Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Knap Nedap

Het is niet alleen zomertijd, maar ook het seizoen van de halfjaarcijfers. Voorzichtigheid prevaleert in de vooruitzichtenparagrafen: eurocrisis, slinkend consumentenvertrouwen, politieke onmacht. Geen omgeving om optimistische berichten de wereld in te sturen. 

Zo niet in Groenlo. Het aldaar gevestigde Nedap - de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek, gespecialiseerd in intelligente oplossingen in het kader van maatschappelijke relevante thema’s: voldoende voedsel voor een groeiende bevolking, schoon drinkwater over de hele wereld, slimme netwerken voor duurzame energie zijn slechts een paar voorbeelden van onderwerpen waar Nedap zich mee bezighoudt; altijd gericht op functionele technologie – verraste met sensationele halfjaarcijfers.

De opbrengsten groeiden – traditioneel autonoom, dus zonder acqusities – met 20% naar 83,7 miljoen euro, de bedrijfswinst klom 80% naar 8,3 miljoen euro en de winst per aandeel pluste ruim 78% van 0,55 euro naar 0,98 euro. De gepresenteerde opbrengstentoename was eigenlijk gedeflatteerd. Exclusief de in de loop van het vorige jaar afgebouwde toeleveringsactiviteiten bedroeg de autonome groei zelfs 31%. Een krachtige versnelling na 14% opbrengstengroei in 2011. Wat is het geheim achter deze krachttoer?

Drietrapsraket
Feitelijk is het een drietrapsraket. Sinds 2000 heeft Nedap geïnvesteerd in het AEOS-platform. Dit toegangscontrolesysteem dat in de kern bestaat uit hardware en software voor de beveiliging van gebouwen en terreinen, staat aan de basis van enkele uiterst succesvolle product-markt-combinaties.

Zo is Nedap in de marktgroep Agri al jarenlang wereldwijd een prominente aanbieder op het gebied van de automatisering van processen in de veehouderij. De marktgroep Healthcare is marktleider in Nederland op het gebied van de automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals. En de marktgroep Power Supplies blinkt uit in elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor lichtsystemen en autonome energiesystemen.

In 2009 besloot Nedap, gedwongen door de negatieve gevolgen van de kredietcrisis, zich volledig toe te leggen op deze eigen product-markt-combinaties. Tot dat moment maakten de zeer cyclische toeleveringsactiviteiten ook deel uit van de groepsomzet; deze werden in 2009 hard geraakt door de toenmalige economische malaise. Drie jaar later zijn ze eigenlijk geruisloos uit de top line omzet gefilterd.

Stationnair
Dat de groei nu doordendert is tenslotte het logische gevolg van de derde actie van het Nedap-management. In 2009 werd eveneens besloten om fors te (blijven) investeren in commerciële slagkracht, veelal toegesneden in de vorm van partnernetwerken en dealerovereenkomsten. Anders dan drie tot vijf jaar geleden is nu de wereld het werkterrein van Nedap: met name in China (vooral Agri), maar ook in Zuid-Amerika boekt Nedap nu een stevige opbrengstengroei.

Omdat het aandeel Nedap niet of nauwelijks wordt gevolgd door analisten is bovengenoemde transformatie tot op heden vrijwel ongemerkt voorbij gegaan aan de beurswaardering. De koers van het aandeel Nedap noteert vandaag stationnair 26,00 euro, ofwel ruim 30% onder de hoogste beurskoers van vijf jaar geleden van 38,35 euro.

Bij naar schatting een winst per aandeel van € 2,25 (nieuw record) wordt 11,5 maal de verwachte winst voor het lopende jaar betaald. Omdat jaarlijks minimaal driekwart van de winst contant wordt uitgekeerd, kan het dividendrendement op 6,5% worden berekend.     

De zomer van 2012 is al met al zo slecht nog niet. Zij bracht ons de Witte Raaf Nedap die een absolute hoogvlieger blijkt te zijn.  

Het Add Value Fund heeft een longpositie van 170.000 aandelen Nedap. Enkele personen van het beheerteam hebben door het participeren in het Add Value Fund een beperkt indirect belang in Nedap. 


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 augustus 2012 21:38
    quote:

    briljantje schreef op 13 augustus 2012 15:58:

    Heb al in 2005 gekocht omdat ik vertrouwen had in de strategie. Blijkt nu eindelijk resultaat op te leveren. wel een dipje gehad natuurlijk door het echec met de stemmachines. Hopen dat we nu (eindelijk) weer naar de 30 euro gaan.


    Al jaren in de Port. heeft geen windeieren gelegd.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links