Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Buffett-range

Nieuw op IEX: Martijn Meijer, hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Martijn zal op deze plek regelmatig schrijven over de belegginsonderwerpen die hij tegenkomt als vermogensbeheerder. Hartelijk welkom namens de redactie.


Niet alle beleggers kennen de beroemde Mister Market. Mister Market is de onhandige investeerder die altijd net mis grijpt op de aandelenmarkten. Hij koopt als de beurs hoog staat en durft niet in te stappen als de waarderingen laag zijn.

’s Werelds bekendste beleggers, zoals Warren Buffett en zijn leermeester, wijlen Benjamin Graham, doen juist hun voordeel met de begerigheid en angsten van de doorsnee belegger. Zodat ze Mister Market te slim af zijn. Buffett is als het om investeren gaat altijd een van mijn inspiratiebronnen geweest.

Het kan geen kwaad om inspirerende voorbeelden te kiezen. Buffett zelf heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij bij het ontwikkelen van zijn beleggingsvisie veel te danken heeft aan zijn leermeester, Benjamin Graham.

Graham was net als Buffett voorstander van investeren op basis van gedegen onderzoek en analyse. Graham definieerde een belegging als "een op een diepgaande analyse gebaseerde investering die streeft naar het terugverdienen van het ingelegde kapitaal plus een bevredigend rendement". Hoewel er soms ook goed geld kan worden verdiend met korte trades, gebaseerd op marktbewegingen en technische analyse.

Euforie en somberheid
Graham maakte om zijn beleggingsvisie aanschouwelijk te maken regelmatig gebruik van een fictieve belegger: Mister Market. Soms is Mister Market zo positief gestemd dat hij alleen maar de zonnige toekomst ziet en geen rekening houdt met een eventuele terugval van zijn investeringen na een sterke koersstijging van zijn beleggingen.

En als de aandelenkoersen fors zijn gedaald, wordt Mister Market zo somber en angstig dat hij afziet van aankopen op de beurs. Graham en Buffett waren en zijn gedisciplineerd genoeg om zich niet veel van de stemming op de beurzen aan te trekken en slechts te kijken naar de waarderingen.

En op grond daarvan hun slag te slaan. Particuliere beleggers vinden het nogal eens moeilijk om de daarbij behorende discipline op te brengen. Pas geleden sprak Buffett over één van de belangrijkste waarderingscriteria die hij gebruikt: het bruto nationaal product (de waarde van alle in een jaar geproduceerde goederen en diensten van de Verenigde Staten in verhouding tot de beurswaarde van alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven).

Ratio en emotie
Buffett: "Voor mij is de boodschap van deze ratio dat als de ratio richting de 200% gaat, zoals in 1999 en 2000, beleggers met vuur spelen. Maar als het richting de 70 tot 80% gaat, dan zal het kopen van de juiste aandelen waarschijnlijk goed uitpakken."

Momenteel is de ratio 90%, dichtbij de door Buffett ideaal geachte range. Bij gelijkblijvend bbp moet de totale Amerikaanse marktkapitalisatie nog met zo'n 11% dalen om binnen die range te vallen. Het gaat erom dat je als belegger telkens de ratio van de emotie weet te scheiden.

Buffett toont aan dat een fundamentele analyse heel belangrijk is bij het beleggen. Daar ben ik het volledig mee eens, al is dat soms moeilijk in turbulente tijden.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 augustus 2012 15:48
    Ook welkom op deze site.
    Helaas lijkt het erop dat je het Mr.Market principe van Graham niet helemaal hebt begrepen. Mr. Market is de personificatie van de (aandelen)markt die altijd een prijs afgeeft waarvoor hij zowel aandelen wil kopen als verkopen. Meestal een redelijke prijs maar soms absurd hoog of absurd laag. Bij angst ziet Mr. Market dus niet af van aankopen -zoals je suggereert-, maar wil hij juist tegen een hele lage prijs aandelen van je kopen of aan je verkopen. De truc is om Mr. Market te slim af te zijn door goedkoop van hem te kopen en duur aan het te verkopen.
  2. PingPong 17 augustus 2012 16:36
    Amerikaanse indices zoals DJIA en S&P500 staan dicht bij hun All-Time-High.

    Vele amerikaanse aandelen hebben de afgelopen tijd ATH's gemaakt.

    Shiller PE10 staat in VS op 23.

    Dividend yield van S&P500 is slechts 2 %.

    Ja hoor, Buffett heeft gelijk, amerikaanse aandelen zijn spotgoedkoop.

  3. [verwijderd] 19 augustus 2012 12:38
    quote:

    PingPong schreef op 17 augustus 2012 16:36:

    Amerikaanse indices zoals DJIA en S&P500 staan dicht bij hun All-Time-High.

    Vele amerikaanse aandelen hebben de afgelopen tijd ATH's gemaakt.

    Shiller PE10 staat in VS op 23.

    Dividend yield van S&P500 is slechts 2 %.

    Ja hoor, Buffett heeft gelijk, amerikaanse aandelen zijn spotgoedkoop.

    Daarnaast is BBP allang niet meer wat het was, een compleet zinloos en uitgehold nummer waar tegenwoordig tig keer meer schuld tegenover staat om hetzelfde nummer te produceren, laat staan groei. Dan is er nog het corporate bonds ravijn in 2015 wat voor vele failissementen zal zorgen, terwijl nu al diverse staten, steden en landen failliet gaan door de bailout-bubble.

    En Buffet is inmiddels een oude, wat seniele has-been die alleen maar zijn boek praat en als cheerleader voor het mislukte Obama regime fungeert. Verre van deze man en zijn adviezen blijven is mijn advies.

    Wil overigens niet zeggen dat er geen goede stockpicks te vinden zijn uitgaande van value beleggen-strategie, maar wordt niet té enthousiast. Het blijft met dekstoelen schuiven op de Titanic, net nu het hele systeem in een wervelwind terecht komt.

    Juan
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links