de schoolvakanties in Nederland, maar goed.

Vroeger ging een groot aantal beursmensen op vakantie en dan was het relatief rustig voor een maandje. Dat gold in de jaren negentig toen er nog beurshandelaren waren en ze ook nog geld hadden om op vakantie te gaan. De tijden zijn nu anders, denk ik.

In ieder geval zit mijn vakantie er ook op en pik ik de draad over de toekomst van de munten ook weer op. Feit is dat het aantal uitingen op de financiële sites in ieder geval ook weer toeneemt en daarmee ook de discussies met alle verwijzingen en verwensingen van dien op de fora.

Bodem gevormd
Dat wordt dan weer gevolgd door mailtjes met vragen waar dan antwoord op komt in de vorm van een column. Business as usual dus. Zo ook de euro-dollarhandel (EUR/USD).

Nadat de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi afgelopen maand een paar keer de geïnteresseerden toesprak over de toekomst van onze mooie, sterke staalharde munt der koningsmunten de euro, ziet het er naar uit dat er bodem is gevormd!

Onthoud bij deze opmerking aub het volgende. Was het nog zo dat toen we 1,50 stonden dat het niet op kon en iedereen positief over de euro-dollar was omdat de dollar failliet moest en zou, zo is het nu andersom.

Stuk
Nu is het zo dat we 1,20 hebben gezien en wat blijkt? De euro moet en zal stuk. Al een tijdje overigens en nog steeds is het niet gebeurd… Los van of het gaat gebeuren, zitten we er nou echt op te wachten?

Terwijl u die gedachte even serieus onderzoekt leg ik uit wat er aan de hand is met de euro op het moment.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit is 'm dan. De downtrend zoals ie al een tijdje opgeld doet. Die is gewoon nog intact daar is geen discussie over mogelijk. Een gouden regel in TA-land is namelijk: de trend is de trend zolang hij de trend is. Maar dat is niet eeuwigdurend dat weten we ook.

Dus de vraag is eerder wanneer hij gaat breken in plaats van óf hij gaat breken. Het antwoord daarop is zodra koersen boven de 1,27 uitkomen.

G van Go
Deze column verhandelt de correctie die we gestart zijn na de breuk van 1,24 om vervolgens een poging te doen om die 1,27 te bereiken. De stijging begint met een correctie en kan resulteren in een trendomkeer op een hoger time frame.

Dat de koers opwaarts gaat, blijkt uit de gebroken dalende weerstand en de pullback die daarop gevolgd heeft. Vaste lezers weten dat na de U, en de P, de G (Go) moet volgen en naar mijn idee is het nu Go naar de 1,27 na de creatie van de hogere bodem van vorige week.

Of de langeretermijntrend er aan gaat ,bespreek ik als de koers daar is aangekomen. Er is in ieder geval bevestiging voor deze beweging vanuit verschillende hoeken.

Opwaartse potentie
De grondstofprijzen die aan het stijgen zijn en procentueel nog veel meer opwaartse potentie hebben ten opzichte van de dollar helpen natuurlijk ook. Zie hieronder het goud...


Klik op de grafiek voor een grote versie

De bodem in de zijwaartse beweging is gezet. De koersen hebben een compacte test laten zien van dit proces van aanstampen binnen de hele opwaartse langetermijntrend. Nu zien we dat de verzwakking van de dollar op de korte termijn ook momentum begint te genereren in deze markt.

Echter, de opwaartse potentie hierin is in vergelijking met de vorige grafiek een stuk groter. Dat zegt ons dat de interesse in goud en de euro toeneemt ten nadele van de dollar.

Relatief spel
Echter de vraag naar goud is groter dan de vraag naar euro’s, dat wel. Dat vindt weer zijn bevestiging in de zijwaartse beweging in goud en de neergaande trend in de  euro-dollar. Daarnaast en niet ten overvloede, de goudprijs in euro’s stijgt ook, alleen minder hard.

In ieder geval blijkt dat het niet alleen om de euro gaat, dus criticasters, u heeft ondanks de stijging misschien nog wel gelijk ook. Maar het is een relatief spelletje en de het is een verzwakking van de dollar dat een grote rol heeft in de stijging van de euro en nog meer in de stijging van goud.

U kunt gewoon stijgen zonder dat u er zelf iets aan doet. Zweven heet dat in valutaland. 1800 is de target in goud, by the way.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 21 augustus 2012 16:39
    Aangezien wij europeanen (stijgend) goud niet kopen met (dalende) dollars maar met (eveneens stijgende) euros is voor ons alleen de goudprijs in euros van belang.
    Het zou daarom mooi zijn als je altijd ook een plaatje van goudprijs in EURO erbij plaatst.

    Speculeren op een 10 % stijging naar 1800 dollar (omdat de dollar daalt) zal in euros heel wat minder spectaculair zijn, en voor ons waarschijnlijk nauwelijks het risico waard.
  2. [verwijderd] 22 augustus 2012 22:51
    @PP ik beweer niet wat u zegt maar dit hstaat in relatie tot uw opmerking dacht ik "de vraag naar goud is groter dan de vraag naar euro’s, dat wel. Dat vindt weer zijn bevestiging in de zijwaartse beweging in goud en de neergaande trend in de euro-dollar. Daarnaast en niet ten overvloede, de goudprijs in euro’s stijgt ook, alleen minder hard."

    @TF KOm ik mee, maar ik denk dat u gelijk heeft...

    @K Kijk dat is dus het onderwerp voor morgen, dank u.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links